Automasi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Automasi ialah penggunapakaian teknologi yang mengurangkan bantuan manusia seminimumnya secara bermesin atau teknologi maklumat.[1] Ia menerapkan pelbagai sistem kawalan untuk peralatan operasi seperti jentera, proses kilang-kilang dan sebagainya yang lebih bermutu, cepat dan cekap berbanding tugasan sama yang dilakukan menggunakan tenaga kerja manusia. Sesetengah proses telah diautomatik sepenuhnya.

Automasi merangkumi aplikasi yang terdiri daripada termostat rumah yang mengawal dandang, ke sistem kawalan perindustrian yang besar dengan puluhan ribu ukuran input dan isyarat kawalan output. Dalam kerumitan kendalian ia boleh berkisar dari kawalan on-off mudah ke algoritma tahap tinggi pelbagai berubah.

Dalam jenis yang paling mudah bagi gelung kawalan automatik, pengawal membandingkan nilai yang diukur dalam proses dengan nilai set yang diingini, dan memproses isyarat ralat yang terhasil untuk mengubah beberapa input ke proses, sedemikian rupa sehingga prosesnya tetap pada setnya titik walaupun gangguan. Kawalan gelung tertutup ini adalah penggunaan maklum balas negatif kepada sistem. Asas teori pengendalian matematik bermula pada abad ke-18, dan maju dengan cepat pada ke-20.

Automasi telah dicapai dengan pelbagai cara termasuk peranti mekanikal, hidraulik, pneumatik, elektrik, elektronik dan komputer, biasanya digabungkan. Sistem yang rumit, seperti kilang moden, kapal terbang dan kapal biasanya menggunakan semua teknik gabungan ini. Faedah automasi termasuk penjimatan buruh, penjimatan kos elektrik, penjimatan kos bahan, dan peningkatan kualiti, ketepatan dan ketepatan.

Laporan Pembangunan Dunia Bank Dunia 2019 menunjukkan bukti bahawa sementara automasi menggantikan pekerja, inovasi mencipta industri dan pekerjaan baru.[2]

Istilah automasi, diilhamkan oleh perkataan awal automatik (datang dari automaton), tidak banyak digunakan sebelum tahun 1947, ketika Ford menubuhkan jabatan automasi.[3] Ia pada masa ini bahawa industri dengan cepat mengamalkan pengawal maklum balas, yang diperkenalkan pada tahun 1930-an.[4]

Nota[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Groover, Mikell (2014). Fundamentals of Modern Manufacturing: Materials, Processes, and Systems.
  2. ^ "The Changing Nature of Work". Dicapai pada 8 October 2018.
  3. ^ Rifkin, Jeremy (1995). The End of Work: The Decline of the Global Labor Force and the Dawn of the Post-Market Era. Putnam Publishing Group. m/s. 66, 75. ISBN 0-87477-779-8.
  4. ^ Bennett, S. (1993). A History of Control Engineering 1930-1955. London: Peter Peregrinus Ltd. On behalf of the Institution of Electrical Engineers. ISBN 0-86341-280-7.

Rujukan[sunting | sunting sumber]