Krisis kewangan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Krisis kewangan ialah pelbagai situasi di mana beberapa aset kewangan tiba-tiba kehilangan sebahagian besar dari nilai nominal mereka. Pada abad ke-19 dan awal abad ke-20, banyak krisis kewangan dikaitkan dengan kepanikan perbankan, dan banyak kemelesetan bertepatan dengan keadaan panik ini. Situasi lain yang sering disebut krisis kewangan termasuk kemerosotan pasaran saham dan ledakan gelembung kewangan lain, krisis mata wang, dan kemungkiran berdaulat.[1][2] Krisis kewangan secara langsung mengakibatkan kehilangan kekayaan kertas tetapi tidak semestinya mengakibatkan perubahan ketara dalam ekonomi sebenar (contohnya krisis akibat gelembung mania tulip yang terkenal pada abad ke-17).

Banyak ahli ekonomi telah menawarkan teori tentang bagaimana krisis kewangan berkembang dan bagaimana ia dapat dicegah. Tidak ada konsensus, bagaimanapun, dan krisis kewangan terus terjadi dari semasa ke semasa.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Charles P. Kindleberger and Robert Aliber (2005), Manias, Panics, and Crashes: A History of Financial Crises, 5th ed. Wiley, ISBN 0-471-46714-6.
  2. ^ Luc Laeven and Fabian Valencia (2008), 'Systemic banking crises: a new database'. International Monetary Fund Working Paper 08/224.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]