Indeks pasaran saham

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Indeks pasar saham adalah pendaftaran saham, dan sebuah statistik menggambarkan harga komposit dari komponennya. Ia digunakan sebagai alat untuk mewakilkan kecirian dari saham komponennya, semuanya memiliki kesamaan seperti perdagangan di pasar saham yang sama, merupakan bahagian dari industri sejenis, atau memiliki kapitalisasi pasar yang mirip. Banyak indeks dibuat berasaskan berita atau jasa kewangan digunakan untuk mengukur pencapaian portofolio seperti dana reksa.

Jenis indeks[sunting | sunting sumber]

Indeks pasar saham boleh dibahagikan dalam banyak cara. Sebuah indeks broad-base mewakili pertunjukan pada pasaran keseluruhan— dan oleh proxy, mencerminkan sentimen pelabur dalam keadaan ekonomi. Indeks pasaran yang biasanya disebut adalah indeks-indeks asas-lebar terdiri dari saham-saham syarikat besar didaftarkan pada bursa saham terbesar sebuah negara, seperti Indeks Perindustrian Dow Jones Amerika dan S&P 500 Index, the British FTSE 100, CAC 40 Perancis, DAX Jerman , Nikkei 225 Jepun dan Indeks Hang Seng Hong Kong.

Konsep ini boleh ditambahkan di luar sempadan suatu penukaran.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Daftar[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.