Kumpulan darah Bombay

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Kumpulan darah h/h, juga dikenalki sebagai Oh[1] turut dikenali sebagai kumpulan darah Bombay adalah kumpulan darah yang jarang didapati di dunia. Fenotip darah ini telah pertama kali ditemui di Bombay, kini dikenali sebagai Mumbai, di India, oleh Dr. YM Bhende pada tahun 1952.

Masalah dengan pemindahan darah[sunting | sunting sumber]

Orang pertama yang ditemui mempunyai fenotip Bombay seolah-olah mempunyai jenis darah yang menarik yang bertindak balas kepada jenis darah yang lain dengan cara yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Serum yang terkandung antibodi yang bertindak balas dengan semua fenotip biasa RBCs ABO. RBCs muncul kekurangan semua ABO antigen kumpulan darah campur antigen tambahan yang sebelum ini tidak diketahui.

Individu yang mempunyai fenotip Bombay jarang berlaku (hh) tidak menyatakan antigen H (juga dikenali sebagai bahan H), antigen yang hadir dalam kumpulan darah O. Akibatnya, mereka tidak boleh membuat antigen A (juga dipanggil Suatu bahan) atau antigen B ( bahan B) pada sel darah merah mereka, apa sahaja alel mereka mungkin mempunyai A dan B gen kumpulan darah, kerana antigen antigen A dan B dibuat daripada antigen H; Atas sebab ini orang-orang yang mempunyai fenotip Bombay boleh menderma kepada mana-mana anggota sistem kumpulan darah ABO (kecuali beberapa faktor darah lain gen, itu sebagai Rhesus, adalah tidak serasi), tetapi mereka tidak boleh menerima mana-mana ahli darah yang kumpulan darah sistem ABO, (yang sentiasa mengandungi 1 atau lebih A dan B dan H antigen), tetapi hanya daripada orang lain yang mempunyai fenotip Bombay.

Menerima darah yang mengandungi antigen yang tidak pernah berada di dalam darah pesakit sendiri menyebabkan tindak balas imun yang disebabkan oleh sistem imun penerima andai-andai menghasilkan imunoglobulin bukan sahaja melawan antigen A dan B, tetapi juga melawan antigen H. Imunoglobulin yang paling biasa disintesis IgM dan IgG (dan ini seolah-olah mempunyai peranan yang amat penting mengenai penyakit rendah yang hemolitik daripada bayi yang baru lahir).

Ia amat penting untuk mengelakkan sebarang kesulitan semasa pemindahan darah untuk mengesan pembawa fenotip Bombay kerana ujian biasa untuk sistem kumpulan darah ABO akan menunjukkan mereka sebagai kumpulan O. Sejak imunoglobulin Anti-H boleh mengaktifkan lata pelengkap yang RBCs lysis manakala mereka masih dalam edaran memprovokasi reaksi pemindahan hemolitik akut. Ini sudah tentu tidak dapat dicegah melainkan juruteknologi makmal yang terlibat mempunyai cara-cara dan pemikiran untuk menguji Bombay kumpulan.

Kejadian[sunting | sunting sumber]

Ini fenotip yang sangat jarang hadir dalam kira-kira 0,0004% (kira-kira 4 satu juta) penduduk manusia, walaupun di beberapa tempat seperti Mumbai (dahulu Bombay), penduduk tempatan boleh mempunyai kejadian dalam sebanyak 0.01% (1 dalam 10,000) penduduk dan 1 dalam 1 juta orang di Eropah. Memandangkan bahawa keadaan ini amat jarang berlaku, mana-mana orang dengan kumpulan darah ini yang memerlukan pemindahan darah segera mungkin akan tidak dapat untuk mendapatkan, kerana tidak ada bank darah akan mempunyai apa-apa dalam stok. Mereka yang menjangkakan keperluan untuk pemindahan darah boleh bank darah untuk kegunaan mereka sendiri, tetapi sudah tentu pilihan ini tidak terdapat dalam kes-kes kecederaan akibat kemalangan sejak pemeliharaan darah tidak lebih daripada 40 hari.[2]

Biokimia[sunting | sunting sumber]

