Kecondongan orbit

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Kecondongan)
Kecondongan, i (hijau) dan parameter orbit yang lain.

Kecondongan orbit (Jawi: كچوندوڠن اوربيت) merujuk kepada ukuran kecondongan orbit objek di sekitar jasad cakerawala. Ia dinyatakan sebagai sudut antara satah rujukan dan satah orbit atau paksi arah objek yang mengorbit.

Untuk satelit yang mengorbit Bumi tepat di atas khatulistiwa, satah orbit satelit adalah sama dengan satah khatulistiwa Bumi, dan kecenderungan orbit satelit tersebut adalah 0°. Kes umum untuk orbit bulat adalah bahawa ia serong, menghabiskan separuh orbit di hemisfera utara dan separuh lagi di selatan. Sekiranya orbit berpusing antara 20° garis lintang utara dan 20° garis lintang selatan, maka kecenderungan orbitnya adalah 20°.

Orbit اوربيت[sunting | sunting sumber]

Kecondongan adalah salah satu daripada enam unsur orbit yang menggambarkan bentuk dan orientasi orbit cakerawala. Ia sudut antara satah orbit dan satah rujukan, biasanya dinyatakan dalam darjah. Untuk satelit yang mengorbit planet, satah rujukan biasanya merupakan satah yang mengandungi khatulistiwa planet. Bagi planet di Sistem Suria, satah rujukan biasanya ialah ekliptik, iaitu satah Bumi mengorbit Matahari.[1][2] Satah rujukan ini paling praktikal untuk pemerhati berasas di Bumi. Oleh itu, kecondongan Bumi, secara takrifannya, adalah sifar.

Kecondongan juga dapat diukur sehubungan dengan satah lain, seperti khatulistiwa Matahari atau satah tidak berubah (satah yang mewakili momentum sudut Sistem Suria, kira-kira satah orbit Musytari).

Satelit semula jadi dan tiruan ساتليت سمولا جادي دان تيروان[sunting | sunting sumber]

Kecondongan orbit satelit semula jadi atau tiruan diukur berbanding dengan satah khatulistiwa jasad yang ia orbit, jika ia mengorbit dengan cukup dekat. Satah khatulistiwa ialah satah yang berserenjang dengan paksi putaran jasad pusat.

Kecondongan 30° juga dapat dijelaskan menggunakan sudut 150°. Kelazimannya adalah bahawa orbit normal bergerak searah iaitu orbit ke arah yang sama dengan putaran planet. Kecondongan lebih besar daripada 90° menggambarkan orbit songsang. Oleh itu:

  • Kecondongan 0° bermaksud jasad yang mengorbit mempunyai orbit searah pada satah khatulistiwa planetnya.
  • Kecondongan lebih besar daripada 0° dan kurang dari 90° juga menggambarkan orbit searah.
  • Kecondongan 63.4° sering disebut kecondongan kritikal, ketika menggambarkan satelit buatan mengorbit Bumi, kerana mereka mempunyai hanyutan apogee sifar.[3]
  • Kecondongan tepat 90° adalah orbit kutub, iaitu kapal angkasa melintasi kutub utara dan selatan planetnya.
  • Kecondongan lebih besar daripada 90° dan kurang dari 180° adalah orbit songsang.
  • Kecondongan tepat 180° adalah orbit khatulistiwa songsang.

Untuk bulan planet bumian yang dihasilkan oleh impak yang tidak terlalu jauh daripada bintangnya, dengan jarak planet–bulan yang besar, satah orbit bulan-bulan tersebut cenderung sejajar dengan orbit planet di sekitar bintang kerana pasang surut daripada bintang, tetapi jika jarak planet–bulan kecil, satah orbitnya mungkin condong. Untuk gergasi gas, orbit bulan cenderung sejajar dengan khatulistiwa planet gergasi, kerana ia terbentuk dalam cakera sirkumplanet.[4] Tuntasnya, ini hanya berlaku untuk satelit biasa. Jasad yang ditangkap pada orbit yang jauh berbeza kecondongannya, sementara jasad yang ditangkap pada orbit yang agak dekat cenderung mempunyai kecondongan yang rendah kerana kesan pasang surut dan gangguan oleh satelit biasa yang lebih besar.

Pengiraan ڤڠيراءن[sunting | sunting sumber]

Komponen pengiraan kecenderungan orbit dari vektor momentum

Dalam astrodinamik, kecondongan boleh dikira dari vektor momentum orbit (atau mana-mana vektor serenjang dengan satah orbit) sebagai

iaitu ialah komponen-z bagi .

Kecondongan saling dua orbit dapat dihitung dari kecondongan mereka ke satah lain menggunakan hukum kosinus untuk sudut.

Makna lain معنى لاين[sunting | sunting sumber]

Untuk planet dan jasad samawi berputar yang lain, sudut satah khatulistiwa adalah relatif dengan satah orbit — seperti keserongan kutub Bumi ke arah atau menjauhi Matahari —kadang-kadang juga disebut condong, tetapi istilah yang kurang samar-samar adalah kecondongan paksi atau keserongan/kemiringan.

Lihat juga ليهت جوݢ[sunting | sunting sumber]

Rujukan رجوكن[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Chobotov, Vladimir A. (2002). Orbital Mechanics (ed. 3rd). AIAA. m/s. 28–30. ISBN 1-56347-537-5.
  2. ^ McBride, Neil; Bland, Philip A.; Gilmour, Iain (2004). An Introduction to the Solar System. Cambridge University Press. m/s. 248. ISBN 0-521-54620-6.
  3. ^ Arctic Communications System Utilizing Satellites in Highly Elliptical Orbits, Lars Løge – Section 3.1, Page 17
  4. ^ Moon formation and orbital evolution in extrasolar planetary systems-A literature review, K Lewis – EPJ Web of Conferences, 2011 – epj-conferences.org