Kematian Elisa Lam

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Elisa Lam
藍可兒 (Lam Ho Yi)
Kelahiran30 April 1991[1]
Hilang pada31 Januari 2013 (umur 21)
Los Angeles, California, Amerika Syarikat
Meninggal dunia
Cecil Hotel, Los Angeles, California, Amerika Syarikat
Sebab kematianMati tenggelam
Mayat dijumpai19 Februari 2013
PekerjaanPelajar
Terkenal keranaHal keadaan mengenai kematian beliau yang penuh rahsia

Elisa Lam (juga dikenali dengan nama Kantonnya Lam Ho Yi, Cina ringkas: 蓝可儿Cina tradisional: 藍可兒; 30 April 1991[1] – 2013) ialah seorang pelajar Kanada berumur 21 tahun dalam Universiti British Columbia di bandaraya Vancouver yang telah didapatkan semula berada dalam sebuah tangki air di puncak Hotel Cecil dalam Pusat Bandar Los Angeles pada tarikh 19 Februari 2013.[2] Beliau telahpun dilaporkan hilang sejak awal daripada Februari. Para pekerja penyelenggaran dalam hotel tersebut sudahpun boleh menemui jasad dia apabila mereka hendak membuat siasatan ke atas rungutan seorang tamu mengenai masalah pembekalan air.

Kehilangannya banyak dilaporkan dengan meluasnya. Pihak-pihak yang mempunyai kepentingan telahpun melakukan pencarian sehingga lima hari sebelum jasad dia didapatkan apabila Jabatan Polis Los Angeles (Los Angeles Department Police) sudah membahagikan satu video mengenai masa terakhir dia pernah dilihat pada hari semasa lesapnya dia dengan kamera keselamatan untuk lif. Dalam rakaman itu, dia tampak hendak keluar dan masuk semula ke lif. Kemudian, dia bercakap dan mencipta gerak isyarat di bahagian dalam hotel di luar. Kadangkala, dia pun terlihat hendak bersembunyi dalam lingkungan lif, yang mana ianya nampaknya sebagai satu bahagian yang pelik. Video itu mula tersebar dalam internet dan banyak pelihat mengatakan bahawa mereka mendapati ia agak mengerikan. Ada penjelasan yang melampau di mana ada dakwaan bahawa campur tangan kuasa ghaib atau gangguan bipolar dialami Elisa Lam ada kaitan, ada juga yang menghujah bahawa video tersebut telah diolah dengan sengajanyai.[3][4]

Hal keadaan yang bersempena dengan kematian Lam apabila jasadnya telah didapatkan, ianya telah mendapat soalan yang terkhusus sekali berdasarkan riwayat seram Hotel Cecil yang berhubung kepada pembunuhan dan kewafatan lain yang ketara. Jasad dia nampak berbogel[5] berserta kebanyakan pakaian dan barangan persendirian dia telah terapung di air berhampiran dengan diri dia.[5] Ianya membuatkan pejabat Jawatan Pegawai Penyiasat Los Angeles memerlukan empat bulan selepas kes tersebut sempat ditunda berulang bagi mengeluarkan hasil laporan bedah siasat yang rupanya tiada keterangan bahawa ada luka memar jasmani dan juga mengatakan bahawasannya alasan daripada mangkatnya dia ialah akibat kemalangan.[6]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b "Community Alert" (Berita). Los Angeles Police Department. February 6, 2013. Dicapai pada 28 Januari 2015.
  2. ^ Nickels, Jesse (28 Mei 2014). "Elisa Lam: The College Girl Whose Hotel Death is So Mysterious It Inspired a Horror Movie". College Times. Dicapai pada 27 Januari 2014.
  3. ^ van der Merwe, Marelise (12 Disember 2014). "The Elisa Lam mystery: Still no answers". Daily Maverick. Dicapai pada 29 Januari 2015.
  4. ^ van der Merwe, Marelise (17 Jun 2014). "Elisa Lam: The mystery you should care about". Daily Maverick. Dicapai pada 27 Januari 2015.
  5. ^ a b "Autopsy Report 2013-01364". Los Angeles County Department of Medical Examiner-Coroner. 18 Jun 2013. m/s. 3. Dicapai pada 28 Januari 2015.
  6. ^ Autopsy report, 15.