Faber-Castell

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Faber-Castell
Syarikat saham bersama
Ditubuhkan 1761
Ibu pejabat Stein (Mittelfranken), Jerman
Perancang utama
Kasper Faber, Pengasas,
Anton Wolfgang Graf von Faber-Castell, CEO
Hasil € 887 juta (2005)
Bilangan pekerja
6,500 (2006)
Laman sesawang www.faber-castell.com

Faber-Castell ialah salah satu pengeluar terbesar di dunia bagi pen, pensel, peralatan pejabat lain (contohnya, pengokot, pemadam, pembaris) dan bekalan seni, serta alat tulis atasan dan barang kulit mewah. Syarikat ini mengendalikan 14 kilang dan 20 unit jualan (enam di Eropah, empat di Asia, tiga di Amerika Utara, lima di Amerika Selatan, dan masing-masing satu di Australia dan New Zealand). Kumpulan Faber-Castell menggaji kira-kira 7,000 kakitangan dan menjalankan perniagaan di lebih daripada 100 negara.

Walaupun produksinya bermula di Jerman, hanya beberapa pena premi masih dihasilkan di sana. Sebahagian besar produk pelanggan syarikat dibuat di Brazil. Faber-Castell Amerika Syarikat yang berpusat di Cleveland, Ohio, dan merupakan sebahagian daripada rangkaian global syarikat Faber-Castell beroperasi di negara-negara seperti Australia, Brazil, dan Malaysia. [4]

Faber-Castell menghasilkan pensil kayu-casing dan menjalankan sebuah kilang pensil di Sao Carlos, Brazil.kini produk mereka meliputi Design, Design Porsche dan Graf von Faber-Castell. Salah satu produk syarikat yang paling popular di kalangan anak-anak adalah mereka menggunakan Pen. Faber-Castell juga terkenal dengan jenama pena Artis Pitt. Kadang-kadang, yang digunakan terutama oleh seniman komik dan manga, memancarkan tinta India yang baik asid-tidak dan rekod, dan datang dalam berbagai warna. Graf von Faber-Castell merilis sebuah garis item kulit mewah yang meliputi kulit dan alas meja-terikat satin kertas tulis yang, ketika dijual sebagai set meja lengkap, retails lebih dari US $ 2.000. Dari sekitar 1880-1975 Faber-Castell juga salah satu pengeluar terbesar di dunia Peraturan gambar, yang paling dikenali yang 2/83N tersebut.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]