NGK Spark Plug

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
NGK Spark Plug Co., Ltd.
Awam
IndustriAutomotif, Seramik Teknikal
Ditubuhkan26 Oktober 1936; 82 tahun yang lalu (1936-10-26)
Ibu pejabatNagoya, Jepun
Tempat dibekalkan
Seluruh dunia
Perancang utama
Shinichi Odo
(Presiden dan CEO)
Anak syarikatNGK Spark Plug Europe GmbH, NGK Spark Plug (UK) LTD., NGK Spark Plugs (U.S.A.), inc.
Laman sesawangNGK Spark Plug Co., Ltd.

NGK Spark Plug Co., Ltd. (日本特殊陶業株式会社, Nihon Tokushu Tōgyō Kabushiki-gaisha) ialah syarikat palam pencucuh Jepun yang ditubuhkan pada 1936 dan berpangkalan di Nagoya, Jepun. NGK mengeluarkan dan menjual palam pencucuh dan produk berkaitan untuk enjin pembakaran dalaman, bersama dengan seramik dan produk yang berkaitan.

Sehingga Mac, syarikat itu mempekerjakan 10,407 orang,[1] dan mengendalikan rangkaian 7 pejabat penghubung, 12 pejabat jualan, 13 tapak pengeluaran dan 2 pusat teknikal di seluruh dunia.[2] NGK Spark Plugs telah diasaskan sebagai pemutaran kepada bahagian pemicu NGK Insulators.[3] Pada asalnya, NGK membekalkan kebanyakan produknya kepada pembuat kereta Jepun.

Pada tahun 2018 syarikat itu menjadi pemegang saham TecAlliance firma data selepas pasaran.[4]

NGK bermaksud Nippon (Jepun) Gaishi (penebat) Kaisha (syarikat).

Produk[sunting | sunting sumber]

NGK Spark Plugs membekalkan produk pencucuhan dan sensor ke pasaran alat automotif, motosikal, marin dan kuasa. Dalam Aftermarket produk-produk ini dibekalkan kepada bahagian-bahagian pemborong dan pengedar.

Rangkaian pencucuhan syarikat termasuk palam pencucuh, palam cahaya, gegelung pencucuhan dan petunjuk pencucuhan dan dibekalkan di bawah jenama Bahagian Pencucuhan NGK.

Rangkaian elektronik kenderaannya termasuk sensor oksigen, EGTS, sensor MAP/MAF dan, sejak 2018[5], kelajuan enjin & sensor kedudukan, semuanya dibekalkan di bawah jenama NTK Vehicle Electronics.

Di samping itu, unit perniagaan Seramik Teknikal syarikat menghasilkan seramik halus, alat dan produk pemotong untuk industri perubatan, di bawah Teknologi Teknikal NTK.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]