Bola sepak Australia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Suasana sebuah pertandingan AFL antara Brisbane Lions dengan Collingwood.

Bola sepak Australia (Bahasa Inggeris: Australian rules football atau Aussie Rules) adalah sejenis sukan bola khas Australia. Ia mempunyai pertandingan tertingginya iaitu Australian Football League (AFL) yang diadakan setiap tahun dan diikuti 16 pasukan dari seluruh Australia.

Sukan ini berasal dari negeri Victoria dan dimainkan menggunakan sebuah bola bulat lonjong berwarna merah yang boleh disentuh menggunakan tangan dan kaki. Setiap pasukan yang bertanding terdiri dari 18 orang pemain dan lapangan pertandingannya juga berbentuk lonjong. Setiap pertandingan mempertemukan dua tim dan berlangsung sepanjang 80 minit yang dibagi kepada 4 pusingan.

Tujuan pertandingan adalah mencetak sebanyak mungkin gol dengan menendangkan bola melewati tiang-tiang yang berada di kedua ujung lapangan. Ada empat tiang di setiap hujung lapangan; dua tiang di tengah yang lebih tinggi dari dua tiang lainnya di sebelahnya jika berhasil dilewati bola akan menghasilkan gol bernilai 6 poin bagi tim tersebut, sementara jika bola berhasil melewati ruang antara tiang terluar dan sebuah tiang di tengah yang terdekat akan menghasilkan 1 poin.

Tatamain[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]