Pengeluaran (ekonomi)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Pengeluaran ialah satu proses yang menggabungkan pelbagai bahan input dan bukan bahan input yang tidak penting (rancangan, pengetahuan) untuk membuat sesuatu untuk digunakan (output). Ini adalah tindakan mewujudkan output, baik atau perkhidmatan yang mempunyai nilai dan menyumbang kepada utiliti individu.[1] Bidang ekonomi yang memberi tumpuan kepada pengeluaran disebut sebagai teori produksi, yang dalam banyak aspek serupa dengan teori penggunaan (atau pengguna) dalam ekonomi.[2]

Kesejahteraan ekonomi dicipta dalam proses pengeluaran, yang bermaksud semua aktiviti ekonomi yang bertujuan secara langsung atau tidak langsung untuk memenuhi kehendak dan keperluan manusia. Tahap keperluan yang dipenuhi sering diterima sebagai ukuran kesejahteraan ekonomi. Dalam pengeluaran terdapat dua ciri yang menjelaskan peningkatan kesejahteraan ekonomi. Mereka meningkatkan nisbah harga-harga barangan dan perkhidmatan dan meningkatkan pendapatan daripada pengeluaran pasaran yang semakin meningkat dan lebih cekap.

Bentuk pengeluaran yang paling penting ialah:

  • pengeluaran pasaran
  • pengeluaran awam
  • pengeluaran isi rumah

Untuk memahami asal usul ekonomi, kita mesti memahami tiga proses pengeluaran ini. Kesemuanya menghasilkan komoditi yang mempunyai nilai dan menyumbang kepada kesejahteraan individu.

Kepuasan keperluan berasal dari penggunaan komoditi yang dihasilkan. Kepuasan keperluan meningkat apabila nisbah harga kualiti komoditi bertambah baik dan kepuasan lebih banyak dicapai dengan kos yang lebih rendah. Meningkatkan nisbah harga-kualiti komoditi adalah pengeluar cara yang penting untuk meningkatkan daya saing produk tetapi keuntungan seperti ini yang diagihkan kepada pelanggan tidak boleh diukur dengan data pengeluaran. Meningkatkan daya saing produk sering digunakan oleh pengeluar harga produk yang lebih rendah dan oleh itu kerugian dalam pendapatan yang dikompensasi dengan pertumbuhan jumlah jualan.

Kesejahteraan ekonomi juga meningkat berikutan pertumbuhan pendapatan yang diperoleh daripada pengeluaran pasaran yang semakin berkembang dan lebih cekap. Pengeluaran pasaran adalah satu-satunya bentuk pengeluaran yang mencipta dan mengedarkan pendapatan kepada pihak berkepentingan. Pengeluaran awam dan pengeluaran isi rumah dibiayai oleh pendapatan yang dihasilkan dalam pengeluaran pasaran. Oleh itu, pengeluaran pasaran mempunyai peranan berganda dalam mewujudkan kesejahteraan, iaitu peranan menghasilkan barangan dan perkhidmatan dan peranan mewujudkan pendapatan. Kerana pengeluaran pasaran peranan ganda ini adalah "motor primus" kesejahteraan ekonomi dan oleh itu di bawah kajian.

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Kotler", P., Armstrong, G., Brown, L., and Adam, S. (2006) Marketing, 7th Ed. Pearson Education Australia/Prentice Hall.
  2. ^ Sickles, R., & Zelenyuk, V. (2019). Measurement of Productivity and Efficiency: Theory and Practice. Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/9781139565981

Rujukan[sunting | sunting sumber]