Alam ghaib

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Alam ghaib merujuk kepada alam halus, dimensi ghaib atau alam yang mempunyai sifat berbeza dengan alam fizikal ini. Ini termasuk alam akhirat, alam makhluk halus, dan pada masa sekarang ia seumpama alam dimensi ke 4,5, 6, dan seumpamanya.

Pada zaman dahulu, alam ghaib ini merangkumi makhluk halus seperti jin, orang bunian, belaan atau (saka), dan seumpamanya.

Pada masa kini, alam ghaib turut merangkumi dimensi berbeza contohnya dimensi ke 4.

Alam ghaib tidak dapat dilihat dengan deria manusia, walaupun terdapat segelintir manusia yang mengaku memiliki deria yang cukup kuat (ampuh) sehinggakan dapat melihat dan berhubung dengan alam ghaib.

Disebabkan perubahan zaman, istilah yang berlainan digunakan. Sebagai contoh, pada masa dahulu orang percayakan tentang orang bunian yang menetap di alam ghaib. Pada masa sekarang pula orang bunian dipanggil pula makhluk asing yang tinggal di dimensi yang berlainan.

ada juga yang mengatakan bahawa manusia biasa boleh bertemu dengan penguni dari alam ghaib tetapi mestilah mempunyani hati yang suci dan tiada sebarang niat jahat kerana boleh dikata kan seluruh penghuni alam ghaib mempunayi hati yang bersih oleh itu hendask la mensuci kan hati agar boleh bertemu dengan alam gahib

terdapat banyak fakta yang menarik tentang alam gahib jika ianya nyata maka dalam duniA terdapat perlbagai lagi hal yang mistri yang kita boleh ungkai kan bersama jumpa lagi assalamuailaikum

Lihat Juga[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.