Pergi ke kandungan

Komunikasi serat optik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kotak simpang serat optik. Kabel kuning adalah gentian mod tunggal; kabel oren dan biru adalah gentian multi-mod: masing-masing 62.5 / 125 μm OM1 dan 50/125 μm fiber OM3.
Stealth memasang kabel serat gelap 432-count di bawah jalan-jalan di Midtown Manhattan, New York City

Komunikasi serat optik ialah satu kaedah untuk menghantar maklumat dari satu tempat ke tempat lain dengan menghantar denyutan cahaya melalui serat optik . Cahaya membentuk gelombang pembawa elektromagnet yang dimodulasi untuk membawa maklumat.[1] Serat lebih disukai berbanding kabel elektrik apabila lebar jalur tinggi, jarak jauh, atau kekebalan terhadap gangguan elektromagnet diperlukan.

Serat optik digunakan oleh banyak syarikat telekomunikasi untuk menghantar isyarat telefon, komunikasi Internet, dan isyarat televisyen kabel. Penyelidik di Bell Labs telah mencapai kelajuan internet lebih dari 100 petabit × kilometer sesaat menggunakan komunikasi serat optik. [2]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Future Trends in Fiber Optics Communication (PDF). WCE, London UK. July 2, 2014. ISBN 978-988-19252-7-5.
  2. ^ "Press release: Alcatel-Lucent Bell Labs announces new optical transmission record and breaks 100 Petabit per second kilometer barrier". Alcatel-Lucent. September 28, 2009. Diarkibkan daripada yang asal pada October 18, 2009.