Perbezaan antara semakan "Penghantaran automatik"

Jump to navigation Jump to search
tiada ringkasan suntingan
[[Imej:Ford500autotrans.JPG|thumb|123px|Tombol gear automatik pada kereta Ford Five Hundred.]]
{{transmission types}}
'''TransmisiPenghantaran automatik''' adalah sistem kotak gear automotif yang boleh menukar gear secara automatik semasa kenderaan sedang bergerak tanpa memerlukan pemandu untuk menukar gear secara [[transmisipenghantaran manual|manual]]. Kebanyakan model kereta yang dijual di [[Amerika Syarikat]], [[Jepun]], [[Singapura]] dan baru-baru ini di [[Malaysia]] menggunakan transmisipenghantaran automatik.
 
Pada awalnya, kereta dengan transmisipenghantaran automatik kurang berkuasa, mempunyai kadar pecutan yang lambat, mempunyai nisbah gear yang sedikit serta tidak menjimatkan minyak berbanding [[transmisipenghantaran manual]], namun kemajuan teknologi automotif telah menjadikan transmisipenghantaran automatik kini lebih menjimatkan minyak. Sungguhpun demikian, transmisipenghantaran automatik masih tidak dapat menandingi transmisipenghantaran manual dari segi kecekapan kuasa, pecutan, kelajuan maksimum dan penjimatan minyak.
 
Secara lazimnya, transmisipenghantaran automatik merujuk kepada sistem yang menggunakan set gear planetari dan dikendalikan oleh sistem hidraulik. Sistem tersebut banyak digunakan pada [[kereta]] (dan sebahagian kecil kenderaan berat) yang menggunakan transmisipenghantaran automatik. Jenis-jenis lain bagi transmisipenghantaran automatik termasuklah [[transmisipenghantaran semi-automatik|transmisipenghantaran automasi manual (AMT)]] seperti yang digunakan oleh kereta [[Proton Savvy]], serta [[transmisipenghantaran boleh laras berterusan]] (CVT) yang banyak digunakan pada [[skuter]] dan sesetengah model kereta.
 
== Bagaimana transmisipenghantaran automatik berfungsi ==
Bahagian utama kotak gear automatik adalah seperti berikut:-
 
# '''Penukar kilasan ''(torque converter)''''' - mengambil alih tugas [[klac]] bagi [[transmisipenghantaran manual]] serta menghasilkan sedikit gelinciran bagi membolehkan enjin terus beroperasi tanpa terhenti akibat putaran enjin yang rendah, seperti semasa mengundur ataupun mula bergerak dalam gear 1.
# '''Set gear planetari''' - set gear planetari majmuk dengan klac dan jalur brek dikendalikan oleh servo hidraulik hasil aktiviti sistem hidraulik pada badan injap, menghasilkan beberapa nisbah gear termasuk gear undur.
# '''Badan injap''' - pusat kawalan sistem hidraulik yang menerima bendalir transmisipenghantaran automatik (ATF) bertekanan tinggi daripada pam utama yang digerakkan oleh penukar kilasan. Tekanan bendalir ATF seterusnya menggerakkan keseluruhan sistem hidraulik yang terdiri daripada sejumlah injap, bebola kawalan, omboh servo, dsb. Sebarang perubahan pada kelajuan enjin, kelajuan kenderaan dan kedudukan injak pendikit mempengaruhi operasi sistem hidraulik, menyebabkan sistem hidraulik menukar gear bersesuaian dengan keadaan pemanduan. Kini, kebanyakan kotak gear automatik moden dikendalikan secara elektronik, menjadikan rekabentuk badan injap dipermudahkan serta menambah baik kecekapan operasi transmisipenghantaran automatik.
# '''Bendalir transmisipenghantaran automatik (ATF)''' - ATF digunakan sebagai bendalir bahantara bagi sistem hidraulik pada transmisipenghantaran automatik serta melincirkan komponen-komponen dalaman kotak gear. Bendalir ATF perlu diperiksa atau ditukar secara berkala.
 
TransmisiPenghantaran automatik memanipulasikan pergerakan set [[gear planetari]] (sama ada menahan, membebaskan atau menggabungkan pergerakan komponen gear) bagi menghasilkan beberapa nisbah gear. Set gear planetari dimanipulasi melalui beberapa klac berbilang plat '''(sila ambil perhatian, klac tersebut adalah untuk menukar gear dan bukannya berfungsi seperti klac transmisipenghantaran manual)''' dan jalur brek, yang dikendalikan oleh satu sistem hidraulik. Sistem hidraulik tersebut menggunakan bendalir transmisipenghantaran automatik (ATF) dan bertindak berdasarkan maklum balas berkaitan kelajuan enjin, kelajuan kenderaan, kedudukan injak pendikit serta kedudukan tombol gear.
 
Di dalam [[transmisipenghantaran manual]], klac digunakan untuk memutus atau menyambungkan kuasa dari enjin semasa menukar gear serta menghasilkan gelinciran semasa mula bergerak dari gear 1 atau semasa mengundur untuk mengelakkan enjin daripada terhenti akibat putaran enjin yang terlalu rendah. Namun demikian, tugas tersebut diambil alih oleh penukar kilasan ''(torque converter)'' yang juga menggunakan bendalir ATF. Oleh itu, injak klac tidak terdapat pada transmisipenghantaran automatik.
 
