Bidan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Gambaran wanita Inggeris dahulu melahirkan anak ketika duduk di atas kerusi.

Bidan ialah wanita yang ditugaskan untuk membantu seseorang wanita melahirkan anak. Dalam masyarakat kampung tradisional, bidan ialah wanita yang berpengalaman dalam hal ehwal menguruskan wanita mengandung dan bersalin, biasanya agak berusia. Mereka mengetahui tentang perubatan tradisional yang banyak mengunakan tumbuhan herba. Bidang kampung ini biasanya diberi upah dan mestlah ditempah terlebih dahulu. Upah selalunya dalam bentuk pengeras.

Dalam masyarakat Melayu Islam, bidang tugas ini sering disandang oleh wanita soleh (beriman) yang berkebolehan menguruskan wanita. Tugas bidan adalah tugas yang dianggap mulia oleh masyarakat setempat.

Di tepian Sungai Perak, bidan kampung dijemput oleh sang suami dengan sampan dan pada saat-saat akhir, bidan ini akan tidur atau menginap di rumah wanita yang bakal melahirkan anak. Ini kerana masalah pengangkutan untuk menghantar dan menjemput bidan ini.

Contohnya ialah Wan Mahami yang tinggal di Kampung Teluk Memali , 36800 Kampung Gajah , Perak sekitar tahun 1950-1970an.

Keperluan bidan[sunting | sunting sumber]

Bidan adalah orang penting untuk upacara atau masalah yang berkait dengan wanita mengandung, kelahiran dan bayi, antaranya :

Dalam zaman moden ini, bidan telah diserap dalam perkhidmatan kesihatan moden dan dilantik dalam jawatan yang dilantik oleh Kementerian Kesihatan setelah mereka mendapat latihan perbidanan di Sekolah Jururawat dan dikenali sebagai bidan kerajaan. Bidan yang tidak dilantik kerajaan pula, biasanya dikenali sebagai bidan kampung. Biasanya bidan kerajaan ditempatkan di kampung-kampung yang mempunyai klinik desa dan meronda dari rumah ke rumah wanita yang mengandung, bakal melahirkan anak dan selepas melahirkan anak.

Bagi mengelakkan pertikaian antara bidan kampung dengan bidan yang dilantik oleh Kementerian Kesihatan ini, mereka mengadakan hubungan silaturrahim terlebih dahulu dan bertukar-tukar fikiran dan pendapat. Bidang perubatan tradisional ini masih kekal sungguhpun peranannya berubah mengikut perkembangan zaman.

Rujukan[sunting | sunting sumber]