Hôtel de Ville, Paris

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Hôtel de Ville
HotelVilleParis.JPG
Hôtel de Ville
Hôtel de Ville, Paris yang terletak di Paris
Hôtel de Ville, Paris
Location within Paris
Maklumat umum
JenisDewan bandaraya
Gaya seni binaKebangkitan Zaman Pembaharuan
LokasiParis, Perancis
Koordinat48°51′23″N 2°21′8″E / 48.85639°N 2.35222°E / 48.85639; 2.35222Koordinat: 48°51′23″N 2°21′8″E / 48.85639°N 2.35222°E / 48.85639; 2.35222
Disiapkan pada1357
1533 (pengembangan)
1892 (pembinaan semula)
Reka bentuk dan pembinaan
ArkitekThéodore Ballu, Édouard Deperthes

Hôtel de Ville (Sebutan bahasa Perancis: [otɛl də vil], Dewan Bandar Raya) di Paris, Perancis, adalah perumahan bangunan pentadbiran tempatan di bandar ini, berdiri di atas place de l'Hôtel-de-Ville di arrondissement ke-4. Sayap selatan pada asalnya dibina oleh François I bermula pada 1535 hingga 1551. Sayap utara dibina oleh Henry IV dan Louis XIII antara 1605 dan 1628. [1] Ia dibakar oleh Commune Paris, bersama-sama dengan semua arkib kota yang terkandung di dalamnya, pada hari-hari akhir Komuniti pada bulan Mei 1871.[2] Bahagian luarnya dibina semula mengikut reka bentuk asal, tetapi lebih besar, antara 1874 dan 1882, manakala bahagian dalamnya diubah suai.[3] Ia telah menjadi ibu pejabat perbandaran Paris sejak tahun 1357. Ia berfungsi dengan pelbagai fungsi, menempatkan pentadbiran tempatan, Datuk Bandar Paris (sejak tahun 1977), dan juga berfungsi sebagai tempat untuk majlis besar.

Hôtel de Ville di Paris pada tahun 2005

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Hotel de Ville, 1583
Acara di Hôtel de Ville (kiri) semasa Revolusi Julai, oleh Joseph Beaume. Dua sayap dibina beberapa tahun kemudian.
Hôtel de Ville selepas Paris Commune
Pada pergantian abad ini
Hôtel de Ville, Paris. Dibina semula pada tahun 1870-an dalam gaya asal Zaman Pembaharuan Perancis yang diilhamkan oleh Châteaux dari Lembah Loire.

Pada bulan Julai 1357, Étienne Marcel, memprovokasi para pedagang (iaitu datuk bandar) di Paris, membeli apa yang bergelar maison aux piliers ("House of Pillars") atas nama perbandaran di pantai siram yang licin yang berfungsi sebagai sungai pelabuhan untuk memunggah gandum dan kayu dan kemudian digabungkan menjadi sebuah persegi, Place de Grève ("Dataran Untaian"), sebuah tempat di mana penduduk Paris sering berkumpul, terutamanya untuk hukuman mati umum. Sejak tahun 1357, pentadbiran Kota Paris telah terletak di lokasi yang sama di mana Hôtel de Ville berdiri hari ini. Sebelum tahun 1357, pentadbiran bandar terletak di tempat yang disebut parloir aux bourgeois ("Ruang tamu para burgess") berhampiran Châtelet.

Pada tahun 1533, Raja Francis I memutuskan untuk memberi sumbangan kepada bandar raya dengan dewan bandar yang akan menjadi layak di Paris, kemudian menjadi bandar terbesar di Eropah dan Dunia Kristian. Dia melantik dua arkitek: Dominique de Cortone, yang dijuluki Boccador kerana janggut merahnya, dan lelaki Perancis Pierre Chambiges. Dewan Lanjur dirobohkan dan Boccador, penuh dengan semangat Renaisans, menyusun rencana bangunan yang pada waktu yang sama tinggi, luas, penuh cahaya dan halus. Kerja bangunan tidak selesai sehingga 1628 semasa pemerintahan Louis XIII.

