Pergi ke kandungan

Bilik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pelbagai contoh bilik dan ruang dalaman. Mengikut arah jam dari kiri atas: dewan konsert Romanian Athenaeum di Bucharest; bilik katalog Bibliothèque Mazarine di Paris; bilik tandas restoran di Oklahoma; dapur di Thailand

Bilik atau kamar ialah ruang di dalam rumah, bangunan dan sebagainya yang lazimnya berpintu dan diasingkan dengan ruang lain atau laluan dengan dinding dalaman.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Bilik Neolitik di Skara Brae, Orkney, s. 3,000 SM
Castle Howard, "Bilik Persalinan Lady Georgiana"

Secara sejarah, penggunaan bilik bermula sekurang-kurangnya pada awal tamadun Minoan sekitar 2200 SM, di mana penggalian di Akrotiri di Santorini menunjukkan bilik-bilik yang jelas dalam struktur-struktur tertentu.[1][2]

Dalam struktur awal, jenis-jenis bilik yang berbeza boleh dikenal pasti termasuk bilik tidur, dapur, bilik mandi, almari, bilik penerimaan tetamu, dan penggunaan khusus lain. Penggalian Akrotiri yang disebutkan tadi mendedahkan bilik-bilik yang kadang-kadang dibina di atas bilik lain yang dihubungkan dengan tangga, bilik mandi dengan alat-alat alabaster seperti besen cuci, tab mandi, dan tandas, semuanya dihubungkan dengan sistem paip kembar seramik yang rumit untuk air sejuk dan panas secara berasingan.[1] Rom Kuno menunjukkan bentuk bangunan yang sangat kompleks dengan pelbagai jenis bilik, termasuk beberapa contoh terawal bilik untuk mandi di dalam rumah. Tamadun Anasazi juga mempunyai pembangunan struktur bilik yang kompleks pada awalnya, mungkin yang tertua di Amerika Utara, manakala tamadun Maya di Amerika Tengah mempunyai konfigurasi bilik yang sangat maju seawal beberapa ratus Masihi. Sekurang-kurangnya pada awal Dinasti Han di China (kira-kira 200 SM), bentuk bangunan kompleks berbilang tingkat muncul, terutamanya untuk tujuan agama dan awam; reka bentuk ini menampilkan struktur dengan banyak bilik dan termasuk sambungan menegak antara bilik.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Archaeological Site of Akrotiri". Travel to Santorini: Santorini Island Guide. Marinet Ltd. Dicapai pada 23 November 2009.
  2. ^ Oxford Dictionaries (2013)