Pergi ke kandungan

Penyerahan Hong Kong

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Penyerahan Hong Kong
Tarikh1 Julai 1997; 26 tahun yang lalu (1997-07-01)
Masa00:00 (HKT, UTC+08:00)
LokasiHong Kong
HadirinRepublik Rakyat China China
United Kingdom United Kingdom
Penyerahan Hong Kong
Tulisan Cina Tradisional香港回歸
Tulisan Cina Ringkas香港回归
Nama rasmi
Tulisan Cina Tradisional香港主權移交
Tulisan Cina Ringkas香港主权移交

Penyerahan Hong Kong daripada United Kingdom kepada Republik Rakyat China berlaku waktu tengah malam pada 1 Julai 1997. Peristiwa ini mengakhiri 156 tahun pemerintahan British di bekas tanah jajahan tersebut, yang bermula pada tahun 1841.

Gambaran keseluruhan[sunting | sunting sumber]

Great Britain mengambil Pulau Hong Kong pada tahun 1842, Semenanjung Kowloon pada tahun 1860, dan memajak Wilayah Baru pada tahun 1898.

Wilayah Hong Kong diambil daripada tiga perjanjian berlainan: Perjanjian Nanking pada tahun 1842, Perjanjian Beijing pada tahun 1860, dan Konvensyen bagi Peluasan Wilayah Hong Kong pada tahun 1898 yang memberi United Kingdom kawalan ke atas Pulau Hong Kong, Kowloon (kawasan selatan Boundary Street), dan Wilayah Baru (kawasan utara Boundary Street dan selatan Sungai Shenzhen, dan pulau-pulau di sekitarnya. Walaupun Pulau Hong Kong dan Kowloon sudah diberikan kepada United Kingdom selama-lamanya, kawalan ke atas Wilayah Baru adalah pajakan selama 99 tahun. Pajakan 99 tahun ini tidak mengganggu pembangunan Hong Kong kerana Wilayah Baru digabungkan sebagai sebahagian daripada Hong Kong. Pada tahun 1997, adalah tidak praktikal untuk memisahkan ketiga-tiga wilayah terbabit dengan hanya mengembalikan Wilayah Baru. Tambahan pula, dengan tanah dan sumber alam yang terhad di Pulau Hong Kong dan Kowloon, Wilayah Baru dibangunkan dengan skala yang besar dan ada pembangunan yang akan siap selepas 30 Jun 1997. Oleh itu, status Wilayah Baru selepas pajakan tamat menjadi penting bagi pembangunan ekonomi Hong Kong.

Pada bulan Mac 1979, Gabenor Hong Kong, Murray MacLehose, melakukan lawatan rasmi pertama ke Republik Rakyat China sebagai satu inisiatif untuk membincangkan kedaulatan Hong Kong dengan Deng Xiaoping. Tanpa penjelasan rasmi daripada kerajaan China, menguruskan pajakan dan perjanjian pinjaman hartanah di Hong Kong akan menghadapi kesukaran. Malahan, seawal pertengahan tahun 1970an, Hong Kong menghadapi masalah mendapatkan pinjaman untuk projek berskala besar seperti sistem keretapi transit awam (MTR) dan lapangan terbang baru. Deng, yang tidak bersedia, menekankan kepentingan Hong Kong dikembalikan kepada China, dan akan diberikan status istimewa.

Ramai berpendapat kalau tidak kerana sikap terburu-buru MacLehose, kerajaan China mungkin tidak meletakkan persoalan Hong Kong dalam agendanya. Bagaimanapun, lawatan MacLehose ke China menyebabkan isu kedaulatan Hong Kong menjadi penting. Britain kini sedar hasrat China yang mahukan Hong Kong dikembalikan, dan mula mengatur rancangan untuk memastikan kepentingannya dilindungi dan merancang pelan pengunduran.

Tiga tahun kemudia, Deng menerima lawatan bekas Perdana Menteri British Edward Heath. Heath dihantar sebagai utusan khas Perdana Menteri Margaret Thatcher untuk memahami kehendak dan pandangan China tentang Hong Kong. Sepanjang perjumpaan mereka, Deng menyatakan dengan jelas kesanggupan China berunding secara rasmi dengan Britain mengenai isu kedaulatan.

Pada tahun yang sama, Edward Youde, yang menggantikan MacLehose sebagai Gabenor Hong Kong ke-26, mengetuai delegasi lima orang Ahli Majlis Eksekutif Hong Jong ke London. Mereka ini termasuk Chung Sze Yuen, Lydia Dunn dan Roger Lobo. Chung memberikan pandangan mereka mengenai kedaulatan Hong Kong kepada Thatcher dan menggalakkannya untuk menimbang kepentingan penduduk asli Hong Kong dalam lawatannya ke China nanti.

Pada tahun 1982, kedua-dua kerajaan mula berbincang mengenai kedaulatan Hong Kong. Dengan mengambil kira keterbukaan kerajaan China dan pembaharuan ekonominya, Perdana Menteri Britain ketika itu, Margaret Thatcher, meminta persetujuan China untuk membenarkan British terus memerintah Hong Kong. [1] Bagaimanapun, China mengambil pendirian sebaliknya. Ia bukan sahaja mahukan Wilayah Baru yang dalam pajakan sehingga tahun 1997, tetapi juga menolak untuk mengiktiraf perjanjian yang meletakkan Pulau Hong Kong dan Kowloon sebagai hak milik kekal British. [1]. Selanjutnya, China hanya mengiktiraf pentadbiran British di Hong Kong, bukan kedaulatan British ke atas Hong Kong.

