Hyouka

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Hyouka
230px
Halaman depan novel Hyōka
氷菓
(Hyōka)
Genre Misteri
Novel
Pengarang Honobu Yonezawa
Penerbit Kadokawa Shoten
Demografik Lelaki
Pencetakan Kadokawa Sneaker Bunko
Terbitan 31 Oktober 2001
Novel-novel lain

Senarai novel Classic Literature Club

Manga
Pengarang Taskohna
Penerbit Kadokawa Shoten
Demografik Manga Shōnen
Majalah Asal Shōnen Ace
Tarikh Pengeluaran Mac 2012 – kini
Jilid 7
Siri anime televisyen
Pengarah Yasuhiro Takemoto
Skrip/Penulis Shoji Gatoh
Lagu/Muzik Kohei Tanaka
Studio Kyoto Animation
Penyiaran Asal Chiba TV, TV Saitama, KBS
Tarikh tayangan 22 April 201216 September 2012
Episod 22 (Senarai episod)
Video animasi original
Pengarah Yasuhiro Takemoto
Studio Kyoto Animation
Dikeluarkan pada 12 Januari 2013
Jangka masa tayangan 24 minit
Portal Anime dan Manga

Hyōka (氷菓, Pencuci mulut sejuk atau "ais krim") ialah novel misteri Jepun oleh Honobu Yonezawa. Ia ialah jilid pertama siri Kelab Sastera Klasik (古典 部 Koten-bu). Empat jilid tambahan telah diterbitkan pada 2002 dan 2010. Satu adaptasi manga yang disediakan oleh Pasukan Ohna mula disirikan dalam isu bulan Mac 2012 Shōnen Ace daripada Kadokawa Shoten. Siri anime 22 episod yang dihasilkan oleh Animasi Kyoto dan diarahkan oleh Yasuhiro Takemote disiarkan dari 22 April - 16 September, 2012.

Jalan cerita[sunting | sunting sumber]

Atas permintaan kakaknya, Hōtarō Oreki menyertai Kelab Sastera Klasik Sekolah Tinggi Kamiyama untuk menghentikannya daripada dibubarkan, disertai oleh rakan-rakannya iaitu Eru Chitanda, Satoshi Fukube dan Mayaka Ibara. Fiksyen Sekolah Tinggi Kamiyama adalah berdasarkan kehidupan sebenar Sekolah Tinggi Hida.

Watak Utama[sunting | sunting sumber]

Hōtarō Oreki (折木 奉太郎, Oreki Hōtarō)
Pengisi suara: Yuichi Nakamura
Protagonis utama Hyōka, dia ialah seorang budak yang rasional yang hidup dengan moto "Jika saya tidak perlu melakukan sesuatu, saya tidak akan lakukannya, tetapi jika saya perlu, saya akan melakukannya dengan cepat." Dia hanya menyertai Kelab Sastera Klasik atas permintaan kakaknya, Tomoe Oreki, untuk menghentikannya daripada dibubarkan. Dia mengatakan bahawa dia tidak suka membuang tenaga, tetapi jika diberi satu misteri untuk disiasat, dia akan menyiasat sehingga ia diselesaikan dengan logiknya. Atas desakan kakaknya, dia mendapati dirinya lebih terbabit dengan kehidupan sekolah tinggi.
Eru Chitanda (千反田 える, Chitanda Eru)
Pengisi suara: Satomi Satō
Salah satu pelajar yang menyertai Kelab Sastera Klasik. Kata-kata yang sering diungkapkannya ialah "Saya ingin tahu!" Walaupun dia mendapat gred tertinggi dalam akademik, dia sering bergantung kepada kebolehan Oreki. Dia seorang gadis bertenaga yang mahir dalam tradisi dan etika pekan tersebut lantaran berketurunan petani kaya. Setiap kali suatu misteri mencuri perhatiannya, dia tidak akan dapat berhenti berfikir tentangnya sehinggalah misteri itu diselesaikan. Dia kagum akan Oreki dan sering memujinya atas bakat dan kebolehannya dalam menyelesaikan kebanyakan permasalahan. Dia juga cuba menyorokkan perasaannya terhadap Oreki.