Ikan Puyu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Ikan Puyu
Pengelasan saintifik
Alam: Haiwan
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Order: Perciformes
Famili: Anabantidae
Genus: Anabas
Spesies: A. testudineus
Nama binomial
Anabas testudineus
(Bloch, 1792)
Lakaran gambar ikan puyu (Anabas testudineus) di daratan.

Ikan Puyu (Anabas testudineus) merupakan spesies ikan air tawar yang paling lasak, sawah atau tali air serta sungai kecil menjadi habitat utama spesies ini, bersisik dan bersirip keras memudahkan spesies ini bergerak di atas tanah yang berair, kerana pada ketika tertentu pada musim hujan kebanyakkanya berhijrah dan akan memanjat tebing sungai mencari lopak air yang lain. Ia paling layak digelar spesies yang suka berhijrah. Spesies ini juga mampu bertahan tanpa air hingga beberapa jam. Ikan puyu dewasa mampu menjangkau panjang kira-kira 25 cm atau 9.8 inci).

Spesies ini hidup secara berkumpulan, dan kerana itu spesies ini mudah terancam oleh aktiviti-aktiviti penangkapan ikan seperti jaring, pukat, jala, tuba, & pancingan yang keterlaluan (tanpa mengamalkan kaedah 'tangkap & lepas' bagi yang bersaiz kecil).

Terdapat kepercayaan dalam masyarakat Melayu yang mana spesies ini mampu menghalang tuan rumah dari dipukau oleh orang yang ingin masuk mencuri. Ini disebabkan ikan ini dipercayai tidak tidur. Kerana itu, masyarakat Melayu lama memelihara spesies ini di dalam rumah untuk tujuan itu.

Ikan puyu juga dijual sebagai makanan di pasar-pasar tani.

Ikan ini dipanggil Ikan karuk di negeri Sabah, Malaysia.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]