Nasi goreng

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Nasi goreng
Jenis sajianSajian utama
Tempat asalRantau Asia Tenggara
KawasanTerkenal di Indonesia, Malaysia, Singapura and Brunei; dan juga terkenal di Thailand, Sri Lanka, Suriname dan Belanda
Masakan negara yang berkaitanMalaysia, Brunei , Indonesia dan Singapura
Bahan utamaDengan daging, sayuran dan rempah, biasanya tidak berpengalaman dengan sos soya manis
VariasiVariasi yang kaya di seluruh rantau Nusantara
di Wikibuku Buku Masakan: Nasi goreng  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Nasi goreng

Nasi goreng (Jawi: ناسي ڬوريڠ) merujuk hanya kepada beras dimasak pramasak, hidangan termasuk kacau nasi goreng dalam sejumlah kecil minyak masak atau margarin, biasanya dikicap manis (sos soya manis), bawang merah, bawang putih, Padang udang tanah, Tamarind dan cili dan diiringi oleh bahan lain, terutamanya telur, ayam dan udang. Terdapat juga satu lagi nasi goreng yang diperbuat dengan ikan masin (ikan kering masin) yang juga popular di seluruh Asia. Nasi goreng kadangkala digambarkan sebagai nasi goreng Malaysia, Walaupun ia juga popular di Asia Tenggara. Di luar Alam Melayu, ia telah mendapat populariti melalui pengaruh di Sri Lanka dan melalui komuniti pendatang dari melayu. Ia dibezakan daripada resepi nasi goreng Asia yang lain oleh yang aromatik, yang tergantung kepada jumlah sos soya yang karamel manis dan pes udang serbuk, dan rasanya lebih kuat dan menyengat berbanding nasi goreng Cina.

Asal Usul[sunting | sunting sumber]

Nasi adalah sebuah bahagian penting dari masakan tradisional Tionghoa, menurut catatan sejarah sudah ada sejak 4000 SM. Nasi goreng kemudian tersebar ke Asia Tenggara dibawa oleh perantau-perantau Tionghoa yang menetap di sana dan menciptakan nasi goreng tempatan yang didasarkan atas perbezaan perasa dan cara menggoreng. Nasi goreng sebenarnya muncul dari beberapa sifat dalam kebudayaan Tionghoa, yang tidak suka merasa makanan dingin dan juga membuang sisa makanan beberapa hari sebelumnya. Maka, nasi yang dingin itu kemudian digoreng untuk dihidangkan kembali di meja makan . Masyarakat Melayu di Malaysia mencipta kaedah nasi goreng baru iaitu dengan kaedah pra matang dan nasi yang tidak habis dua belas jam semalam kerana basi yang keras mempunyai tekstur yang garing .

Nasi Goreng Di Malaysia[sunting | sunting sumber]

Bagi masyarakat Malaysia sudah menjadi kebiasaan untuk menyediakan nasi goreng sebagai sarapan. Nasi goreng yang paling mudah disediakan adalah nasi goreng kampung yang hanya menggunakan bawang, ikan bilis, cili padi, kangkung dan telur sebagai bahan utama.

Masyarakat moden hari ini telah banyak bereksperimen dengan bahan-bahan dalam menyediakan nasi goreng sehingga terdapat pelbagai jenis nasi goreng yang boleh didapati di gerai, kafe mahupun hotel.

Pelbagai jenis[sunting | sunting sumber]

Terdapat pelbagai jenis nasi goreng. Antara yang biasa dijumpai ialah:Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

  1. ^ "Nasi Goreng Ikan Masin". Fooooods (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 15 April 2022.