Membasuh tangan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Membasuh tangan
Basuh tangan dengan sabun di sinki dapur

Membasuh tangan, juga dikenali sebagai kebersihan tangan dan mencuci tangan, adalah tindakan pembersihan tangan untuk tujuan mengeluarkan tanah, kotoran, dan mikroorganisme. Jika air dan sabun tiada, tangan boleh dibersihkan dengan abu sebaliknya.[1]

Kebersihan tangan perubatan merujuk kepada amalan kebersihan yang berkaitan dengan prosedur perubatan. Mencuci tangan sebelum mentadbir ubat atau rawatan perubatan boleh mencegah atau meminimumkan penyebaran penyakit. Tujuan perubatan utama membasuh tangan adalah membersihkan tangan patogen (seperti bakteria atau virus) dan bahan kimia yang dapat menyebabkan bahaya atau penyakit. Ini amat penting bagi orang yang mengendalikan makanan atau bekerja di medan perubatan, tetapi juga amalan penting untuk orang awam.

Mencuci tangan dengan sabun secara konsisten pada saat-saat kritikal pada siang hari mencegah penyebaran penyakit seperti cirit-birit dan kolera yang ditularkan melalui laluan fecal-oral. Orang ramai boleh dijangkiti penyakit pernafasan seperti influenza atau selesema biasa, contohnya, jika mereka tidak mencuci tangan sebelum menyentuh mata, hidung, atau mulut mereka.

Kesihatan awam[sunting | sunting sumber]

Stesen pembersihan tangan di pintu masuk Hospital Besar Toronto
Mencuci tangan

Manfaat[sunting | sunting sumber]

Mencuci tangan mempunyai manfaat kesihatan berikut:

 • membantu meminimumkan penyebaran influenza[2]
 • pencegahan cirit-birit[3]
 • mengelakkan jangkitan pernafasan[4]
 • langkah pencegahan untuk kematian bayi di kelahiran rumah mereka
 • Amalan mencuci tangan yang lebih baik telah terbukti membawa kepada peningkatan kecil dalam pertumbuhan panjang kanak-kanak di bawah umur lima tahun[5]

Di negara-negara membangun, kadar kematian kanak-kanak yang berkaitan dengan penyakit pernafasan dan rahim boleh dikurangkan dengan memperkenalkan perubahan tingkah laku mudah, seperti mencuci tangan dengan sabun. Tindakan mudah ini dapat mengurangkan kadar kematian dari penyakit-penyakit ini dengan hampir 50 peratus.[6]

Intervensi yang menggalakkan membasuh tangan dapat mengurangkan episod cirit-birit dengan kira-kira satu pertiga, dan ini dapat dibandingkan dengan menyediakan air bersih di kawasan berpendapatan rendah.[7] 48% pengurangan dalam episod cirit-birit boleh dikaitkan dengan membasuh tangan dengan sabun.[8]

Mencuci tangan dengan sabun adalah satu-satunya cara yang paling berkesan dan murah untuk mencegah cirit-birit dan jangkitan pernafasan akut (ARI), seperti tingkah laku automatik yang dilakukan di rumah, sekolah, dan masyarakat di seluruh dunia. Pneumonia, ARI utama, adalah punca utama kematian di kalangan kanak-kanak di bawah umur lima tahun, dengan menganggarkan 1.8 juta kanak-kanak setahun. Cirit-birit dan pneumonia bersama-sama menyumbang hampir 3.5 juta kematian kanak-kanak setiap tahun.

Menurut UNICEF, menghidupkan tangan dengan sabun sebelum makan dan selepas menggunakan tandas ke dalam tabiat yang ditanam dapat menyelamatkan lebih banyak nyawa daripada sebarang vaksin atau intervensi perubatan, memotong kematian akibat cirit-birit hampir separuh dan kematian akibat jangkitan pernafasan akut oleh satu perempat.[9] Mencuci tangan biasanya disepadukan bersama dengan campur tangan sanitasi lain sebagai sebahagian daripada program air, kebersihan dan kebersihan (WASH).

