Bank of America Merrill Lynch

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Rencana ini ialah mengenai cabang perbankan pelaburan Bank of America. Untuk butiran mengenai cabang pengurusan kekayaannya, sila lihat Merrill Lynch.
Bank of America Merrill Lynch
Pembahagian
IndustriPerkhidmatan kewangan
Ditubuhkan1 Januari 2009
Ibu pejabatBank of America Tower
New York City, New York, A.S.
Tempat dibekalkan
Seluruh dunia
Perancang utama
Thomas K. Montag (COO)
Brian T Moynihan (CEO)
KeluaranPerbankan pelaburan
IndukBank of America
Laman sesawangBank of America Merrill Lynch

Bank of America Merrill Lynch (BAML) ialah sebuah bank pelaburan multinasional Amerika di bawah naungan Bank of America. Jangan dikelirukan dengan Merrill Lynch, bahagian pengurusan kekayaan Bank of America, kedua-dua firma adalah peniaga broker dan terlibat dalam broker utama.

Ia menyediakan perkhidmatan dalam penggabungan dan pengambilalihan, ekuiti dan pasaran modal hutang, pinjaman, perdagangan, pengurusan risiko, penyelidikan, dan pengurusan kecairan dan pembayaran. Ia dibentuk menerusi gabungan aktiviti perbankan korporat dan pelaburan Bank of America dan Merrill Lynch berikutan pengambilalihan oleh bekas pada Januari 2009.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Bank of America telah menyelesaikan pengambilalihan Merrill Lynch & Co pada 1 Januari 2009.[1] Bank of America memulakan penjenamaan semula semua aktiviti perbankan korporat dan pelaburannya di bawah nama Bank of America Merrill Lynch pada September 2009.[2]

Pada April 2011, Bank of America Merrill Lynch mengintegrasikan operasi perbankan korporat dan pelaburannya ke dalam satu bahagian.[3]

Pada Oktober 2013, Bank of America Merrill Lynch diiktiraf sebagai Bank Pelaburan Paling Inovatif Tahun Ini[4] di The Banker's Investment Banking Awards.[5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Bank of America completes Merrill Lynch purchase". Reuters. 1 January 2009. Dicapai pada 21 January 2011.
  2. ^ "Bank of America Rebrands Offices in New York, London Towers". Bloomberg. 3 September 2009. Dicapai pada 29 May 2012.
  3. ^ "BofA combines investment bank divisions". Reuters. 19 April 2011. Dicapai pada 11 May 2012.
  4. ^ "BofA Merrill Receives The Banker Magazine's Top Global Award". Bank of America Merrill Lynch. 7 October 2013. Dicapai pada 28 October 2013.
  5. ^ "The Banker's Investment Banking Awards, 2013 – the winners". The Banker. 3 October 2013. Dicapai pada 28 October 2013.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]