August Horch

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
August Horch
Kelahiran(1868-10-12)12 Oktober 1868
Meninggal dunia3 Februari 1951(1951-02-03) (umur 82)
Terkenal keranaPengasas Audi

August Horch (12 Oktober 1868 – 3 Februari 1951) merupakan seorang jurutera dan perintis kereta Jerman, pengasas pembuatan gergasi yang akhirnya akan menjadi Audi.

Permulaan[sunting | sunting sumber]

1906 Horch, yang mana Dr. Rudolf Stoess membawa kepada kejayaan dalam Perbicaraan Herkomer.
August Horch di dalam kereta Horch, 1908.

Horch dilahirkan di Winningen, Rhenish Prusia. Perdagangan awalnya adalah sebagai tukang besi, dan kemudian dididik di Hochschule Mittweida (Mittweida Technical College). Selepas menerima ijazah dalam bidang kejuruteraan, beliau bekerja dalam pembinaan kapal. Horch bekerja untuk Karl Benz dari 1896, sebelum menubuhkan A. Horch & Co. pada bulan November 1899, di Ehrenfeld, Cologne, Jerman.[1]

Pembuatan[sunting | sunting sumber]

Plat Peringatan di Cologne, Jerman.
Muzium Zwickau August Horch

Kereta Horch pertama dibina pada tahun 1901. Syarikat itu berpindah ke Reichenbach pada tahun 1902 dan Zwickau pada 1904. Horch meninggalkan syarikat itu pada tahun 1909 selepas pertikaian, dan ditubuhkan dalam persaingan di Zwickau. Firma barunya pada mulanya dipanggil Horch Automobil-Werke GmbH, tetapi setelah pertikaian hukum atas nama Horch, beliau memutuskan untuk membuat syarikat kereta lain. (Mahkamah memutuskan bahawa Horch adalah cap dagang berdaftar bagi pihak bekas rakan kongsi August Horch dan Horch tidak berhak menggunakannya lagi). Akibatnya, Horch menamakan syarikat barunya Audi Automobilwerke GmbH pada tahun 1910, Audi menjadi Latinisasi Horch.

Pasca Audi[sunting | sunting sumber]

Horch meninggalkan Audi pada tahun 1920 dan pergi ke Berlin dan mengambil pelbagai pekerjaan. Beliau menerbitkan autobiografinya, I Build Cars (Ich Baute Autos) pada tahun 1937. Beliau juga berkhidmat di lembaga Auto Union, pengganti kepada Audi Automobilwerke GmbH. Beliau ialah warganegara kehormatan Zwickau dan mempunyai jalan bernama untuk kereta Audinya di Zwickau dan tempat kelahirannya Winningen. Beliau telah menjadi profesor kehormat di Universiti Teknologi Braunschweig.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Names Behind The Company: August Horch". AutoWeek: 19. November 30, 2009.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]