Dalam tempoh dua abad yang akan datang, tidak ada perubahan yang dibuat kepada bangunan yang merupakan peringkat bagi beberapa peristiwa terkenal semasa Revolusi Perancis (terutamanya pembunuhan yang terakhir yang membuktikan peniaga Jacques de Flesselles oleh orang yang marah pada 14 Julai 1789 dan rampasan kuasa daripada 9 Thermidor Tahun II ketika Robespierre ditembak di rahang dan ditangkap di Hôtel de Ville dengan pengikutnya). Akhirnya, pada tahun 1835, atas inisiatif Rambuteau, préfet daripada département Seine, dua sayap telah ditambah ke bangunan utama dan telah dikaitkan dengan topeng dengan galeri, untuk menyediakan lebih banyak ruang untuk kerajaan bandar diperluaskan. Arkiteknya adalah Étienne-Hippolyte Godde dan Jean-Baptiste Lesueur.

Semasa Paris Commune[sunting | sunting sumber]

Semasa Perang Perancis-Prusia, bangunan itu memainkan peranan utama dalam beberapa peristiwa politik. Pada 30 Oktober 1870, revolusioner memecah masuk ke bangunan itu dan menawan sebahagian daripada ahli-ahli Kerajaan Pertahanan Negara, semasa membuat permintaan berulang untuk penubuhan communard kerajaan. Kerajaan yang sedia ada melarikan diri melalui terowong bawah tanah yang dibina pada tahun 1807, yang masih menghubungkan Hôtel de Ville dengan barak yang berdekatan. Pada 18 Januari 1871, orang ramai berkumpul di luar bangunan untuk membantah penyerahan spekulasi kepada orang Prusia, dan disebarkan oleh tentera yang menembak dari bangunan itu, yang menimbulkan beberapa kecederaan.

Hôtel de Ville telah menjadi ibu pejabat Revolusi Perancis, dan begitu juga ibu pejabat Commune Paris. Apabila kekalahan menjadi semakin dekat dan tentera Perancis menghampiri bangunan, Komunis membakar Hôtel de Ville, bersama bangunan kerajaan lain, memusnahkan bangunan dan hampir semua arkib bandar.

Hôtel de ville pada waktu malam

Pembinaan semula[sunting | sunting sumber]

Seni, oleh Laurent Marqueste
Sains, oleh Jules Blanchard

Pembinaan semula Dewan Bandaraya berlangsung dari 1873 hingga 1892 (19 tahun) dan diarahkan oleh arkitek Théodore Ballu dan Édouard Deperthes, yang telah memenangi pertandingan umum untuk pembinaan semula bangunan. Ballu juga merancang Gereja La Trinité di arondisemen ke - 9 dan perbatasan dewan bandar arrondissement pertama, bertentangan dengan facade timur Louvre . Dia juga memulihkan Menara Saint-Jacques, sebuah menara gereja Gothic di dataran 150 meter ke barat Hôtel de Ville.

Para arkitek membina semula bahagian dalam Hôtel de Ville dalam shell batu yang telah selamat dari api. Walaupun Hôtel de Ville yang dibina semula dari luar kelihatan sebagai salinan bangunan Zaman Pembaharuan Perancis abad ke-16 yang berdiri sebelum tahun 1871, pedalaman baru didasarkan pada reka bentuk yang sama sekali baru, dengan bilik-bilik upacara yang dihiasi mewah pada tahun 1880-an.

Pintu istiadat pusat di bawah jam diapit oleh seni alur-alur Artis, oleh Laurent Marqueste, dan Sains, oleh Jules Blanchard. Sejumlah 230 pemahat lain telah ditugaskan untuk menghasilkan 338 tokoh individu orang Paris terkenal di setiap fasad, bersama-sama dengan singa dan ciri-ciri arca yang lain. Para pemahat termasuk ahli akademik terkemuka seperti Ernest-Eugène Hiolle dan Henri Chapu, tetapi dengan mudah yang paling terkenal adalah Auguste Rodin . Rodin menghasilkan angka matematikawan abad ke-18 Jean le Rond d'Alembert, selesai pada tahun 1882.