== Mod transmisipenghantaran automatik ==
TransmisiPenghantaran automatik dikendalikan dengan hanya menggerakkan tombol gear ke posisi tertentu. Sesetengah model kenderaan dengan transmisipenghantaran automatik pula menggunakan butang-butang bagi menggantikan tombol gear, sekaligus menjimatkan ruang. Posisi bagi mod transmisipenghantaran automatik disusun mengikut format '''P-R-N-D-3-2-L''', sama ada dari kiri ke kanan ataupun dari atas ke bawah. Enjin boleh dihidupkan semasa dalam posisi P ataupun N sahaja.
 
Mod transmisipenghantaran automatik adalah seperti berikut:-
 
* '''P (Park)''' - Membebaskan gear seperti posisi N (neutral), serta mengunci transmisipenghantaran supaya kenderaan tidak boleh bergerak. Mod ini digunakan ketika meletak kereta serta hanya boleh digunakan semasa kenderaan tidak bergerak supaya tidak mengakibatkan kerosakan. Sesetengah kereta memerlukan pemandu untuk menggunakan [[brek]] kaki semasa menukar gear dari P ke posisi lain.
* '''R (Reverse)''' - Untuk mengundur kenderaan. Seperti posisi P, pemandu mesti berhenti terlebih dahulu sebelum menukar ke posisi R untuk mengelak kerosakan pada kotak gear.
* '''N (Neutral)''' - Membebaskan gear dan tidak mengunci transmisipenghantaran.
* '''D (Drive)''' - Membolehkan kenderaan bergerak ke hadapan. Di dalam mod ini, kotak gear akan menukar gear secara automatik pada semua gear kelajuan, sama ada 3, 4, 5 dan seterusnya. Bilangan gear automatik tertinggi ialah 8 pada beberapa model terbaru kereta [[Lexus]]. Sesetengah gear automatik 4 kelajuan mempunyai suis OD ''(overdrive)'', maka dalam posisi D, gear 4 hanya dapat ditukar apabila suis OD dihidupkan dan penukaran gear hanya terhad sehingga gear 3 apabila suis tersebut dimatikan.
* '''3/D3''' - Sama seperti D tetapi penukaran gear hanya terhad sehingga gear 3 sahaja. Berguna semasa melalui [[jalan raya]] pergunungan yang curam.
 
== Kawalan manual oleh pemandu ==
Sungguhpun transmisipenghantaran automatik menukar gear secara automatik tanpa kawalan pemandu, namun pemandu masih boleh mengawal operasi transmisipenghantaran manual dalam beberapa bentuk seperti berikut:-
* '''Kawalan injak pendikit''' - Kotak gear automatik akan menukar gear yang lebih rendah secara automatik sekiranya injak pendikit dipijak dengan kuat, berfungsi pada kelajuan tertentu untuk mengelakkan kerosakan enjin akibat lebihan putaran.
* '''Suis pemilih mod''' - Sesetengah model kereta transmisipenghantaran automatik turut dilengkapi suis mod pemanduan, sama ada Economy ataupun Power. Di dalam mod Economy, gear ditukar pada kelajuan enjin yang agak rendah, tetapi pada mod Power pula penukaran gear dilengahkan untuk pecutan maksimum.
* '''Pilihan gear rendah''' - Kebanyakan kotak gear automatik mempunyai pilihan yang membolehkan pemandu mengehadkan tukaran gear pada bilangan gear tertentu sahaja, berguna semasa pemanduan di kawasan pergunungan yang perlu bergantung pada "brek enjin" bagi pemanduan yang selamat.
* '''Kawalan manual''' - Sesetengah model kereta transmisipenghantaran automatik kawalan elektronik (ECT) menawarkan mod manual bagi membolehkan pemandu menukar gear secara manual tetapi tanpa penggunaan klac. Mod tersebut boleh dicapai sama ada dengan menggerakkan tombol gear ke posisi '''M (Manual)''' ataupun dengan menekan butang. Penukaran gear secara manual dapat dilakukan sama ada menggunakan tombol gear ataupun menggunakan butang, bergantung kepada model kereta tersebut.
 
== Fakta menarik ==
[[Mercedes-Benz SLR McLaren]] adalah kereta transmisipenghantaran automatik terpantas di dunia. Digerakkan oleh enjin 5.4L V8 dengan [[pengecas super]] serta menggunakan transmisipenghantaran automatik 5 kelajuan, ia mampu mencapai kelajuan maksimum 334 km/j.
 
== Jenis-jenis transmisipenghantaran automatik yang lain ==
* [[TransmisiPenghantaran separa semi-automatik]] ataupun AMT
* [[TransmisiPenghantaran boleh laras berterusan]] (CVT)
 
[[Kategori:Sistem kenderaan]]
[[de:Fahrzeuggetriebe#Automatikgetriebe]]
[[en:Automatic transmission]]
[[es:TransmisiónPenghantaranón automática]]
[[fr:Boîte de vitesses#Boîte automatique]]
[[it:Cambio automatico]]
[[lt:Automatinė transmisijapenghantaranja]]
[[nl:Automatische versnellingsbak]]
[[ja:オートマチックトランスミッション]]

Menu pandu arah