Ekokawasan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Peta kawasan ekoregion hutan hujan Amazon. Garis kuning melampirkan kawasan ekoregion mengikut Tabung Alam Sedunia
Peta bioregion Kanada & Amerika Syarikat.

Ekoregion (rantau ekologi) atau zon ekologi (zon ekologi) ialah kawasan yang ditakrifkan secara ekologi dan geografi yang lebih kecil daripada biokawasan, yang seterusnya lebih kecil daripada alam biogeografi. Ekoreregions meliputi kawasan tanah atau air yang agak luas, dan mengandungi ciri-ciri, himpunan masyarakat semula jadi dan spesies yang berbeza secara geografi. Kepelbagaian biologi flora, fauna dan ekosistem yang mencirikan sesebuah ekoregion cenderung berbeza daripada ekoregion lain. Secara teorinya, biodiversiti atau ekoregion pemuliharaan ialah kawasan tanah atau air yang agak besar di mana kebarangkalian untuk menemui spesies dan komuniti yang berbeza pada mana-mana titik tertentu kekal secara relatifnya tetap, dalam julat variasi yang boleh diterima (sebahagian besarnya tidak ditentukan pada ketika ini).[1][2][3][4][5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Loucks, O. L. (1962). A forest classification for the Maritime Provinces. Proceedings of the Nova Scotian Institute of Science, 25(Part 2), 85-167.
  2. ^ Bailey, R. G. 1976. Ecoregions of the United States (map). Ogden, Utah: USDA Forest Service, Intermountain Region. 1:7,500,000.
  3. ^ Bailey, R. G. 2002. Ecoregion-based design for sustainability. New York: Springer, [1].
  4. ^ Bailey, R. G. 2014. Ecoregions: The Ecosystem Geography of the. Oceans and Continents. 2nd ed., Springer, 180 pp., [2].
  5. ^ Olson, D. M. & E. Dinerstein (1998). The Global 200: A representation approach to conserving the Earth's most biologically valuable ecoregions. Conservation Biol. 12:502–515.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]