Nasi goreng

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Nasi goreng
Nasi goreng indonesia.jpg
Nasi goren dengan telur dan keropok
Nama alternatifname="Chesman"/>[1]
Jenis sajianMain course
KawasanTerkenal di Malaysia, Indonesia, Singapura and Brunei; dan juga terkenal di Thailand, Sri Lanka, Suriname dan Belanda
Masakan negara yang berkaitanIndonesia, Malaysia, Brunei dan Singapura
Bahan utamaDengan daging, sayuran dan rempah, biasanya tidak berpengalaman dengan sos soya manis
VariasiVariasi yang kaya di seluruh rantau Nusantara
di Wikibuku Buku Masakan: Nasi goreng  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Nasi goreng

Nasi goreng (sebutan bahasa Inggeris:/ˌnɑːsi ɡɒˈrɛŋ/), bermaksud  "nasi goreng "bahasa Melayu, ialah hidangan beras dari indonesia dengan kepingan daging dan sayuran yang ditambah. Ia boleh merujuk hanya kepada beras dimasak pra-masak, hidangan termasuk kacau nasi goreng dalam sejumlah kecil minyak masak atau margarine, biasanya dikecap manis (sos soya manis), bawang merah, bawang putih, Padang udang tanah, Tamarind dan cili dan diiringi oleh bahan lain, terutamanya telur, ayam dan udang. Terdapat juga satu lagi nasi goreng yang diperbuat dengan ikan asin (ikan kering masin) yang juga popular di seluruh Asia. Nasi goreng kadangkala digambarkan sebagai nasi goreng Malaysia, Walaupun ia juga popular di Asia Tenggara. Di luar Kepulauan Melayu, ia telah mendapat populariti melalui pengaruh Indonesia di Sri Lanka dan melalui komuniti pendatang dari melayu. Ia dibezakan daripada resipi nasi goreng Asia yang lain oleh yang aromatik, rasa berlengan dan perisa, yang terhutang kepada jumlah sos soya yang karamel manis dan pes udang serbuk, dan rasanya lebih kuat dan muncung berbanding nasi goreng Cina.

Asal Usul[sunting | sunting sumber]

Nasi goreng mempunyai permulaan yang sama dengan versi lain beras goreng; sebagai satu cara untuk mengelakkan membazirkan beras. Menggoreng beras boleh menghalang penyebaran mikrob berbahaya, terutamanya dalam teknologi pra-penyejukbekuan Indonesia dan juga mengelakkan keperluan untuk membuang makanan yang berharga. Nasi goreng secara tradisinya dihidangkan di rumah untuk Sarapan Pagi dan ia secara tradisinya dibuat daripada baki beras dari malam sebelum. Selain ramuan seperti shallot, tomato, lada dan cili, beras goreng dengan memo ayam atau daging lembu; biasanya sisa dari ayam atau hidangan daging lembu.

Nasi goreng sering digambarkan sebagai perogol pada nasi goreng Indonesia dan dengan resipi beras goreng lain di Asia, ia telah dicadangkan bahawa ia boleh mengesan asal-usul dari nasi goreng Cina Selatan. Walau bagaimanapun, ia tidak jelas kapan Indonesia mula menerima beras goreng Cina dan mencipta versi mereka sendiri. Perdagangan antara China dan Kepulauan Indonesia berkembang dari era Srivijaya sekitar abad ke-10 dan memperhebatkan di era Majapahit sekitar abad ke-15. Pada masa itu pendatang Cina telah mula menetap di Kepulauan, membawa bersama-sama dengan mereka budaya dan masakan mereka. Orang Cina biasanya menyokong makanan panas yang baru dimasak, dan dalam budaya mereka adalah pantang untuk membuang bahan makanan yang tidak dimakan. Akibatnya, baki beras hari sebelumnya sering rdi masak ulang pada waktu pagi. Sebelum ini, Indonesia mungkin hanya Ahd-kering baki beras untuk membuat intip atau rengginang (nasi keropok), nasi kering juga boleh menjadi tanah untuk membuat tepung beras.

