Apertur

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
apertur besar (1) dan kecil (2)

Dalam optik (dan juga fotografi) apertur adalah lubang bukaan cahaya yang boleh dilepasi.

Dalam fotografi[sunting | sunting sumber]

Rajah saiz aperture berkurangan (meningkatkan f-nombor) untuk "noktah" kenaikan. Setiap bulatan putih mempunyai dua permukaan bulatan putih ke kanan.

Bukaan kanta fotografi ialah lubang yang boleh disesuaikan dengan saiz yang berbeza dengan menggunakan cincin bukaan. Cincin ini di antara lensa dan pengatup. Cincin apertur adalah bulatan rata dengan lubang kecil di tengah. Lubang kecil dikenali sebagai apertur. Saiz aperture boleh diubah. Apabila bukaan yang sangat kecil hanya sedikit cahaya boleh masuk ke dalam kamera. Apabila bukaan besar, banyak cahaya boleh masuk.

Ini membolehkan jurugambar Mengawal jumlah cahaya mencapai filem atau sensor imej. Apertur itu berubah bersama-sama dengan kelajuan pengatup untuk mengawal jumlah cahaya yang memasuki kamera. Jumlah ini cahaya dipanggil pendedahan. Biasanya, kelajuan pengatup yang cepat tidak akan membiarkan banyak cahaya masuk (bermaksud gambar mungkin terhasil akan terlalu gelap), jadi jurugambar akan menggunakan aperture yang lebih besar untuk membetulkan ini. Kelajuan pengatup yang perlahan akan memerlukan aperture yang lebih kecil untuk menghentikan gambar yang terhasil terlalu terang.

Saiz apertur yang digambarkan sebagai "f-stop". Ini adalah nilai yang menggambarkan saiz lubang berhubung dengan panjang fokus kanta. Sebilangan nilai rendah seperti f1.4 atau f2.8; bermaksud apertur terbuka luas, dan membolehkan banyak cahaya masuk. Sebilangan nilai tinggi seperti f8 atau f11; bermakna bahawa aperture yang kecil, dan tidak membenarkan masuk banyak cahaya.