Oh Dewi!

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Oh Dewi! (ああっ女神さまっ, Aa! Megami-sama!), juga dikenali sebagai Ah! My Goddess, adalah siri seinen manga oleh Kosuke Fujishima yang pada masa ini disirikan dalam majalah Afternoon bulanan Kodansha. Asalnya sebuah keajaiban teman perempuan komedi romantik, ia telah bertumbuh kepada lebih penonjolan aksi dalam lebihan masa, dan pada tahun kebelakangan telah letakkannya pada fokus lebih hebat dalam memajukan aspek mistik pada dunia ia disetkan. Sejak manga diterbitkan, terdapat empat offshoot anime. Manga ini turut diterbitkan di Malaysia dalam bahasa Melayu oleh syarikat Comics House Sdn. Bhd. dan hanya mempunyai 14 jilid.

Kisah[sunting | sunting sumber]

Manga menceritakan kisah pelajar baru Institut Teknologi Nekomi Keiichi Morisato, yang, disebabkan ketulusan hatinya, dipilih oleh Yggdrasil, sistem komputer Syurga, untuk menerima satu permintaan. Dewi yang ibarat bidadari Belldandy dihantar turun ke bumi untuk bertanyakan apakah permintaannya, dan memberitahunya yang dia boleh meminta apa sahaja, dari menjadi jutawan hingga memusnahkan dunia dalam sekelip mata. Keiichi memikirkan pada mulanya yang ini adalah satu helah senior-seniornya, tetapi dia kemudian menyedari Belldandy satu-satunya yang memahami dan menghargainya. Terpukau dengan Belldandy, Keiichi meminta agar seseorang sepertinya tinggal bersama dengannya buat selama-lamanya. Tetapi, dia tidak mengagak apa yang akan terjadi selepas itu dan terkaku apabila menyedari yang Belldandy akan tinggal dengannya kini. Manga dan anime mengikuti perhubungan mereka yang semakin mesra.

Siri anime yang pelbagai memerihalkan watak utama dan berasaskan jalan cerita asal komik, tetapi setiap satunya mempunyai penyampaian yang tersendiri. Pengecualian bagi siri yang kebelakangan ini iaitu mengikut jalan cerita komik hampir sebulat-bulatnya.

Menjadi orang yang gilakan mesin dan enjin[1], Fujishima sering menjadikan keseluruhan bab, ataupun cerita sampingan, berkisarkan tentang mesin terutama motorsikal. Paling ketara, pembaca akan mendapati yang Keiichi Morisato merupakan kelab motor di kolejnya. Terdapat juga cerita tentang ancaman dari mush kelab motor dan perlumbaan. Kedua-dua Keiichi dan Belldandy amat berbakat dalam perlumbaan bakat semula jadi Keiichi dan keupayaan Belldandy untuk "bercakap" dengan mesin). Kebanyakan watak utama lain ditunjukkan mempunyai kebolehan dalam perlumbaan dan/atau mekanik, membuatkan idea mekanik dan mesin merupakan perkakas bagi perkembangan watak.

Rujukan[sunting | sunting sumber]