Cuci tangan juga melindungi daripada impetigo yang dihantar melalui hubungan fizikal langsung.

Kesan kecil yang boleh menjejaskan tangan mencuci adalah bahawa mencuci tangan yang kerap boleh menyebabkan kerosakan kulit akibat pengeringan kulit.[10] Mencuci tangan yang berlebihan biasanya dilihat sebagai gejala gangguan obsesif-kompulsif (OCD).

Lima kali kritikal pada siang hari[sunting | sunting sumber]

Terdapat lima kali kritikal pada hari di mana mencuci tangan dengan sabun adalah penting untuk mengurangkan penyebaran penyakit fecal-oral: selepas buang air besar, selepas membersihkan bahagian bawah anak, sebelum memberi makan anak, sebelum makan dan sebelum menyediakan makanan atau mengendalikan daging mentah, ikan, atau ayam.[11]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Kepentingan mencuci tangan untuk kesihatan manusia - terutama untuk orang-orang lemah keadaan seperti ibu-ibu yang telah melahirkan anak atau tentera yang cedera di hospital - pertama kali diiktiraf di pertengahan abad ke-19 oleh dua perintis tangan kebersihan: Doktor kelahiran Hungary Ignaz Semmelweis yang bekerja di Vienna, Austria dan Florence Nightingale, "pengasas moden menyusu" Inggeris.[12] Pada masa itu kebanyakan orang masih percaya bahawa jangkitan yang disebabkan oleh bau busuk dipanggil miasmas.

Pada tahun 1980-an, wabak bawaan makanan dan jangkitan yang berkaitan dengan penjagaan kesihatan mengetuai Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat untuk lebih giat mempromosikan kebersihan tangan sebagai satu cara penting untuk mencegah penyebaran jangkitan. Wabak selesema babi pada tahun 2009 membawa kepada peningkatan kesedaran di banyak negara yang penting untuk mencuci tangan dengan sabun untuk melindungi diri daripada penyakit berjangkit itu. Sebagai contoh, poster dengan "teknik cuci tangan yang betul" digantung di sebelah tandas basuh tangan di tandas awam dan di tandas bangunan pejabat dan lapangan terbang di Jerman.[perlu rujukan]

Masyarakat dan budaya[sunting | sunting sumber]

Tsukubai, yang disediakan di kuil Jepun untuk mencuci tangan simbolik dan membilas mulut

Aspek moral[sunting | sunting sumber]

Frasa "membasuh tangan seseorang" sesuatu, bermakna mengisytiharkan keengganan seseorang untuk mengambil tanggungjawab untuk perkara itu atau berkongsi masalah di dalamnya. Ini berasal dari ayat Alkitab di Matius dimana Pontius Pilate membasuh tangannya untuk menyalibkan Yesus Kristus, tetapi telah menjadi frasa dengan penggunaan yang lebih luas di beberapa masyarakat Inggeris.

Di Macbeth, Shakespeare, Lady Macbeth mula membasuh tangannya secara paksa untuk membersihkan noda yang dibayangkan, yang mewakili hati nuraninya yang bersalah mengenai jenayah yang telah dilakukannya dan mendorong suaminya untuk melakukannya.

Ia juga telah mendapati bahawa orang, setelah mengingat atau merenungkan perbuatan yang tidak beretika, cenderung untuk mencuci tangan lebih kerap daripada yang lain, dan cenderung menghargai lebih banyak peralatan mencuci tangan. Selain itu, mereka yang dibenarkan untuk membasuh tangan selepas kontemplasi sedemikian kurang berkemungkinan melakukan tindakan pampasan "pembersihan" yang lain, seperti sukarela.[13][14]

Agama[sunting | sunting sumber]

