Pelancongan Thailand

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pantai Koh Phi Phi Leh di selatan Thailand

Pelancongan merupakan faktor utama ekonomi Thailand. Negara ini menarik kerana terdapat banyak lokasi bersejarah, artifak agama Buddha dan pantai yang indah menggamit kedatangan pelancong domestik dan antarabangsa.

2010[sunting | sunting sumber]

Industri pelancongan di Thailand akan pulih selepas kekacauan Mac-April 2010. Protes anti kerajaan mencetuskan keganasan dan vandalisme selama 10 minggu.Ketibaan pelancong, kadar penginapan bilik dan perbelanjaan oleh pelancong merosot. Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Pengembaraan dan Pelancongan Asia Pasifik (PATA) Greg Duffel menyatakan 405 mesyuarat dibatal. 47 negara mengeluarkan amaran perjalanan semasa huru-hara politik di Thailand.

Kerajaan Thailand berjaya mengatasi masalah tsunami, pandemik kesihatan H1N1 dan penutupan lapangan terbang Don Muang. Visa diketepikan, mengurangkan kadar bayaran pendaratan dan parkir untuk pesawat dan sokongan terhadap perusahaan kecil dan sederhana. Hanya 50 % ejen pelancongan masih belum mempunyai laman web tersendiri.

Pertubuhan Pelancongan Dunia Bangsa-Bangsa Bersatu (UNWTO) yakin industri pelancongan akan rancak semula. Setiausaha Agung UNWTO Dr Taleb Rifai menyatakan keyakinan terhadap sokongan kerajaan, kemahiran tenaga kerja dan produk kebudayaan sehingga kepada keindahan pantai.

Gambaran filem 'Bangkok Dangerous" lakonan Nicholas Cage hanyalah sebuah 'filem' bukan gambaran sebenar dalam minda pelancong.[1]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]