Pengaruh Cina ke atas masakan Indonesia boleh dilihat di Mie goreng yang muncul serentak dengan pengenalan teknik menggoreng yang memerlukan penggunaan kuali Cina. di China, teknik menggoreng menjadi semakin popular semasa Dinasti Ming (1368-1644 CE). [21] pengenalan dengan teknik menggoreng, kuali Cina, dan juga sos soya mungkin berlaku di sekitar atau selepas tempoh ini, pada abad ke-17. Sos soya yang biasa mempunyai asal-usul pada abad ke-2 CE China, bagaimanapun, kecap manis (sos soya manis) telah dibangunkan di Indonesia dengan penambahan gula sawit tempatan yang bermurah hati. Sos soya manis bersama penambahan pes udang adalah elemen yang membezakan nasi Indonesia goreng dari nasi goreng Cina.

Selain daripada pengaruh Cina, ada satu lagi teori yang mencadangkan bahawa nasi goreng sebenarnya diilhamkan oleh hidangan Timur Tengah yang dipanggil Pilaf, yang dimasak nasi dalam broth yang berpengalaman. Cadangan ini agak munasabah berhubung dengan varian tertentu-Betawi nasi goreng kambing (nasi goreng kambing), yang menggunakan daging kambing atau kambing (tradisional yang disukai oleh Arab Indonesia), rempah kaya dan minyak Samin (minyak sapi), yang mana menunjukkan pengaruh timur tengah-India.

Nasi goreng dianggap sebagai sebahagian daripada budaya Hindia semasa zaman penjajahan. Sebutan nasi goreng muncul dalam kesusasteraan kolonial Hindia Timur Belanda, seperti dalam pelajar Hidjo oleh Marco Kartodikoromo, sebuah cerita bersiri yang diterbitkan dalam akhbar Sinar Hindia pada 1918. [15] Ia disebut dalam satu 1925 buku masakan Belanda Groot Nieuw Vollemenggali Oost Indisch Kookboek. [24] perdagangan antara Belanda dan Hindia Timur Belanda pada masa itu telah meningkatkan populariti nasi goreng kepada dunia.

Selepas kemerdekaan Indonesia, nasi goreng dianggap sebagai hidangan Kebangsaan, walaupun tidak rasmi. Ia berada dalam menu yang diperkenalkan, yang ditawarkan dan berkhidmat di Restoran teater Indonesia 1964 di dalam astaka Indonesia di pesta dunia New York. Howard Palfrey Jones, Duta Amerika Syarikat ke Indonesia semasa tahun lepas pemerintahan Sukarno pada pertengahan 1960-an, dalam memoir  "Indonesia: impian yang mungkin ", berkata bahawa dia seperti nasi goreng. Beliau menyifatkan keberanian beliau untuk nasi goreng dimasak oleh Hartini, salah seorang isteri Sukarno, dan memuji ia sebagai nasi goreng yang paling lazat beliau pernah merasai.

Nasi goreng di Indonesia, dan juga terkenal di Malaysia dan Singapura, serta Belanda melalui hubungan penjajah dengan Indonesia. [9] Today-goreng nasi beku ini boleh didapati di kedai serbaneka, seperti 7-Eleven dan Lawson di Indonesia.

Nasi Goreng Di Malaysia[sunting | sunting sumber]

Bagi masyarakat Malaysia sudah menjadi kebiasaan untuk menyediakan nasi goreng sebagai sarapan. Nasi goreng yang paling mudah disediakan adalah nasi goreng kampung yang hanya menggunakan bawang, ikan bilis, cili padi, kangkung dan telur sebagai bahan utama.

Masyarakat moden hari ini telah banyak bereksperimen dengan bahan-bahan dalam menyediakan nasi goreng sehingga terdapat pelbagai jenis nasi goreng yang boleh didapati di gerai, kafe mahupun hotel.

Pelbagai jenis[sunting | sunting sumber]

Terdapat pelbagai jenis nasi goreng. Antara yang biasa dijumpai ialah:Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.

  1. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan BBC nasi goreng tidak disediakan