Pergi ke kandungan

Nalchik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Nalchik (bahasa Rusia dan bahasa Karachay-Balkar: На́льчик [Nal’čik], bahasa Kabardia: Налшык [Nalšyk]) adalah sebuah kota di bahagian selatan Rusia. Nalchik merupakan ibu kota Republik Kabardino-Balkar, sebuah subjek persekutuan Rusia. Kota ini terletak di kawasan Caucasus pada koordinat 43°31′ LU 43°36′ BT[pautan mati kekal]. Secara geografinya, Nalchik terletak pada ketinggian 500 m di lereng Pergunungan Caucasus. Kota ini menempati wilayah seluas 131 km² dengan jumlah penduduk seramai 274,974 orang pada tahun (2002).

Nalchik berada sekitar 100 km di sebelah barat daya Beslan, di mana para gerila Chechnya telah merosakkan sebuah sekolah di kota tersebut pada September 2004, dan lebih dari 330 orang, sebahagian di antaranya kanak-kanak, terbunuh ketika pasukan Rusia menyerbu sekolah itu setelah perosakan berlaku selama tiga hari.

Serangan Oktober 2005

[sunting | sunting sumber]

Pada 13 Oktober 2005, sekelompok orang bersenjata telah menyerang sejumlah gedung dan instansi pemerintahan. Para Gerila yang berasal dari Chechnya diyakini berada di balik serangan tersebut. Jumlah pemberontak dan korban jiwa masih tidak dapat di pastikan. Jurubicara pemerintah Rusia menyatakan sebanyak 49 orang terbunuh — 25 pemberontak, 12 polisi dan 12 warga sipil.

Sebelumnya pada Disember 2004, sekelompok orang bersenjata telah menyerbu pejabat perwakilan pengawasan ubat-ubatan di kota ini, lalu membunuh empat orang dan membakar gedung tersebut.

Pranala luar

[sunting | sunting sumber]

Serangan Oktober 2005

[sunting | sunting sumber]