Konsortium

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Konsortium adalah persatuan yang dibarisi oleh dua atau lebih individu, syarikat, organisasi atau kerajaan (atau apa-apa gabungan entiti ini) dengan objektif untuk mengambil bahagian dalam aktiviti yang sama atau pengumpulan sumber-sumber mereka untuk mencapai matlamat yang sama.

Konsortium adalah perkataan Latin yang bermaksud "perkongsian", "Persatuan" atau "masyarakat" dan berasal dari 'rakan kongsi' consors, terdirinya daripada con 'bersama' dan sors 'nasib', bermakna pemilik bersama atau rakan seperjuangan.

Isi kandungan 1 Contoh 1.1 Pendidikan 1.2 Perdagangan 1.2.1 Contoh Airbus 1.3 Coopetition 1.4 Kerajaan, ahli akademik & industri

2 Rujukan Contoh:


1.1 Pendidikan

Committee on Institutional Cooperation dan Five Colleges Consortium, bersama-sama dengan Claremont Consortium adalah antara konsortium pendidikan tinggi tertua dan paling berjaya di Amerika Syarikat. Jawatankuasa Kerjasama Institusi termasuk ahli-ahli Big Ten persidangan olahraga ditambah University of Chicago. Para peserta di Five Colleges adalah: Amherst College, Hampshire College, Mount Holyoke College, Smith College, dan University of Massachusetts Amherst.

Satu lagi contoh konsortium yang berjaya adalah Five Colleges of Ohio: Oberlin College, Ohio Wesleyan University, Kenyon College, College of Wooster dan Denison University. Claremont Consortium yang dinyatakan di atas (dikenali sebagai Claremont Colleges) terdiri daripada Pomona College, Scripps College, Claremont Graduate University, Claremont McKenna College, Harvey Mudd College, Pitzer College, dan Keck Graduate Institute. Konsortium ini telah dikumpulkan daripada sumber-sumber kolej ahli mereka dan universiti untuk berkongsi aset manusia dan material serta untuk menghubungkan sumber akademik dan pentadbiran.

Contoh konsortium bukan keuntungan (contoh di malaysia ialah Yayasan) adalah Appalachian College Association terletak di Berea, Kentucky. Persatuan ini terdiri daripada 36 persendirian Liberal Arts Colleges dan universiti-universiti di seluruh pergunungan Appalachian berpusat di Kentucky, North Carolina, Tennessee, Virginia dan Virginia Barat. Secara kolektif institusi-institusi pengajian tinggi berkhidmat kira-kira 42,500 pelajar. Enam universiti penyelidikan di rantau ini (University of Kentucky, Universiti North Carolina, University of Tennessee, West Virginia University, University of Virginia dan Virginia Tech) yang bergabung dengan ACA. Institusi-institusi ini membantu ACA dalam mengkaji geran fellowship dan aplikasi, menjalankan bengkel, dan menyediakan bantuan teknikal. ACA bekerja untuk berkhidmat kepada pendidikan yang lebih tinggi di kawasan luar bandar di lima negeri itu.

1.2 Perdagangan

Contoh sebuah konsortium untuk keuntungan adalah sekumpulan bank-bank yang bekerjasama untuk membuat pinjaman juga dikenali sebagai syndicate. Jenis pinjaman ini adalah lebih dikenali sebagai Syndicated Loan. Di England ia adalah perkara biasa untuk konsortium untuk membeli kelab bolasepak yang mengalami krisis kewangan untuk menjaga mereka daripada pembubaran.

Alyeska Pipeline Service Company, syarikat yang membina Trans-Alaska Pipeline System pada 1970-an, pada mulanya adalah sebuah konsortium BP, ARCO, ConocoPhillips, Exxon, Mobil, Unocal, dan Koch Alaska Pipeline Company.

1.2.1 Contoh Airbus

Rencana utama: Airbus

Airbus Industries telah ditubuhkan pada tahun 1970 sebagai sebuah konsortium pengeluar aeroangkasa. . Pengekalan aset pengeluaran dan kejuruteraan oleh syarikat-syarikat rakan kongsi yang berkuat kuasa dibuat Airbus Industries menjadi sebuah syarikat jualan dan pemasaran [1] Susunan ini membawa kepada ketidakcekapan akibat konflik-konflik yang wujud pada kepentingan empat syarikat rakan kongsi yang dihadapi; dengan kedua-dua pemegang saham dan subkontraktor kepada konsortium itu. Syarikat-syarikat bekerjasama pada pembangunan pelbagai Airbus, tetapi dijaga butiran kewangan aktiviti pengeluaran mereka sendiri dan berusaha untuk memaksimumkan harga pemindahan sub-pemasangan mereka. [2]

Pada tahun 2001, EADS (yang dicipta oleh penggabungan Perancis, Jerman dan Spanish Airbus partner companies) dan BAE Systems (syarikat kongsi British) dipindahkan aset pengeluaran Airbus kepada syarikat baru, Airbus SAS. Sebagai balasan, mereka mendapat 80% dan 20% saham masing-masing. BAE kemudian akan menjual bahagiannya kepada EADS.

1.3 Coopetition

Coopetition adalah perkataan dicipta dari kerjasama dan persaingan. Ia digunakan apabila syarikat-syarikat pesaing sebaliknya bekerjasama dalam satu konsortium untuk bekerjasama dalam bidang-bidang yang tidak strategik untuk perniagaan teras mereka. Mereka lebih suka untuk mengurangkan kos mereka di kawasan-kawasan yang tidak strategik dan bersaing di kawasan-kawasan lain di mana mereka boleh membezakan yang lebih baik.

Sebagai contoh, GENIVI Alliance ialah sebuah konsortium bukan untuk keuntungan antara pembuat kereta yang berbeza untuk meringankan dalam pembinaan sistem infotainment dalam kenderaan.

Contoh lain adalah World Wide Web Consortium (W3C), yang merupakan satu konsortium yang menstandardkan teknologi web seperti HTML, XML dan CSS.

1.4 Kerajaan, ahli akademik & industri

Institute for Food Safety and Health ialah sebuah konsortium yang terdiri daripada Illinois Institute of Technology, Food and Drug Administration's Center for Food Safety and Applied Nutrition, dan ahli-ahli industri makanan. Antara kerja yang dilakukan di institut itu termasuk, "penilaian dan pengesahan novel keselamatan makanan dan pemeliharaan teknologi baru, pemprosesan dan pembungkusan sistem, mikrobiologi dan kaedah kimia, kesihatan mempromosikan komponen makanan, dan strategi pengurusan risiko."