Portal:Astronomi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Selamat datang ke Portal Astronomi

Teleskop Angkasa Hubble setelah berpisah daripada bolak-balik angkasa lepas Discovery
Dua awan gas di Awan Magellan Besar

Astronomi (juga dikenali sebagai ilmu falak) ialah sains semula jadi yang mengkaji objek-objek cakerawala (seperti bulan, planet, bintang, nebula dan galaksi), ilmu fizik, kimia dan evolusi bagi objek tersebut dan fenomena yang berasal dari luar atmosfera Bumi termasuklah letupan supernova, letusan sinar gama dan sinaran latar belakang kosmos.

Ilmu falak merupakan antara bidang sains yang tertua. Budaya-budaya prasejarah meninggalkan artifak astronomi seperti monumen Mesir dan Nubia. Peradaban awal seperti Babylon, Yunani dan Maya telah membuat pemerhatian dan pencerapan di langit malam. Walau bagaimanapun, penciptaan teleskop pada 1600-an telah mengubah astronomi kepada satu bentuk sains moden. Dari segi sejarah, astronomi mempunyai disiplin yang pelbagai seperti astrometri, pandu arah cakerawala, astronomi boleh cerap dan pembuatan takwim tetapi astronomi profesional pada masa kini sering dianggap sinonim dengan astrofizik.

Laman pilihan
Imej Oberon yang diambil oleh Voyager 2 pada 24 Januari 1986
Oberon atau juga disebut sebagai Oberon atau juga disebut sebagai Uranus IV ialah bulan utama terjauh bagi planet Uranus. Ia merupakan bulan kedua terbesar Uranus dan yang kesepuluh terbesar dalam Sistem Suria. Oberon ditemui oleh William Herschel pada tahun 1787 dan namanya berasal daripada nama raja pari-pari mitos dalam Mimpi Suatu Malam Pertengahan Musim Panas karya William Shakespeare. Sebahagian orbit Oberon berada di luar magnetosfera Uranus.

Oberon mungkin terbentuk daripada cakera akresi yang mengelilingi Uranus setelah pembentukan planet. Bulan ini terdiri daripada ais dan batu-batuan, dan ia mungkin dibezakan melalui teras yang berbatu dan mantel yang berais. Lapisan air mungkin wujud di antara mantel dan teras. Permukaan Oberon yang berwarna gelap dan sedikit merah, kelihatannya terbentuk melalui hentaman asteroid dan komet. Ia dilitupi dengan pelbagai jenis kawah hentaman dengan diameter mencecah sehingga 210 km. Di Oberon juga terdapat rangkaian chasma (graben atau tubir sesar) yang terbentuk ketika sambungan kerak sebagai akibat perluasan bahagian dalam semasa evolusi awal.

Kongsikan: Kongsikan melalui Facebook Kongsikan melalui Twitter Kongsikan melalui Google+
Tahukah anda
Planet kerdil Ceres, diambil oleh kapal angkasa Dawn
Sejarah bulan ini
  • 08 Februari 1974 – Selepas 84 hari berada di angkasa lepas, kakitangan Skylab 4, kru terakhir yang melawat stesen angkasa Amerika Skylab kembali ke Bumi.
  • 12 Februari 2001 – Kuar NASA NEAR Shoemaker mendarat di Eros, menjadi kapal angkasa lepas pertama mendarat di asteroid.
  • 18 Februari 1930 – Ahli falak Amerika Clyde Tombaugh menemui planet Pluto dengan menggunakan pembanding kerlip pada gambar yang diambilnya pada bulan sebelumnya di Balai Cerap Lowell.
  • 20 Februari 1962 – Projek Mercury: Semasa menaiki kapal angkasa Friendship 7, John Glenn menjadi orang Amerika pertama untuk mengorbit Bumi, membuat tiga orbit dalam masa 4 jam 55 minit.
  • 28 Februari 1997 – GRB 970228, satu sinar gama kilat yang sangat bercahaya, melanda Bumi untuk 80 saat, memberikan bukti awal bahawa letusan sinar gama berlaku jauh di luar Bima Sakti.
Kategori
Kandungan pilihan
Gambar pilihan
Cakera keliling bintang AA Tauri
Gambar konsep artis cakera keliling bintang di sekitar bintang muda AA Tauri.
Kongsikan: Kongsikan melalui Facebook Kongsikan melalui Twitter Kongsikan melalui Google+
Perkara yang boleh dilakukan

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan:

Portal berkaitan
P physics-2.png Solar system.jpg Mars 23 aug 2003 hubble.jpg
Fizik Sistem Suria Marikh
Wikibuku  Wikikamus  Wikiberita  Wikipetikan  Wikisumber  Wikiversity  Wikimedia Commons  Wikivoyage  Wikidata 
Buku Kamus Berita Petikan Teks Sumber pelajaran Imej dan media Panduan kembara Pangkalan data
Wikibooks-logo.svg
Wiktionary-logo.svg
Wikinews-logo.svg
Wikiquote-logo.svg
Wikisource-logo.svg
Wikiversity-logo.svg
Commons-logo.svg
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikidata-logo.svg