Peluru berpandu Jericho

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Peluru berpandu Jericho adalah nama umum yang diberikan kepada peluru berpandu balistik jarak serdahana (MRBM)Israel. Nama tersebut diambil dari kontrak pembangunan yang ditandatangani antara Israel dan Dassault pada 1963. Seperti banyak projek berkaitan dengan program senjata nuklear Israel butiran terperinci sukar di dapati dalam alam umum (public domain).

Peluru berpandu Jericho I pertama sekali dikenal pasti sebagai sistem beroperasi pada lewat 1971. Ia adalah 13.4 m panjang, diameter 0.8 m, seberat 6.5 tan. Ia mempunyai jarak 500 km dan Kemungkinan ralat bulatan "Circular error probable" (CEP) 1,000 [[meter|m], dan ia mampu membawa beban sekitar 400 kg. Ia direka untuk membawa kepala peledak nuklear. Pembangunan permulaan adalah bersama dengan Perancis, Dassault membekalkan pelbagai sistem peluru berpandu semenjak 1963 dan jenis dikelaskan MD-620 diuji pelancarannya pada 1965. Tetapi kerjasama dengan Perancis terbantut dengan sekatan senjata semenjak Januari 1968. Penyelidikan diteruskan oleh IAI di kemudahan Beit Zachariah dan kos program tersebut meningkat hampir $1 billion pada 1980. Walaupun menghadapi masalah sistem pensasar, dipercayai hampir 100 peluru berpandu jenis ini dihasilkan.

Sistem ini dipertingkatkan sekitar 1985, ia dikenali sebagai Jericho II, menggunakan bahan api pepejal, 13 tan, sistem dua-peringkat. Terdapat beberapa pelancaran ujian ke lautan Mediterranean dari 1987 sehingga 1992, paling jauh sekitar 1,300 km, kebanyakannya dari kemudahan di Palmahim, selatan Tel Aviv. Kualiti sistem ini juga tidak diketahui dengan jelas tetapi dipercayai menyamai US MGM-31 Pershing. Ini disebabkan kerajaan Amerika Syarikat membekalkan bantuan teknikal yang banyak kepada Israil pada 1970s.

Dipercayai bahawa Jericho II membentuk asas kepada, 23 ton Shavit NEXT pelancar satelit tiga-peringkat (menyerupai RSA-3 Afrika Selatan), pertama sekali dilancarkan pada 1988 dari Palmachim. Berasaskan prestasi Shavit dianggarkan bahawa sebagai peluru berpandu balistik ia mempunyai jarak maksima sejauh 4,500 km dengan beban terhad 250 kg.

Dikatakan juga bahawa sistem Jericho IIb atau Jericho III telah disiapkan atau sedang dibangunkan.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]