Boeing P-8 Poseidon

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
P-8 Poseidon
Pale gray jet aircraft touches down on clear day
A P-8A lands at Maryland's NAS Patuxent River in April 2010.
Gelung templat dikesan: Templat:Infobox aircraft type
REQUIRED

Boeing P-8 Poseidon (dahulunya dikenali sebagai Multimission Maritime Aircraft atau MMA) merupakan pesawat tentera yang sedang dibangunkan untuk Tentera Laut Amerika Syarikat (USN). Pesawat ini diubah suai daripada 737-800ERX oleh Boeing Defense, Space & Security.

Fasa reka bentuk dan ujian[sunting | sunting sumber]

Pelancaran P-8 pada 30 Julai 2009
A P-8A Poseidon terbang di sisi Lockheed P-3 Orion, berhampiran dengan Stesyen Udara Tentera Laut Sungai Patuxent River, Maryland, pada 2010

P-8 berdasarkan kerangka udara terbukti dan pada awalnya dilengkapi dengan sistem warisan P-3; kemudian dipertingkatkan bagi measukkan teknologi lebih maju. Pejabat Akauntabiliti Kerajaan telah memuji pendekatan bertingkat ini bagi mengekalkan projek pada jadual dan belanjawan. Pengantian tepat pada waktu bagi P-3 adalah penting disebabkan usia dan keadaan rangka udaranya yang lemah secara umum.[1]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

  1. ^ Freedberg, Sydney J. Jr. "Navy's P-8 Sub Hunter Bets On High Altitude, High Tech; Barf Bags Optional." AOL Defense, 2 October 2012.