Kapilari

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kapilari
Saluran kapilari
A red blood cell in a capillary, pancreatic tissue - TEM.jpg
Pancaran gambar mikroskop elektron bagi sel darah merah dalam kapilari tisu pankreas. Lapik kapilari terdiri dari sel endotelial panjang, nipis, bersambung dengan sambungan ketat.
Capillary system CERT.jpg
Ilustrasi ringkas bagi jaringan kapilari (tiada "precapillary sphincter", yang tidak wujud dalam semua kapilari[1]).
Butiran
Pengenalpastian
nama bahasa Latinvas capillare[2]
MeSHD002196
TAA12.0.00.025
THH3.09.02.0.02001
FMAFMA:63194
Terminologi anatomi

Kapilari adalah saluran darah yang paling kecil dalam badan dan merupakan sebahagian dari mikroedarannya. Their lapik endoteliumnya adalah hanya ketebalan satu sel. Salur mikro ini, berukuran diameter antara 5 hingga 10 mikrometre, bersambung dengan arteriol and venul, dan and ia membantu untuk membolehkan pertukaran air, oksigen, karbon dioksida, dan banyak lagi nutrien dan bahan buangan kimia antara darah dan tisu [3] sekitar mereka. Semasa perkembangan embriologi,[4] kapilari baru terbentuk melalui vasculogenesis , proses pembentukan saluran darah yang berlaku melalui pengeluaran sel-sel endothelial de novo diikuti dengan pembentukan tiub vaskular.[5] Istilah angiogenesi mewakili pembentukan kapilari baru dari saluran darah dan endothelium sudah ada yang sedia ada yang membahagikan.[6]

Anatomi[sunting | sunting sumber]

Rajah diringkaskan yang menunjukkan aliran darah melalui tubuh, melalui jaringan kapilari dalam laluannya.

Darah mengalir keluar dari jantung melalui arteries, yang bercabang dan menyempit membentuk arteriol, dan kemudain berpecah lebih lanjut membentuk kapilari. Selepas tisunya telah diperfusi kapilari bertaut dan melebar untuk membentuk venul yang kemudiannya melebar dan mergabung untuk membentuk urat ("veins"), yang kemudian mengembalikan darah pada jantung melalui pembuluh agung yang berbeza.

Kapilari tidak berfungsi dengan sendiri, tetapi sebaliknya dalam batas kapilari, rangkaian menyulam kapilari membekalkan darah pada organ-organ dan tisu . Lebih banyak aktif sel atau persekitaran melakukan metabolisme, lebih banyak kapilari diperlukan bagi membekalkan zat dan mengangkut bahan buangan. Batas kapilari boleh terdiri daripada dua jenis saluran: kapilari benar yang bercabang dari arteriol dan menyediakan pertukaran di antara sel-sel dan darah, dan metarterioles yang merupakan saluran pendek yang secara langsung menghubungkan arteriol dan venules di hujung batas yang bertentangan.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Sakai 13 tidak disediakan
  2. ^ "THH:3.09 The cardiovascular system". Dicapai pada June 3, 2014.
  3. ^ Maton, Anthea; Jean Hopkins; Charles William McLaughlin; Susan Johnson; Maryanna Quon Warner; David LaHart; Jill D. Wright (1993). Human Biology and Health. Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice Hall. ISBN 0-13-981176-1.[halaman diperlukan]
  4. ^ http://www.wormbook.org/chapters/www_embryovariationdevelop/embryovariationdevelop.html
  5. ^ John S. Penn (11 March 2008). Retinal and Choroidal Angiogenesis. Springer. halaman 119–. ISBN 978-1-4020-6779-2. Dicapai pada 26 June 2010.
  6. ^ "Endoderm -- Developmental Biology -- NCBI Bookshelf". Dicapai pada 2010-04-07.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]