Patung di dinding taman di sebelah selatan adalah Étienne Marcel, pemegang paling terkenal jawatan prévôt des marchands (provokasi para pedagang) yang mendahului pejabat walikota. Marcel telah dilancarkan pada tahun 1358 oleh kumpulan marah setelah cuba menegaskan kuasa kota itu dengan penuh semangat.

Hiasan ini menampilkan mural oleh pelukis terkemuka hari ini, termasuk Raphaël Collin, Jean-Paul Laurens, Puvis de Chavannes, Henri Gervex, Aimé Morot dan Alfred Roll. Kebanyakan masih boleh dilihat sebagai sebahagian daripada lawatan berpandu bangunan.

Tempat politik[sunting | sunting sumber]

Sejak Revolusi Perancis, bangunan itu menjadi tempat kejadian beberapa peristiwa sejarah, terutamanya pengisytiharan Republik Ketiga Perancis pada tahun 1870 dan ucapan oleh Charles de Gaulle pada 25 Ogos 1944 semasa Pembebasan Paris ketika menyambut orang ramai dari tingkap depan.

Hôtel de Ville dari Paris, yang menampilkan potret Charles de Gaulle

Datuk Bandar sebelumnya, Bertrand Delanoë, seorang pemimpin sosialis dan pemimpin gay pertama di kota itu, berkongsi beberapa cita-cita Marcel dan hampir membagikan nasibnya. Beliau ditikam di bangunan pada tahun 2002 semasa malam pertama malam, malam tanpa tidur di seluruh kota ( Nuit Blanche ; harfiah, White Night) ketika pintu-bangunan bangunan yang tidak dapat diakses itu dibuka kepada orang ramai. Tetapi Delanoë pulih dan tidak kehilangan semangatnya untuk mendapatkan akses, kemudian mengubah pangsapuri persendirian mewah Datuk Bandar itu menjadi crèche (pembiakan hari) untuk anak-anak pekerja perbandaran.

Halaman.

Tempat berdekatan[sunting | sunting sumber]

Bahagian utara (kiri) bangunan terletak di Rue de Rivoli. <a href="./https://en.wikipedia.org/wiki/Bazar_de_l'H%C3%B4tel_de_Ville" rel="mw:WikiLink" data-linkid="186" class="cx-link" title="Bazar de l'Hôtel de Ville">Bazar de l'Hôtel de Ville</a> (BHV) yang berhampiran adalah sebuah gedung pusat yang dinamakan sempena Hôtel de Ville. Gereja yang paling dekat dengan Hôtel de Ville ialah Gereja St-Gervais-et-St-Protais .

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Texier 2012, m/s. 26-27.
  2. ^ Milza, 2009a, ms 397-398
  3. ^ "Hotel de Ville, the Paris City Hall". Paris Digest. 2018. Dicapai pada 2018-09-08.
  4. ^ Horne, Alistair (1965). "Chapter 25: 'La Semaine Sanglante'--II". The Fall of Paris: The Siege and the Commune 1870-1. St. Martin's Press, New York. pp. 389–390.

Bibliography[sunting | sunting sumber]

Books cited in the text[sunting | sunting sumber]

  • Fierro, Alfred (1996). Histoire et dictionnaire de Paris. Robert Laffont. ISBN 2-221-07862-4.}
  • Milza, Pierre (2009a). L'année terrible: La Commune (mars–juin 1871). Paris: Perrin. ISBN 978-2-262-03073-5.
  • Poisson, Michel (2009). 1000 Immeubles et monuments de Paris. Parigramme. ISBN 978-2-84096-539-8.
  • Texier, Simon (2012). Paris- Panorama de l'architecture. Parigramme. ISBN 978-2-84096-667-8.