Michael Peña

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Michael Peña
Peña di perdana filem Fury
Kelahiran
Michael Anthony Peña

(1976-01-13) 13 Januari 1976 (umur 48)
PekerjaanPelakon, Pemuzik
Ketinggian170 cm (5 ka 7 in)

Michael Peña (13/1/1976) atau nama sebenarnya (Michael Anthony Peña), adalah seorang pelakon filem Amerika Syarikat.

Michael Peña dilahirkan di Chicago, Illinois


Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Pada awalnya, Michael Peña telah berlakon dalam filem My Fellow Americans pada tahun 1996 dengan memegang watak sebagai Ernesto. Selepas lakonannya dalam filem My Fellow Americans itu, dia berlakon pula dalam filem Star Maps sebagai Budak Peta Bintang pada tahun 1997. Ini dikuti dengan lakonannya dalam filem Boogie Boy pada tahun 1998 di mana Michael Peña memegang watak sebagai seorang pengedar dadah.

Selepas itu Michael Peña telah berlakon pula dalam filem La Cucaracha sebagai Orderli pada tahun 1998, dan pada tahun 1999 Michael Peña memegang pula watak sebagai Oscar dalam filem Bellyfruit. Pada tahun 2000 dia berlakon dalam filem Gone In 60 Seconds dengan memegang watak sebagai Ignacio diikuti pula dengan lakonannya sebagai Garcia dalam filem Buffalo Soldiers pada tahun 2001.

Pada tahun 2003 Michael Peña telah pula berlakon dalam filem The United States Of Leland di mana dia memegang peranan sebagai Guillermo. Selepas itu dia berlakon dalam filem Love Object pada tahun 2003 memegang watak sebagai Ramirez. Dia kemudiannya memegang watak sebagai Jose Mendez dalam filem The Calcium Kid pada tahun 2004.

Pada tahun 2009 Michael Peña telah berlakon dalam filem My Son, My Son, What Have Ye Done? dengan memegang watak sebagai Detective Vargas. Selepas lakonannya dalam filem My Son, My Son, What Have Ye Done? itu, dia berlakon pula dalam filem Everything Must Go sebagai Frank Garcia pada tahun 2010. Ini dikuti dengan lakonannya dalam filem Battle: Los Angeles pada tahun 2011 di mana Michael Peña memegang watak sebagai Joe Rincon.

Selepas itu Michael Peña telah berlakon pula dalam filem The Lincoln Lawyer sebagai Jesus Martinez pada tahun 2011, dan pada tahun 2011 Michael Peña memegang pula watak sebagai Jimmy dalam filem The Good Doctor. Pada tahun 2011 dia berlakon dalam filem 30 Minutes Or Less dengan memegang watak sebagai Chango diikuti pula dengan lakonannya sebagai Enrique Dev'reaux dalam filem Tower Heist pada tahun 2011.

Pada tahun 2012 Michael Peña telah pula berlakon dalam filem End Of Watch di mana dia memegang peranan sebagai Officer Zavala. Selepas itu dia berlakon dalam filem Gangster Squad pada tahun 2013 memegang watak sebagai Navidad Ramirez.

Pada tahun 2013 Michael Peña telah berlakon dalam filem Turbo dengan memegang watak sebagai Tito Lopez (voice). Selepas lakonannya dalam filem Turbo itu, dia berlakon pula dalam filem American Hustle sebagai Paco Hernandez pada tahun 2013. Ini dikuti dengan lakonannya dalam filem Cesar Chavez pada tahun 2014 di mana Michael Peña memegang watak sebagai César Chávez.

Selepas itu Michael Peña telah berlakon pula dalam filem Frontera sebagai Miguel pada tahun 2014, dan pada tahun 2014 Michael Peña memegang pula watak sebagai Trini 'Gordo' Garcia dalam filem Fury. Pada tahun 2015 dia berlakon dalam filem Ant-Man dengan memegang watak sebagai Luis diikuti pula dengan lakonannya sebagai Father Lozano dalam filem The Vatican Tapes pada tahun 2015.

Pada tahun 2015 Michael Peña telah pula berlakon dalam filem Vacation di mana dia memegang peranan sebagai New Mexico Cop. Selepas itu dia berlakon dalam filem The Martian pada tahun 2015 memegang watak sebagai Major Rick Martinez. Dia kemudiannya memegang watak sebagai Abigor (voice) dalam filem Hell And Back pada tahun 2015.

Pada tahun 2016 Michael Peña telah berlakon dalam filem War On Everyone. Selepas lakonannya dalam filem War On Everyone itu, dia berlakon pula dalam filem Chips sebagai Frank “Ponch” Poncherello pada tahun 2016.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]