Jadual selaman

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Jadual nyahmampatan nitrox BSAC

Jadual selaman (bahasa Inggeris: dive tables, decompression tables (jadual nyahmampatan) atau diver tables (jadual penyelam)) adalah suatu kad bercetak ataupun buku panduan kecil yang membolehkan penyelam membuat rujukan terhadap sesuatu profil sesi penyelaman, tempoh gas pernafasan dan tempoh berhenti nyahmampatan (decompression stop) atau pemberhentian keselamatan (safety stop). Jadual selaman sangat penting dan berguna kepada penyelam bagi setiap sesi selamannya bagi mencegah penyakit nyahmampatan (decompression sickness) yang jika tidak diambil peduli mungkin akan menyebabkan komplikasi serius yang boleh menyebabkan keilatan kekal atau kematian.

Dengan jadual selaman, ia mengambil profil selaman sebagai suatu kotak selaman, ia bermaksud apabila seseorang penyelam turun pada kedalaman maksimum dan pada kedudukan tersebut sehingga kembali ke permukaan (kira-kira apabila suatu garisan segi empat tepat dilukis dalam sistem koordinat dimana suatu paksi kedalaman bersama / sebaris dengan tempoh/masa yang dibenarkan berada pada kedalaman tersebut). Terdapat juga jadual selaman yang mengambil kira kondisi/ keadaan fizikal atai pencapaian seseorang penyelam, sebagai contoh Jadual Selaman Tentera. Terdapat 3 jenis Jadual Selaman yang biasanya digunakan oleh 3 pihak penyelam yang berlainan iaitu:

  • Jadual Selaman Rekreasi (Recreational Dive Tables); digunakan oleh penyelam amatur dan Dive Master bagi tujuan rekreasi dan penyelidikan.
  • Jadual Selaman Professional (Professional Dive Tables); digunakan oleh penyelam bertaraf professional yang untuk tujuan kerja-kerja penggridilan dan offshore.
  • Jadual Selaman Tentera (Navi Dive Tables); digunakan oleh para penyelam tentera ketika mengadakan latihan selaman, berperang atau untuk tujuan navigasi ketenteraan khas.

Penyelam bertaraf rekreasi adalah dilarang menggunakan jadual selaman milik tentera atau professional dalam aktiviti selaman rekreasi mereka tanpa mendapat kebenaran dan latihan dari pihak bertauliah dengan sempurna.

Jadual nyah mampatan biasa[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ US Navy (2006). US Navy Diving Manual, 6th revision. United States: US Naval Sea Systems Command. Dicapai pada 2008-06-15.
  2. ^ Bühlmann, Albert A (1984). Decompression-Decompression Sickness. Berlin New York: Springer-Verlag. ISBN 0387133089.
  3. ^ Bühlmann, Albert A (1995). Tauchmedizin (dalam bahasa German). Berlin: Springer-Verlag. ISBN 3540555811.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  4. ^ Bühlmann, Albert A (1992). Tauchmedizin: Barotrauma Gasembolie Dekompression Dekompressionskrankheit (dalam bahasa German). Berlin: Springer-Verlag. ISBN 3540555811.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  5. ^ Powell, Mark (2008). "Other Decompression Models". Deco for Divers. Southend-on-Sea: Aquapress. halaman 203–5. ISBN 1-905492-07-3.
  6. ^ Hamilton Jr RW, Rogers RE, Powell MR (1994). "Development and validation of no-stop decompression procedures for recreational diving: the DSAT recreational dive planner". Tarrytown, NY: Diving Science & Technology Corp. Dicapai pada 2008-06-15. Petikan journal memerlukan |journal= (bantuan)Selenggaraan CS1: pelbagai nama: senarai pengarang (link)
  7. ^ Powell, Mark (2008). "Other Decompression Models". Deco for Divers. Southend-on-Sea: Aquapress. halaman 209–13. ISBN 1-905492-07-3.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Decompression