Tidak diubah selepas 1997 Diubah selepas 1997
 1. Amalan yang lama dipegang British tiada pilihan raya umum oleh warga HK masih tidak berubah.
 2. Bahasa Inggeris masih diajar di semua sekolah. Walau bagaimanapun, sekolah-sekolah banyak mengajar dalam bahasa Mandarin selari dengan Kantonis dan Inggeris.
 3. Sempadan dengan tanah besar terus patrolled seperti sebelum ini.
 4. Hong Kong kekal sebagai ahli individu pelbagai organisasi antarabangsa, seperti IOC, APEC dan WTO.
 5. Hong Kong terus berunding dan mengekalkan perjanjian penerbangan sendiri dua hala dengan negara-negara dan wilayah dan luar negara. Penerbangan di antara Hong Kong dan tanah besar China dianggap sebagai penerbangan antarabangsa (atau lebih dikenali sebagai antara wilayah penerbangan di tanah besar China).
 6. Hong Kong SAR pasport pemegang mempunyai akses yang lebih mudah kepada negara-negara di Eropah dan Amerika Utara, manakala rakyat tanah besar tidak. Rakyat di tanah besar China boleh memohon untuk mendapatkan visa ke Hong Kong hanya dari Kerajaan PRC. Banyak bekas warga penjajah masih boleh menggunakan Negara British (Luar Negara) dan warganegara British pasport selepas 1997. (Rencana utama: Undang-undang kewarganegaraan British dan Hong Kong)
 7. Ia terus mempunyai lebih banyak kebebasan politik daripada tanah besar China, termasuk kebebasan akhbar.
 8. Motor kenderaan di Hong Kong, tidak seperti orang-orang di tanah besar China, terus memandu di kiri.
 9. Palam Elektrik (BS1363), transmisi televisyen ( PAL-I) dan banyak lain-lain piawaian teknikal dari United Kingdom masih digunakan di Hong Kong. Walau bagaimanapun, syarikat-syarikat telefon tidak lagi memasang British Standard BS 6312 soket telefon di Hong Kong. HK juga mengguna pakai standard TV digital yang dirancang di tanah besar China. (Rencana utama: [piawaian Teknikal di kolonial Hong Kong ]])
 10. Hong Kong mengekalkan kod panggilan antarabangsa (+852) dan rancangan pernomboran telefon berasingan dari tanah besar. Panggilan di antara Hong Kong dan tanah besar masih memerlukan dailan antarabangsa.
 11. Gerudi bekas tentera British, berarak dan kata-kata arahan dalam Bahasa Inggeris terus dalam semua perkhidmatan tatatertib termasuk semua organisasi awam. PLA askar Garrison Cina di Hong Kong mempunyai latihan mereka sendiri dan perintah kata-kata bahasa Mandarin.
 12. Hong Kong masih menggunakan format tarikh British.
 13. Semua patung-patung raja-raja British seperti Queen Victoria dan King George kekal.

Road # nama-nama seperti "Queen's Road", "King's Road" dikekalkan.

 1. Ketua Eksekutif Hong Kong kini dipilih oleh jawatankuasa pemilihan dengan 800 orang ahli, yang sebahagian besarnya adalah dipilih dari kalangan sektor profesional dan perniagaan pro-Cina di Hong Kong.
 2. Semua pejabat awam kini terbang bendera RRC dan Hong Kong SAR. Bendera Kesatuan kini terbang hanya di luar Ketua Konsulat British dan premis British yang lain.
 3. Potret Elizabeth II hilang dari wang kertas, setem pos awam dan pejabat. Pada 2009, beberapa duit syiling tahun 1997 dan wang kertas pra masih tender undang-undang dan dalam edaran.
 4. Gelaran 'Diraja' telah diturun daripada hampir semua organisasi yang telah diberikan, kecuali Royal Hong Kong Yacht Club.
 5. Undang-Undang rujukan ke 'Mahkota' telah digantikan dengan sebutan mengenai 'Negeri', dan peguam yang telah dilantik Peguam Queen kini akan dikenali sebagai Peguam Kanan.
 6. Sistem kepujian tempatan telah diperkenalkan untuk menggantikan sistem kepujian British, dengan Pingat Grand Bauhinia menggantikan Perintah Empayar British.
 7. cuti Awam ditukar, dengan Hari Jadi Rasmi Ratu dan lain-lain majlis-majlis yang diilhamkan British digantikan dengan Hari Kebangsaan PRC dan Hari Penubuhan Hong Kong SAR.
 8. Banyak gaya British merah kotak tiang telah dikeluarkan dari jalan-jalan di Hong Kong dan digantikan dengan kotak hijau Hong Kong Post dalam gaya Singapura. Beberapa contoh kekal, tetapi telah dicat semula.
 9. Warganegara British (tanpa hak tempat tinggal) tidak lagi mampu untuk bekerja di Hong Kong selama satu tahun tanpa visa; dasar telah ditukar pada 1 April 1997.
 10. Sekolah Menengah mesti mengajar dalam bahasa Kantonis, melainkan jika diluluskan oleh Jabatan Pendidikan.[2] Pendidikan menengah akan bergerak jauh daripada model Inggeris lima tahun persekolahan menengah ditambah dua tahun matrikulasi universiti kepada model tiga tahun menengah rendah ditambah tiga tahun lagi menengah Cina. Universiti pendidikan dilanjutkan daripada tiga tahun kepada empat.

Nota kaki[sunting | sunting sumber]

 1. ^ a b Yahuda, Michael B. [1996] (1996) Hong Kong: China's Challenge. United Kingdom: Routledge. ISBN 0415140714
 2. ^ Wei, Betty; Li, Elizabeth (2008). Culture Shock! Hong Kong. New York: Marshall Cavendish Editions. m/s. 44. ISBN 978-0-7614-5482-3.