Ludah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Meludah adalah tindakan menyingkir air liur atau bahan lain dari dalam mulut. Ia biasanya dianggap tidak senonoh dan merupakan pantang sosial di kebanyakan bahagian di dunia, sungguhpun meludah masih boleh dilihat di sesetengah tempat (sebagai contoh, ia masih berleluasa di China). Penyakit boleh merebak melalui cara ini.

Meludah pada orang lain, terutama pada bahagian muka, adalah tanda sejagat bagi marah, benci, atau menghina. Sebagai contoh legenda bandar mendakwa bahawa perusuh menunjukkan kebencian mereka kepada veteren Vietnam dengan meludah kepada mereka apabila mereka kembali ke Amerika Syarikat. [1][2] While the claim that such events occurred has been debunked, persistent belief in the legend recalls the deep conflicts in public opinion of the war, and documents the power of the symbolic action of spitting. It can represent a "symbolical regurgitation" or an act of contamination. It can also be a device to bring good luck or ward off bad.[3]

Bahaya meludah[sunting | sunting sumber]

Penyakit paru-paru berair atipikal (atypical pneumonia) boleh merebak melalui titisan kecil pernafasan. Penyakit paru-paru berair atipikal (pneumonia atipikal) merupakan paru-paru berair yang tidak bertindak balas kepada rawatan antibiotik biasa, dengan itu menjadikan penyakit paru-paru berair ini agak merbahaya. Satu jenis penyakit lain yang disebarkan melalui ludah adalah penyakit batuk kering (tuberculosis).

Pertandingan meludah[sunting | sunting sumber]

Terdapat tempat di mana meludah merupakan pertandingan sukan, dengan atau tanpa projektil dalam mulut. Sebagai contoh, terdapat "Guinness World Records" bagi meludah biji ceri, dan terdapat pertandingan dunia bagi meludah najis Kudu.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Shafer, Jack. Newsweek Throws the Spitter The magazine repeats the myth of the gobbed-upon Vietnam vet.[http://www.slate.com/id/2158608/
  2. ^ Lembcke, Jerry. The Spitting Image: Myth, Memory, and the Legacy of Vietnam
  3. ^ s.v., Funk and Wagnalls Standard Dictionary of Folklore Mythology and Legend., Maria Leach, ed