Biosintesis antigen H dan antigen A dan B melibatkan satu siri enzim (transferases glycosil) bahawa monosaccharides pemindahan. Antigen mengakibatkan rantaian oligosakarida, yang dilampirkan kepada lipid dan protein yang berlabuh di membran RBC. Fungsi antigen H, selain daripada substrat perantaraan dalam sintesis antigen kumpulan darah ABO, tidak dikenali walaupun ia boleh terlibat dalam lekatan sel. Mujurlah orang yang tidak mempunyai antigen H tidak mengalami apa-apa kesan yang merosakkan, dan H-kekurangan hanya satu isu jika mereka memerlukan pemindahan darah kerana mereka memerlukan H-kekurangan darah.

Spesifisiti antigen H ditentukan oleh urutan oligosakarida. Lebih khusus, keperluan minimum bagi H antigenicity adalah yang disaccharide terminal Fucose-galaktosa, di mana fucose mempunyai kaitan 1 alfa (1-2). Antigen ini dihasilkan oleh transferase khusus fucosyl yang menjadi pemang langkah terakhir dalam sintesis molekul. Bergantung kepada jenis darah ABO seseorang, antigen H ditukar kepada sama ada antigen A, antigen B, atau kedua-duanya. Jika seseorang mempunyai kumpulan darah O, antigen H masih tidak diubahsuai. Oleh itu, antigen H hadir dalam darah jenis O dan kurang dalam darah jenis AB. Hh sistem antigen - gambarajah yang menunjukkan struktur molekul sistem antigen ABO (H)

Dua kawasan genom mengekod dua enzim dengan spesifikasi substrat yang amat serupa: locus H (FUT1) yang mengekod transferase Fucosyl dan lokus Se (FUT2) yang sebaliknya tidak langsung mengekod satu bentuk larut antigen H, yang ditemui dalam rembesan badan . Kedua-dua gen yang terletak pada 19 kromosom pada q.13.3. - FUT1 dan FUT2 rapat dikaitkan, iaitu hanya 35 kb selain. Kerana mereka adalah sangat homolog, mereka mungkin hasil duplikasi gen moyang gen bersama. Lokus H mengandungi empat exones yang meliputi lebih daripada 8 kb DNA genom. Kedua-dua Bombay dan fenotip para-Bombay hasil mutasi mata dalam gen FUT1. Sekurang-kurangnya satu salinan fungsi FUT1 keperluan untuk hadir (H / H atau H / h) untuk antigen H dikemukakan pada RBCs. Jika kedua-dua salinan FUT1 tidak aktif (h / h), keputusan fenotip Bombay. Fenotip Bombay klasik disebabkan oleh mutasi Tyr316Ter di rantau ini pengekodan FUT1. Mutasi memperkenalkan codon henti, membawa kepada enzim dipenggal yang kurang 50 aminoacids pada akhir C-terminal, menyebabkan enzim tidak aktif. Dalam Kaukasia, fenotip Bombay mungkin disebabkan oleh beberapa mutasi. Begitu juga, bilangan mutasi telah dilaporkan kepada asas fenotip para Bombay. Lokus Se mengandungi gen FUT2 yang, yang dinyatakan dalam kelenjar yg mengeluarkan. Individu yang "secretors" (Se / Se atau Se / se) mengandungi sekurang-kurangnya satu salinan enzim yang berfungsi. Mereka menghasilkan satu bentuk larut antigen H yang terdapat dalam air liur dan cecair badan yang lain. "Bukan secretors" (se / se) tidak menghasilkan antigen H larut. Enzim yang dikodkan oleh FUT2 adalah juga terlibat dalam sintesis antigen kumpulan darah Lewis.

