Jackie Evancho

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jackie Evancho
Evancho pada Februari 2011
Latar belakang
Nama lahirJacqueline Marie Evancho
Kelahiran (2000-04-09) 9 April 2000 (umur 23)
Pittsburgh, Pennsylvania, Amerika Syarikat
GenreClassical crossover
PekerjaanPenyanyi
InstrumenVokal
Tahun aktif2009–kini
Syarikat rakaman
Syco Music, Columbia, Sony Music
Laman sesawang
www.jackieevancho.com

Jacqueline Marie "Jackie" Evancho (/[invalid input: 'icon']ˈvŋk/ ee-VAYNG-koh; lahir pada 9 April 2000) merupakan seorang penyanyi classical crossover daripada Amerika yang telah mendapat pengiktirafan yang meluas pada usia yang begitu muda.

Di antara tahun 2008 dan 2010, beliau telah menyertai beberapa pertandingan bakat selain daripada menampilkan diri sebagai seorang penyanyi terutamanya di Pennsylvania (termasuklah pada permainan besbol Pittsburgh Pirates). Beliau juga telah mengeluarkan albumnya sendiri yang bertajuk Prelude to a Dream dan akhirnya telah menarik perhatian orang ramai di laman YouTube. Beliau juga telah berjaya menambat hati komposer Tim Janis dan David Foster yang setiap satunya mengundangnya untuk mengadakan konsert bersama dengan mereka bermula pada tahun 2009. Pada tahun 2010, umurnya sudah mencecah 10 tahun dan mendapat populariti yang lebih meluas berikutan dengan persembahannya di pertandingan America's Got Talent (AGT) pada musim kelima di mana beliau telah memenangi tempat kedua.


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.