Nasib

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Nasib manusia, takdir.

bermaksud hal yang terjadi yang bukan hasil pemikiran manusia dan tidak dapat dicegah oleh daya upaya Kata seperti bagi nasib ialah,ketentuan suratan takdir bergantung kepada waktu bertuah Untuk se-seorang berbangsa daripada bangsa keturunan spesies manusia. Nasib merupakan sesuatu perkara tidak mudah untuk dijangka.

Soal Nasib dan Agama[sunting | sunting sumber]

Nasib tidak boleh diubah melalui kuasa manusia, tetapi manusia boleh mengubah nasib melalui kuasa yang lain. Daripada itu, agama lazimnya dianggap sebagai saluran untuk mengubah nasib. Ini adalah kerana agama dari satu segi ialah cara untuk berhubung dengan kuasa luar biasa. Dalam konteks ini, Kuasa luar biasa seperti Tuhan diharapkan dapat mengubah pekara yang tidak dikuasai oleh manusia. Contohnya, apabila seseorang itu menghadapi nasib yang buruk seperti mendapat sakit yang tidak diubati, barangkali beliau akan berdoa kepada Tuhan agar kuasa luar biasa ini dapat menyembuhkan badannya.

Terdapat juga mereka yang berpaling kepada sihir untuk mengubah nasib mereka. Dalam kes ini, sihir dianggap dapat memaksa sesuatu kejadian berlaku seperti yang dikehendaki oleh penyihir.

Pandangan Manusia Mengenai Nasib[sunting | sunting sumber]

Setiap manusia mempunyai pandangan diri mereka mengenai nasib. Sikap merekalah yang akan mempengaruhi pandangan mereka terhadap nasib. Contoh bagi pandangan ini adalah seperti berikut:

  • Segala pekara berlaku kepada bangsa keturunan spesies manusia manusia adalah nasib ketentuan suratan takdir bangsa keturunan spesies manusia itu sendiri menentukan melalui pandangan pejelasan daripada sudut rohani agama

Jalan Kehidupan Yang Suci The Straight Way Back To Heaven.

  • Segala yang berlaku di atas diri manusia adalah bergantung kepada hasil daripada jenis-jenis tindakan manusia

Itu sendiri berkenaan pekara dilakukan mereka berkait rapat dengan petaruhan nasib mereka sewaktu ketika iaitu pada setiap hari mereka hidup di atas tanah permukaan planet bumi ini, ataupun se-seorang manusia bekerja sebagai pekerja stesen angkasa lepas antarabangsa, tetapi tetap nasib yang menentukan hasilnya adakah nasib baik mahupun nasib buruk bakal manusia itu perolehi selepas berusaha*

  • Nasib tidak wujud sama sekali, segala yang berlaku adalah kerana tindakan manusia itu sendiri*
  • Jika anda memerlukan kehadiran nasib-nasib baik sehingga hari terakhir anda masih boleh mampu untuk bernafas

Cuba lah berusaha menjadikan diri anda sendiri sebagai kekasih tuhan yang esa.


Pandangan penulis: setia percaya lah kepada setiap ajaran agama jalan kehidupan yang ada di atas tanah permukaan planet bumi ini.