Genetik[sunting | sunting sumber]

Pesakit yang ujian sebagai jenis O boleh mempunyai fenotip Bombay jika mereka telah mewarisi dua alel resesif gen H, (kumpulan darah mereka Oh dan genotip mereka adalah hh), dan supaya mereka tidak menghasilkan karbohidrat H yang merupakan pendahulu kepada antigen A dan B. Ia kemudiannya tidak lagi perkara sama ada enzim A atau B hadir atau tidak, sebagai bukan A mahupun B antigen boleh dihasilkan sejak H prekursor antigen tidak hadir. Walaupun O jawatan, negatif Oh tidak adalah kumpulan sub-mana-mana kumpulan lain. Kerana kedua-dua ibu bapa mesti membawa alel resesif untuk menghantar jenis darah ini kepada anak-anak mereka, keadaan terutamanya berlaku dalam masyarakat kecil yang tertutup di mana terdapat peluang yang baik untuk kedua-dua ibu bapa kanak-kanak sama ada jenis Bombay, atau heterozigot untuk h alel gen dan sebagainya membawa ciri-ciri Bombay sebagai resesif. Contoh lain mungkin termasuk keluarga-keluarga mulia, yang inbred disebabkan custom 'lebih baik daripada pelbagai genetik tempatan. [Sunting] penyakit hemolitik bayi yang baru lahir

Dalam teori, pengeluaran ibu anti-H semasa hamil mungkin menyebabkan penyakit hemolitik pada janin yang tidak mewarisi fenotip Bombay ibu. Dalam amalan, kes HDN yang disebabkan dengan cara ini belum diterangkan. Ini mungkin boleh dibuat kerana kelangkaan fenotip Bombay tetapi juga kerana IgM yang dihasilkan oleh sistem imuniti ibu. Sejak IgMs terlalu berat untuk menyeberangi halangan ematoplacentar (seperti sesungguhnya yang IgG), mereka tidak boleh mencapai aliran darah janin memprovokasi reaksi hemolitik akut.

Dalam budaya popular[sunting | sunting sumber]

Dalam manga seram Zombie Kedai Reiko, watak Midori Yurikawa, seorang gadis yang mesra, tetapi berubah-ubah sikapnya muda yang menjadi pembunuhan kejam apabila diserang dan lebih berniat jahat lebih tua kakak, Saki Yurikawa (yang meninggal dunia dalam satu jilid dan datang kembali sebagai zombi) diturunkan kepada menjadi pembawa jenis darah Bombay dan dicari oleh Reiko selepas Dr. Akiyama (doktor yang menyaksikan lebih Midori) membunuh diri oleh menghiris pergelangan tangan beliau.

Dalam anime Yakitate memasak! Jepun, Pierrot telah diturunkan kepada mempunyai darah Bombay, dan sebagainya adalah Raja Monaco, yang berkaitan dengan beliau.

Dalam anime detektif Dapatkan penyokong, Ban protagonis dan Ginji dihantar dalam misi untuk mendapatkan darah Bombay untuk seorang gadis tenat dinamakan Yumiko. Ia kemudian mendedahkan bahawa salah satu yang menentang memiliki beg itu dengan jenis darah tersebut dan mereka dipaksa untuk melawan mereka untuk memperoleh darah.

Pada yang sabun waktu siang opera Ketua Hospital, dipercayai bahawa Alan Monica, suami tidak boleh telah menjadi bapa anaknya, sebagai darah Alan adalah AB, itu Monica adalah A, dan kanak-kanak itu telah berfikir untuk menjadi O. Walau bagaimanapun, ia telah akhirnya diturunkan bahawa Alan sememangnya bapa; dia dan Monica kedua-duanya adalah pembawa yang resesif gen h dan bayi mempunyai fenotip Bombay [1].

Pada 2007 Telugu filem Okkadunnadu, kedua-dua protagonis Kiran (Gopichand), dan antagonis mafia don Sonu Bhai (Mahesh Manjrekar) adalah hanya dua pembawa jenis darah Bombay. Jantung Kiran dicari oleh pengikutnya yang Sonu Bhai untuk pemindahan jantung segera yang diperlukan oleh Sonu Bhai.

Pada 2012 Hindi tergantung thriller Kahaani, kumpulan darah Bombay adalah salah satu petunjuk utama yang membantu membongkar tergantung.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Dean L. (2005). "6: The Hh blood group". Blood Groups and Red Cell Antigens. Bethesda, MD: National Center for Biotechnology Information (US) ll. Dicapai pada 2013-02-12.
  2. ^ Colprensa (2017-07-13). "La primera importación de sangre salvó a una niña paisa" [The first import of blood saved a paisa girl]. El Colombiano (dalam bahasa Sepanyol). Medellín. Dicapai pada 2017-07-13.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]