Pakej Pawagam Digital

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Pakej Pawagam Digital (DCP) ialah koleksi fail digital yang digunakan untuk menyimpan dan menyampaikan audio, imej dan strim data pawagam digital (DC).

Istilah ini dipopularkan oleh Digital Cinema Initiatives, LLC dalam cadangan asalnya[1] untuk pembungkusan kandungan DC. Walau bagaimanapun, industri cenderung untuk menggunakan istilah ini untuk struktur yang secara lebih formalnya dikenali sebagai komposisi. ("Anda MEMAINKAN komposisi, Anda TIDAK memainkan Pakej Pawagam Digital".[2]) DCP ialah "peti pembungkusan" untuk komposisi,[3] struktur fail hierarki yang mewakili versi tajuk. DCP mungkin membawa komposisi separa (cth. bukan set lengkap fail), satu komposisi lengkap atau berbilang komposisi lengkap.[3]

Komposisi terdiri daripada Senarai Main Komposisi (dalam format XML) yang mentakrifkan jujukan main balik bagi satu set Fail Jejak. Fail Jejak membawa kodek, yang dibalut menggunakan Material eXchange Format (MXF). Dua fail trek sekurang-kurangnya mesti ada dalam setiap gubahan (lihat SMPTE ST429-2 D-Cinema Packaging – DCP Constraints, atau Cinepedia[4]): fail trek yang membawa intipati gambar, dan fail trek membawa intipati audio. Komposisi, yang terdiri daripada Senarai Main Komposisi dan fail runut yang berkaitan, diedarkan sebagai Pakej Pawagam Digital (DCP). Komposisi ialah perwakilan lengkap versi tajuk, manakala DCP tidak perlu membawa komposisi penuh. Walau bagaimanapun, seperti yang telah dinyatakan, adalah perkara biasa dalam industri untuk membincangkan tajuk dari segi DCP, kerana itu adalah penghantaran ke pawagam.

Intipati Fail Trek Gambar dimampatkan menggunakan JPEG 2000 dan Fail Trek Audio membawa fail WAV berbilang saluran linear 24-bit PCM yang tidak dimampatkan. Penyulitan boleh digunakan secara pilihan pada intipati fail trek untuk melindunginya daripada penggunaan tanpa kebenaran. Penyulitan yang digunakan ialah AES 128-bit dalam mod CBC.

Dalam amalan, terdapat dua versi komposisi yang digunakan. Versi asal dipanggil Interop DCP.[5] Pada tahun 2009, satu spesifikasi telah diterbitkan oleh SMPTE (SMPTE ST 429-2 Digital Cinema Packaging – DCP Constraints) yang biasanya dirujuk sebagai SMPTE DCP. SMPTE DCP adalah serupa tetapi tidak serasi ke belakang dengan Interop DCP, menghasilkan usaha yang sukar untuk mengalihkan industri daripada Interop DCP kepada SMPTE DCP.[6] SMPTE DCP memerlukan kekangan yang ketara untuk memastikan kejayaan dalam bidang ini, seperti yang ditunjukkan oleh ISDCF.[7] Walaupun sokongan legasi untuk Interop DCP diperlukan untuk produk komersial, pengeluaran baharu digalakkan untuk diedarkan di SMPTE DCP.

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "DCI Digital Cinema System Specification v. 1.0". Inisiatif Pawagam Digital. 20 Julai 2005 [2005]. m/s. 1.
  2. ^ Jim Whittlesey. "InterOP vs SMPTE DCP" (PDF). SMPTE. m/s. 5.
  3. ^ a b "DCP". Cinepedia.
  4. ^ "Composition". Cinepedia.
  5. ^ "Interop DCP". Cinepedia.
  6. ^ Michael Karagosian. "What's Wrong With the DCP?". Digital Cinema Report.
  7. ^ "SMPTE DCP Authorizing Guidelines v1" (PDF). ISDCF.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]