Hyouka

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Hyouka
230px
Halaman depan novel Hyōka
氷菓
(Hyōka)
GenreMisteri
Novel
PengarangHonobu Yonezawa
PenerbitKadokawa Shoten
DemografikLelaki
PencetakanKadokawa Sneaker Bunko
Terbitan31 Oktober 2001
Novel-novel lain

Senarai novel Classic Literature Club

Manga
PengarangTaskohna
PenerbitKadokawa Shoten
DemografikManga Shōnen
Majalah AsalShōnen Ace
Tarikh PengeluaranMac 2012 – kini
Jilid7
Siri anime televisyen
PengarahYasuhiro Takemoto
Skrip/PenulisShoji Gatoh
Lagu/MuzikKohei Tanaka
StudioKyoto Animation
Penyiaran AsalChiba TV, TV Saitama, KBS
Tarikh tayangan22 April 201216 September 2012
Episod22 (Senarai episod)
Video animasi original
PengarahYasuhiro Takemoto
StudioKyoto Animation
Dikeluarkan pada12 Januari 2013
Jangka masa tayangan24 minit
Portal Anime dan Manga

Hyōka (氷菓, "ais krim") ialah novel misteri Jepun oleh Honobu Yonezawa. Ia ialah jilid pertama siri Kelab Sastera Klasik (古典 部 Koten-bu). Empat jilid tambahan telah diterbitkan pada 2002 dan 2010. Satu adaptasi manga yang disediakan oleh Pasukan Ohna mula disirikan dalam isu bulan Mac 2012 Shōnen Ace daripada Kadokawa Shoten. Siri anime 22 episod yang dihasilkan oleh Kyoto Animation dan diarahkan oleh Yasuhiro Takemote disiarkan dari 22 April hingga 16 September 2012.

Jalan cerita[sunting | sunting sumber]

Atas permintaan kakaknya, Hōtarō Oreki menyertai Kelab Sastera Klasik Sekolah Tinggi Kamiyama untuk menghentikannya daripada dibubarkan, disertai oleh rakan-rakannya iaitu Eru Chitanda, Satoshi Fukube dan Mayaka Ibara.

Kisah ini didasarkan daripada pengalaman sebenar di Sekolah Tinggi Hida, Prefektur Gifu

Watak Utama[sunting | sunting sumber]

Hōtarō Oreki (折木 奉太郎, Oreki Hōtarō)
Pengisi suara: Yuichi Nakamura
Protagonis utama Hyōka, dia ialah seorang budak yang rasional yang hidup dengan moto "Jika saya tidak perlu melakukan sesuatu, saya tidak akan lakukannya, tetapi jika saya perlu, saya akan melakukannya dengan cepat." Dia hanya menyertai Kelab Sastera Klasik atas permintaan kakaknya, Tomoe Oreki, untuk menghentikannya daripada dibubarkan. Dia mengatakan bahawa dia tidak suka membuang tenaga, tetapi jika diberi satu misteri untuk disiasat, dia akan menyiasat sehingga ia diselesaikan dengan logiknya. Atas desakan kakaknya, dia mendapati dirinya lebih terbabit dengan kehidupan sekolah tinggi.
Eru Chitanda (千反田 える, Chitanda Eru)
Pengisi suara: Satomi Satō
Salah satu pelajar yang menyertai Kelab Sastera Klasik. Kata-kata yang sering diungkapkannya ialah "Saya ingin tahu!" Walaupun dia mendapat gred tertinggi dalam akademik, dia sering bergantung kepada kebolehan Oreki. Dia seorang gadis bertenaga yang mahir dalam tradisi dan etika pekan tersebut lantaran berketurunan petani kaya. Setiap kali suatu misteri mencuri perhatiannya, dia tidak akan dapat berhenti berfikir tentangnya sehinggalah misteri itu diselesaikan. Dia kagum akan Oreki dan sering memujinya atas bakat dan kebolehannya dalam menyelesaikan kebanyakan permasalahan. Dia juga cuba menyorokkan perasaannya terhadap Oreki.