Musa bin Nusair

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Musa bin Nusair atau Musa ben Nusair atau Musa Ibn Nusayr (640-701)(موسي بن نصير) yang berkhidmat sebagai seorang panglima dan gabenor di bawah pemerintahan Khalifah Umaiyyah Khalifah al-Walid bin Abdul Malik yang berpusat di Damsyik, Syria. Beliau terkenal kerana berjaya mengalahkan bangsa Barbar Afrika Utara dan memerintah di situ sebagai gabenor (Afrika Utara/Ifriqiya)yang menjadi wilayah Islam ketika itu.Serta orang yang bertanggungjawab mengarahkan penaklukkan [[[Visigoth|kerajaan Visigoth]] di Hispania yang dengan menghantar panglima perang Barbar iaitu Tariq bin Ziyad.

Musa bin nusayr berasal dari Yaman. Ayahnya Nusayr berbangsa yahudi telah ditawan oleh Khalid ibn al-Walid, ketika menakluki Iraq dan Syria. Nusayr akhirnya memeluk islam dan dilantik menjadi salah seorang pengawal kepada Muawiyah bin Abu-Sufian yang ketika itu menjadi gabenor di Syria, yang akhirnya Muawiyah menggantikan Sayiddina Ali sebagai khalifah, sekaligus mengasaskan Kerajaan Bani Umaiyah.

Musa bin Nusayr dilahirkan pada tahun 640. Ketika ayahnya Nusayr berkhidmat dengan Muawwiyah, beliau perlahan-lahan mendidik anaknya menjadi seorang panglima Islam yang termuka. Nusayr sendiri adalah seorang yang berpegang teguh kepada ajaran islam. Apabila Muawiyah berperang dengan khalifah Ali di Siffin, Nusayr tidak turut serta dalam angkatan perang Muawwiyah. Nusayr telah menyatakan pendiriannya yang tidak mahu terlibat dalam perang sesama Islam.

Nusayr bukan sahaja mendidik anaknya supaya patuh kepada ajaran islam. Beliau juga selalu menceritakan kepada anaknya itu kisah-kisah kepahlawanan Saad bin Abi Waqas, Abu Ubaidah ibn al-Jarrah dan Khalid ibn al-walid. Beliau juga diasuh dan dilatih dengan ilmu berperang dan kemahiran menuggang kuda. Oleh itu,Musa akhirnya membesar dengan peribadi yang mulia serta memiliki sifat kepahlawanan.

Musa bin Nusayr memulakan perkhidmatannya ketika Marwan bin Hakam menjadi khalifah. Ketika itu khalifah Marwan terpaksa menghadapi penentangan Abdullah bin Zubair dan saudaranya Mus'ab bin Zubair. Abdullah bin Zubair adalah anak kepada Sayidatina Asma' binti Abu Bakar dan anak saudara kepada Sayidatina Aisyah, Ummul Mukminin. Beliau mendapatkan sokongan yang meluas dan cuba merampas kekuasaan kerajaan Bani Umaiyah yang sebelum ini telah dirampas oleh Muawiyah daripada Sayidina Ali dan anaknya Sayidina Hassan. Ketika itu sebahagian besar wilayah yang dahulunya di bawah kekuasaan kerajaan Bani Umaiyah telah jatuh ke tangan Abdullah bin al-Zubair termasuklah Mesir.

Khalifah Marwan telah menghantar satu angkatan perang di bawah pimpinan anaknya Abdul Aziz yang kemudian hari Abdul Aziz ini mempunyai anak yang bernama Umar bin Abdul Aziz yang akan menjadi pemerintah terkenal dengan keadilan dan zuhud. Turut serta berperang bersama Abdul Aziz ialah Musa bin Nusayr. Pasukan di bawah Abdul Aziz telah berjaya menumpaskan pasukan tentera yang berpihak kepada Abdullah bin Zubair lalu menjadi gabenor mesir. Abdul Aziz melantik Musa bin Nusayr menjadi salah seorang penasihatnya.

Saudara Abdul Aziz, Abdul Malik bin Marwan telah dilantik menjadi khalifah Bani Umaiyah menggantikan ayahnya khalifah Marwan. Abdul Aziz pula dilantik menjadi gabenor di Hijaz yang merangkumi kota suci Makkah dan Madinah. Setelah itu, Abdul Aziz dipanggil balik ke Damsyik dan dilantik sebagai putera mahkota. Musa bin Nusayr yang berkawan rapat dengan Abdul Aziz, turut mendapat kepercayaan Khalifah Abdul Malik.

Pada tahun 698, Musa bin Nusayr dilantik menjadi gabenor Ifriqiya dan bertanggungjawab meneruskan kempen penaklukan di Afrika Utara yang dilakukan khalifah-khalifah Umaiyah sebelum ini dan membuka semula kepulauan Cyprus, Balearic, dan Sardinia. Musa bin Nusayr merupakan gabenor Irfiqiya pertama,tidak perlu melaporkan secara langsung kepada Gabenor Mesir

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  • Ibn Abd al-Hakam, Kitab Futuh Misr wa'l Maghrib wa'l Andalus. English translation by Torrey of portion of this 9th century work covering the period: "The Muhammedan Conquest of Egypt and North Africa in the Years 643-705 A.D., translated from the Original Arabic of Ibn 'Abd-el Hakem'", Biblical and Semitic Studies vol. 1 (1901), 279-330 (covers North Africa only, not Spain). An online copy of an older and less reliable (19th-century) translation of the portion dealing only with Spain is at: Medieval Sourcebook: The Islamic Conquest of Spain
  • al-Baladhuri, Kitab Futuh al-Buldan, translated by Phillip Hitti in The Origins of the Islamic State (1916, 1924).
  • A. Benabbès: "Les premiers raids arabes en Numidie Byzantine: questions toponymiques." In Identités et Cultures dans l'Algérie Antique, University of Rouen, 2005 (ISBN 2-87775-391-3)
  • David Levering Lewis God's Crucible: Islam and the Making of Europe 570-1215
Didahului oleh
Hassan ibn al-Nu'man al-Ghassani
Gabenor Ifriqiya
703–715
Diikuti oleh:
Muhammad ibn Yazid
Didahului oleh
Tariq bin Ziyad
Gabenor Al-Andalus
712–714
Diikuti oleh:
Abd al-Aziz ibn Musa