Mencuci tangan simbolik, menggunakan air tetapi tidak ada sabun untuk mencuci tangan, adalah sebahagian daripada mencuci tangan ritual yang terdapat dalam banyak agama, termasuk Bahá'í Iman, Hinduisme, dan tevilah dan netilat yadayim dalam Judaisme. Sama seperti ini adalah amalan Lavabo dalam agama Kristian, Wudu dalam Islam (lihat juga hukum kebersihan Muslim) dan Misogi di Shintō.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "The Hygiene Improvement Project (HIP) - Tippy-Tap: A simple low-cost technology for handwashing when water is scarce". USAID. Diarkibkan daripada yang asal pada 25 Oktober 2014. Dicapai pada 30 September 2015. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)
 2. ^ Cowling, Benjamin J.; Chan, KH; Fang, VJ; Cheng, CK; Fung, RO; Wai, W; Sin, J; Seto, WH; Yung, R (2009). "Facemasks and Hand Hygiene to Prevent Influenza Transmission in Households". Annals of Internal Medicine. 151 (7): 437–46. doi:10.7326/0003-4819-151-7-200910060-00142. PMID 19652172. Dicapai pada 11 August 2009. Unknown parameter |displayauthors= ignored (bantuan)
 3. ^ Luby, Stephen P.; Agboatwalla, Mubina; Painter, John; Altaf, Arshad; Billhimer, Ward; Keswick, Bruce; Hoekstra, Robert M. (2006). "Combining drinking water treatment and hand washing for diarrhoea prevention, a cluster randomized controlled trial". Tropical Medicine & International Health. 11 (4): 479–89. doi:10.1111/j.1365-3156.2006.01592.x. PMID 16553931.
 4. ^ Scott, Beth; dll. "Protecting Children from Diarrhoea and Acute Respiratory Infections: The Role of Hand Washing Promotion in Water and Sanitation Programmes" (PDF). Dicapai pada 21 May 2009.
 5. ^ Dangour, Alan D (1996). "Interventions to improve water quality and supply, sanitation and hygiene practices, and their effects on the nutritional status of children" (PDF). Reviews. doi:10.1002/14651858.CD009382.pub2.
 6. ^ Curtis, Val; Cairncross, Sandy (May 2003). "Effect of washing hands with soap on diarrhoea risk in the community: a systematic review". The Lancet Infectious Diseases. 3 (5): 275–281. doi:10.1016/S1473-3099(03)00606-6. PMID 12726975.
 7. ^ Ejemot, Regina I; Ehiri, John E; Meremikwu, Martin M; Critchley, Julia A (2009). "Cochrane review: Hand washing for preventing diarrhoea". Evidence-Based Child Health: A Cochrane Review Journal. 4 (2): 893–939. doi:10.1002/ebch.373. ISSN 1557-6272.
 8. ^ Cairncross, S.; Hunt, C.; Boisson, S.; Bostoen, K.; Curtis, V.; Fung, I. C.; Schmidt, W. P. (2010). "Water, sanitation and hygiene for the prevention of diarrhoea". International Journal of Epidemiology. 39 (Supplement 1): i193–i205. doi:10.1093/ije/dyq035. ISSN 0300-5771. PMC 2845874. PMID 20348121.
 9. ^ The State of the World’s Children 2008. Child Survival. UNICEF
 10. ^ e Borges, Lizandra Ferreira de Almeida; Silva, BL; Gontijo Filho, PP (2007). "Hand washing: Changes in the skin flora". American Journal of Infection Control. 35 (6): 417–420. doi:10.1016/j.ajic.2006.07.012. PMID 17660014.
 11. ^ Campaign aims to promote hand-washing and save young lives in Malawi
 12. ^ "The Global Public-Private Partnership for Handwashing". globalhandwashing.org. Dicapai pada 2015-04-18.
 13. ^ Benedict Carey (12 September 2006). "Lady Macbeth Not Alone in Her Quest for Spotlessness". The New York Times.
 14. ^ Zhong CB, Liljenquist K (2006). "Washing away your sins: threatened morality and physical cleansing". Science. 313 (5792): 1451–2. doi:10.1126/science.1130726. PMID 16960010.Schnall S, Benton J, Harvey S (2005). "Clean Conscience: Cleanliness Reduces the Severity of Moral Judgments". Psychological Science. 16 (10): 780–4. doi:10.1111/j.1467-9280.2005.01614.x. PMID 16181440.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]