Hello Kitty

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Sanrio Shop di Madrid, Sepanyol

Hello Kitty adalah sejenis alat permainan patung anak kucing yang terkenal di dunia. Watak ini berasal dari negara Jepun.

Hello Kitty (ハローキティ, Harō Kiti) adalah salah satu dari watak fiksyen yang dihasilkan oleh syarikat Jepun Sanrio dan yang paling popular di antara watak milik syarikat tersebut.

Watak itu, kucing putih bercirikan bow atau hiasan lain pada telinga kiri, dan tanpa mulut.

Dihakcipta dalam 1976, Hello Kitty sekarang merupakan cap dagang satu dikenali seluruh.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Hello Kitty pada asalnya dicipta oleh pereka Sanrio Ikuko Shimizu pada tahun 1974. Shimizu meninggalkan syarikat kira-kira setahun kemudian. Pereka yang kedua, Setsuko Yonekubo, mengambil alih selama lima tahun berikut sehingga 1980 apabila tugas ini diserahkan kepada Yuko Yamaguchi, yang masih menjawatnya. Watak pada asalnya muncul sebagai barang tarikan bagi gadis muda, seperti dompet wang.

Hello Kitty telah diberikan nama Inggeris kerana budaya British adalah popular dengan gadis-gadis Jepun pada waktu penciptaannya. Nama Kitty datang dari satu daripada kucing Alice dalam buku Melalui Cermin Muka oleh Lewis Carroll. Apabila teman lelaki Hello Kitty "Daniel Sayang" dicipta dalam 1999, pereka mengambil namanya daripada sebuah filem 1971, Filem Melody, yang dibintangi oleh Mark Lester sebagai satu watak dikenali sebagai Daniel, dan menonjolkan lagu-lagu Bee Gees.

Dunia fiksional Hello Kitty termasuk satu kelompok kumpulan kawan-kawan dan ahli keluarga. Malah, sejak 2004 ia mempunyai seekor binatang peliharaan kucingnya yang dipanggil Charmmy Kitty, dan seekor binatang peliharaan hamster dipanggil Sugar. Charmmy menyerupai Hello Kitty tetapi lebih bercirikan kucing. Charmmy Kitty diberikan kepada Hello Kitty oleh bapanya, George White, dan Sugar oleh teman lelakinya Dear Daniel.