CompTox Chemicals Dashboard

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
CompTox Chemicals Dashboard
Perhubungan
Pusat penyelidikanAgensi Perlindungan Alam Sekitar
Makmal
  • National Center for Computational Toxicology
Capaian
Laman sesawangcomptox.epa.gov/dashboard
URL muat turuncomptox.epa.gov/dashboard/downloads
Pelbagai
PerlesenanDomain awam
Frekuensi pelepasan dataSetiap 6 bulan
Dasar kurasiSecara manual

sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

CompTox Chemicals Dashboard ialah sebuah pangkalan data dalam talian akses bebas yang dibangunkan dan dikendalikan oleh Agensi Perlindungan Alam Sekitar Amerika Syarikat (EPA). Pangkalan data ini menyediakan akses bagi pelbagai jenis data termasuk sifat fizikokimia, kesan persekitaran, pendedahan, penggunaan, keracunan in vivo, dan bioassai in vitro. Pihak EPA dan saintis lain menggunakan data dan model yang ada dalam pangkalan ini untuk membantu mengenal pasti bahan kimia yang memerlukan ujian lebih lanjut dan mengurangkan penggunaan haiwan dalam ujian kimia. Pangkalan ini juga digunakan untuk memberikan akses kepada orang ramai berkenaan maklumat dari Pelan Tindakan EPA.[1][2] Pangkalan data ini mengandungi struktur dan maklumat bahan kimia berkualiti tinggi yang telah banyak dikurasi dan diperiksa kualitinya, dan dapat digunakan sebagai rujukan oleh para saintis analitik yang terlibat dalam pengenalan struktur kimia.[3]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Keyt, Bryan; Lee, Thomas; Poplawski, Steven (27 March 2019). "EPA Announces Per- and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS) Action Plan: Overview and Next Steps". JD Supra (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 21 April 2019.
  2. ^ Patlewicz, G; dll. (Jan 2019). "A Chemical Category-Based Prioritization Approach for Selecting 75 Per- and Polyfluoroalkyl Substances (PFAS) for Tiered Toxicity and Toxicokinetic Testing". Environmental Health Perspectives. 127: 014501. doi:10.1289/EHP4555. PMID 30632786.
  3. ^ US EPA, ORD (2018-04-30). "Structure Identification Using the EPA's CompTox Chemistry Dashboard". US EPA (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2019-04-23.