Serangan Mongol ke atas Palestin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Serangan Mongol pada tahun 1260 di Levant. Kejayaan serangan awal ke atas Aleppo dan Damsyik menyebabkan serangan kecil-kecilan ke atas sasaran kedua seperti Baalbek, al-Subayba dan Ajlun selain serangan ke atas kota-kota Palestin lain, kemungkinan termasuk Jerusalem. Beberapa serangan kecil juga dilakukan ke arah selatan iaitu sehingga ke Gaza.

Serangan Mongol ke atas Palestin berlaku semasa penghujung Perang Salib, sebagai tindakan lanjut ekoran kejayaan sementara serangan Mongol ke atas Syria, yang berlaku pada tahun 1260 dan 1300. Berikutan serangan-serangan ini, terdapat satu tempoh selama beberapa bulan di mana tentera Mongol telah melancarkan beberapa serangan ke atas Palestin, iaitu sehingga ke Gaza.

Serangan-serangan ini dilakukan oleh sebahagian kecil tentera Mongol, bagi menjarah, membunuh dan memusnahkan harta benda. Walaubagaimanapun, Mongol kelihatan tidak berminat untuk menggabungkan Palestin ke dalam sistem pentabiran Mongol, dan beberapa bulan selepas serangan ke atas Syria, tentera Mamluk datang dari Mesir dan menduduki semula kawasan ini dengan mendapat sedikit tentangan.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. Amitai, Mongol Raids, pp. 247-248

Sumber-sumber purba[sunting | sunting sumber]

Sumber-sumber moden[sunting | sunting sumber]