Hyouka

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Hyouka
Hyōka novel cover.jpg
Cover of Hyōka novel
氷菓
Genre Mysteri
Novel
Pengarang Honobu Yonezawa
Penerbit Kadokawa Shoten
Demografik Male
Pencetakan Kadokawa Sneaker Bunko
Terbitan October 31, 2001
Other novels

List of Classic Literature Club novels

Manga
Pengarang Taskohna
Penerbit Kadokawa Shoten
Demografik Shōnen manga
Majalah Asal Shōnen Ace
Tarikh Pengeluaran March 2012 – kini
Jilid 7
Siri anime televisyen
Pengarah Yasuhiro Takemoto
Skrip/Penulis Shoji Gatoh
Lagu/Muzik Kohei Tanaka
Studio Kyoto Animation
Penyiaran Asal Chiba TV, TV Saitama, KBS
Tarikh tayangan April 22, 2012September 16, 2012
Episod 22 (Senarai episod)
Video animasi original
Pengarah Yasuhiro Takemoto
Studio Kyoto Animation
Dikeluarkan pada January 12, 2013
Jangka masa tayangan 24 minutes
Portal Anime dan Manga

Hyōka (氷菓?, Pencuci mulut sejuk atau "ais krim") adalah novel misteri Jepun oleh Honobu Yonezawa. Ia adalah siri jilid pertama Kelab Sastera Klasik (古典 部 Koten-bu). Empat jilid tambahan telah diterbitkan pada 2002 dan 2010. Satu adaptasi manga disediakan oleh Pasukan Ohna mula disirikan dalam isu bulan Mac 2012 Kadokawa Shoten ini Shōnen Ace. Siri anime 22 episod yang dihasilkan oleh Animasi Kyoto dan diarahkan oleh Yasuhiro Takemote disiarkan dari 22 April - 16 September, 2012.

PLOT[sunting | sunting sumber]

Atas permintaan kakaknya, Hōtarō Oreki menyertai Kelab Klasik Sekolah Tinggi Kamiyama untuk menghentikannya daripada dibubarkan, disertai oleh rakan-rakannya iaitu Eru Chitanda, Satoshi Fukube dan Mayaka Ibara. Fiksyen Sekolah Tinggi Kamiyama adalah berdasarkan kehidupan sebenar Sekolah Tinggi Hida.

Watak Utama[sunting | sunting sumber]

Hōtarō Oreki (折木 奉太郎 Oreki Hōtarō?)
Pengisi suara : Yuichi Nakamura
Protagonis utama Hyōka, dia adalah seorang budak yang rasional yang hidup dengan "Jika saya tidak perlu melakukan sesuatu, saya tidak akan buat, tetapi jika saya perlu, saya akan melakukannya dengan cepat." Dia hanya menyertai Kelab Klasik atas permintaan kakaknya, Tomoe Oreki, untuk menghentikannya daripada dibubarkan. Dia mengatakan bahawa dia tidak suka membuang tenaga, tetapi jika diberi satu misteri untuk disiasat, dia akan menyiasat sehingga ia diselesaikan dengan logiknya. Atas desakan kakaknya, dia mendapati dirinya lebih sesuai dengan kehidupan sekolah tinggi.
Eru Chitanda (千反田 える Chitanda Eru?)
Pengisi Suara : Satomi Satō
Salah satu pelajar yang menyertai Kelab Klasik. Kata-kata yang sering diungkapnya adalah "saya ingin tahu!" Walaupun dia mendapat gred tertinggi dalam akademik, dia sering bergantung kepada kebolehan Oreki. Dia seorang gadis bertenaga yang mahir dalam tradisi bandar dan etika, kerana datang dari keturunan petani kaya. Setiap kali misteri dibawa kepada dia, dia tidak akan dapat berhenti berfikir tentangnya sehingga ia diselesaikan. Dia kagum dengan Oreki, sering memuji dia kerana berbakat dalam menyelesaikan misteri-misteri. Dia juga cuba menyorokkan perasaannya kepada Oreki.