Festival Filem Indonesia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
"Anugerah Citra" dilencongkan di sini.
Festival Film Indonesia
Anugerah Citra dan Anugerah Vidia
Penghargaan Prestasi dalam industri perfileman
Negara Indonesia
Disampaikan oleh Badan Perfilman Indonesia
Anugerah pertama 1955 (Anugerah Citra)
1986 (Anugerah Vidia)[1]
Laman web rasmi www.pialacitra.com

Festival Film Indonesia atau FFI ialah anugerah majlis tahunan Indonesia yang mengiktiraf pencapaian sinematik dalam industri filem, yang dianjurkan oleh Lembaga Film Indonesia. Festival menampilkan pengumuman pemenang Piala Citra dan pembentangan filem terbaik Indonesia setiap tahun.

Majlis anugerah pertama kali diadakan pada 1955 (dinamakan Pekan Apresiasi Filem Nasional, ditukar ke dalam Festival Film Indonesia pada tahun 1973). Pada tahun 1986, festival itu juga menghormati anugerah untuk filem televisyen dengan anugerah yang dipanggil Piala Vidia.

Majlis anugerah ini sering dibandingkan dengan Anugerah Akademi Amerika Syarikat, ia juga setara dengan Festival Filem Malaysia di Malaysia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

  • 1955, 1960, dan 1967: Tiga kali, Pekan Apresiasi Filem Nasional telah diadakan di Jakarta.
  • 1973-1992: Acara ini dinamakan semula kepada Festival Filem Indonesia dan ia menjadi diadakan setiap tahun. Trofi/anugerah dinamakan Piala Citra (Anugerah Citra). Gabungan Pengusaha Bioskop Seluruh Indonesia, atau GPBSI memberikan Anugerah Antemas, yang dinamakan bagi penerbit Antemas.[2]
  • 1993-2003 (tidak aktif): Festival ini dihentikan kerana kuantiti filem Indonesia yang baik telah menurun dengan ketara sejak awal 1990-an. Pada 1990-an, kebanyakan penerbit filem Indonesia mencipta Filem bajet, B-kelas rendah. Penerbit filem telah mengalami kerugian besar hasil kerana cetak rompak berkembang di Indonesia. Sejak tahun 1992, sebahagian besar kelas tinggi dan pawagam separa julat lebih suka menayangkan filem Amerika, Hong Kong dan Taiwan. Filem bajet rendah Indonesia dipaparkan hanya di pawagam-kelas rendah, pawagam teater terbuka, pawagam mudah alih, terus kepada video, atau melalui stesen TV.
  • 2004-2013: Jawatankuasa Festival Filem Indonesia telah dibentuk dan FFI yang diadakan setiap tahun sejak 2004.
  • 2014: Lembaga Film Indonesia telah dibentuk dan FFI bertukar patung anugerah dengan yang asal yang digunakan pertama pada tahun 1966, yang direka oleh (Dead) Sidharta. Anugerah itu juga diadakan dengan semangat-pembentukan semula dan era baru ketuanan filem Indonesia.

Anugerah Citra[sunting | sunting sumber]

Anugerah Citra ialah penghargaan oleh Jawatankuasa untuk mengiktiraf kecemerlangan profesional dalam industri filem Indonesia, termasuk pengarah, pelakon, dan penulis.

Bermula dari tahun 2009, Jawatankuasa Festival Filem Indonesia menggantikan Negara Tubuh Motion Picture sebagai penganjur acara rasmi Festival Film Indonesia. Jawatankuasa juga telah dibenarkan oleh Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan Indonesia untuk mengatur proses operasi majlis Anugerah Citra dan pilihan (mengundi) pencalonan dan pemenang.[3]

Sejak 2014, Lembaga Film Indonesia menggantikan Jawatankuasa Festival Filem Indonesia sebagai yang dianjurkan Festival Filem Indonesia. Pihak penganjur juga disertai oleh Deloitte sebagai firma audit dan Kementerian Pelancongan Indonesia.

Anugerah Citra sering tersilap dipanggil sebagai Anugerah FFI. FFI (Festival Film Indonesia) adalah tajuk acara di mana Anugerah Citra dan pemenang Anugerah Vidia diumumkan.

Anugerah Vidia[sunting | sunting sumber]

Anugerah Vidia ialah penghargaan oleh jawatankuasa untuk mengiktiraf kecemerlangan profesional dalam industri filem televisyen Indonesia, termasuk pengarah, pelakon, dan penulis. Anugerah ini pertama kali dibentangkan pada tahun 1986 dan diadakan bersama-sama dalam satu acara pengumuman penerima Anugerah Citra.

Pada tahun 1992 sehingga tahun 1998, anugerah itu dibentangkan secara berasingan dalam satu peristiwa tertentu yang dipanggil Festival Sinetron Indonesia. Pada tahun 1998 sehingga tahun 2003, anugerah ini dihentikan dengan alasan yang tidak diketahui. Pada tahun 2004, anugerah itu telah disampaikan lagi sehingga tahun 2006. Pada tahun 2007 hingga tahun 2007 anugerah dihentikan lagi dan sejak tahun 2011 dan seterusnya, anugerah dibentangkan setiap tahun.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Piala Vidia 1992, rolfilmblog.blogspot.com. Retrieved 4 November 2013.
  2. ^ Apa Siapa Orang Film Indonesia. Jakarta: Indonesian Ministry of Information. 1999. p. 60. OCLC 44427179. 
  3. ^ "FFI 2009". Kompas. 2009. Dicapai pada 12 July 2010. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]