Beg beli-belah boleh guna semula

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Beg beli-belah biru boleh guna semula
Beg bertali dengan barangan beli-belah
Beg troli beli-belah beroda

Beg beli-belah boleh guna semula, kadangkala dipanggil beg-untuk-hidup di UK,[1][2] ialah sejenis beg beli-belah yang boleh digunakan semula berkali-kali, berbeza dengan beg beli-belah kertas atau plastik sekali guna. Ia selalunya beg jinjing yang diperbuat daripada fabrik seperti kanvas, gentian semula jadi seperti jut, gentian sintetik tenunan atau plastik tebal yang lebih tahan lama daripada beg plastik pakai buang, membenarkan penggunaan berganda. Pembeli lain boleh menggunakan beg bertali atau beg troli beroda. Mereka sering dijual di pasar raya dan kedai pakaian.

Beg boleh guna semula memerlukan lebih banyak tenaga untuk dihasilkan daripada beg beli-belah plastik biasa. Satu beg boleh guna semula memerlukan jumlah tenaga yang sama seperti anggaran 28 beg beli-belah plastik tradisional atau lapan beg kertas. Kajian yang ditugaskan oleh Agensi Alam Sekitar United Kingdom pada 2005 mendapati purata beg kapas digunakan hanya 51 kali sebelum dibuang.[3] Dalam sesetengah kes, beg boleh guna semula perlu digunakan lebih 100 kali sebelum ia lebih baik untuk alam sekitar daripada beg plastik sekali guna.[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Bag-for-life 'bug risk' advice". BBC News. 2014-11-24. Dicapai pada 1 October 2015.
  2. ^ "How can plastic bag addiction be cured?". BBC News. October 2015. Dicapai pada 1 October 2015.
  3. ^ Hickman, Martin (2011-02-20). "Plastic fantastic! Carrier bags 'not eco-villains after all'". The Independent. London.
  4. ^ "The Truth about Reusable Shopping Bags". MarketWatch. February 23, 2015.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Heckscher M. (July 2, 2008). "Trendy grocery totes tout eco-chic style". The Seattle Times.
  • Lu L. T. & Hsiao T. Y. & Shang N.C. & Yu Y.H. & Ma H. W. Country Report: MSW management for waste minimization in Taiwan: The last two decades.CS1 maint: uses authors parameter (link)
  • Njeru J., “The urban political ecology of plastic bag waste problem in Nairobi, Kenya"
  • Wilson E., “Eco fashion? A world consumed by guilt”