Penunjuk laser

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Penunjuk laser merah (635 nm), ungu kebiruan (445 nm), dan hijau (520 nm)

Penunjuk laser atau pen laser ialah peranti pegang tangan kecil dengan sumber kuasa (biasanya bateri) dan diod laser memancarkan pancaran laser berkuasa rendah koheren yang sangat sempit bagi cahaya boleh dilihat, bertujuan untuk digunakan untuk menyerlahkan sesuatu yang menarik dengan meneranginya dengan titik terang kecil cahaya berwarna.

Lebar rasuk yang kecil dan kuasa rendah penuding laser biasa menjadikan rasuk itu sendiri tidak kelihatan dalam suasana yang bersih, hanya menunjukkan titik cahaya apabila mengenai permukaan legap. Penunjuk laser boleh menayangkan rasuk yang boleh dilihat melalui taburan dari zarah habuk atau titisan air di sepanjang laluan rasuk. Laser hijau atau biru berkuasa tinggi dan frekuensi lebih tinggi mungkin menghasilkan pancaran yang boleh dilihat walaupun dalam udara bersih kerana serakan Rayleigh daripada molekul udara, terutamanya apabila dilihat dalam keadaan cahaya sederhana hingga malap. Keamatan penyerakan tersebut meningkat apabila rasuk ini dilihat dari sudut berhampiran paksi rasuk. Penunjuk sedemikian, terutamanya dalam julat keluaran lampu hijau, digunakan sebagai penunjuk objek astronomi untuk tujuan pengajaran.

Penunjuk laser menjadikan alat isyarat yang kuat, walaupun pada waktu siang, dan mampu menghasilkan isyarat terang untuk kenderaan mencari dan menyelamat yang berpotensi menggunakan peranti jenis yang murah, kecil dan ringan yang boleh dibawa secara rutin dalam kit kecemasan.

Terdapat kebimbangan keselamatan yang ketara dengan penggunaan penunjuk laser. Kebanyakan bidang kuasa mempunyai sekatan pada laser melebihi 5 mW. Jika ditujukan pada mata seseorang, penunjuk laser boleh menyebabkan gangguan penglihatan sementara atau kerosakan teruk pada penglihatan. Terdapat laporan dalam kesusasteraan perubatan yang mendokumentasikan kecederaan kekal pada makula dan kehilangan penglihatan kekal berikutnya selepas cahaya laser daripada penuding laser dipancarkan pada mata manusia. Dalam kes yang jarang berlaku, setitik cahaya dari penuding laser merah mungkin dianggap disebabkan oleh penglihatan senjata laser.]],[1] Apabila dihalakan pada pesawat pada waktu malam, penunjuk laser mungkin mempesonakan dan mengalih perhatian juruterbang, dan undang-undang yang semakin ketat telah diluluskan untuk mengharamkan perkara ini.

Ketersediaan kos rendah modul laser diod inframerah (IR) sehingga output 1000 mW (1 watt) telah menghasilkan penjanaan penunjuk laser keadaan pepejal yang dipam IR, frekuensi dua kali ganda, hijau, biru dan ungu yang dipam diod dengan kuasa yang boleh dilihat sehingga 300 mW. Oleh kerana komponen IR yang tidak kelihatan dalam pancaran laser yang boleh dilihat ini sukar untuk ditapis, dan juga kerana penapisan ia menyumbang haba tambahan yang sukar untuk dilesapkan dalam pakej "penunjuk laser" poket kecil, ia sering ditinggalkan sebagai komponen pancaran dalam penunjuk kuasa tinggi yang lebih murah. Komponen IR yang tidak kelihatan ini menyebabkan tahap potensi bahaya tambahan dalam peranti ini apabila dihalakan pada objek dan orang berdekatan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Princeton University: Safety Recommendations for Laser Pointers. (dalam bahasa Inggeris) Web.princeton.edu. Dicapai pada 15 Ockober 2011.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]