Pergi ke kandungan

Pilihan raya di Jepun

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Proses politik Jepun mempunyai tiga jenis pilihan raya: pilihan raya umum ke Dewan Rakyat diadakan setiap empat tahun (kecuali Dewan Rakyat dibubarkan lebih awal), pilihan raya ke Dewan Kaunselor diadakan setiap tiga tahun untuk memilih separuh daripada ahli-ahlinya, dan pilihan raya tempatan diadakan setiap empat tahun untuk pejabat di wilayah dan majlis perbandaran. Pilihan raya diselia oleh Suruhanjaya Pentadbiran Pilihan Raya di setiap peringkat pentadbiran di bawah arahan am Majlis Pengurusan Pusat Pilihan Raya, organ bebas di bawah Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri dan Komunikasi (MIC). Umur mengundi minimum dalam sistem pilihan raya bukan wajib Jepun telah dikurangkan dari 20 tahun ke 18 tahun pada bulan Jun 2016. Pengundi mesti memenuhi keperluan penduduk tiga bulan sebelum dibenarkan untuk membuang undi.

Bagi mereka yang mencari pejabat, terdapat dua set keperluan umur: dua puluh lima tahun bagi kemasukan ke Dewan Rakyat dan kebanyakan pejabat tempatan dan tiga puluh tahun bagi kemasukan ke Dewan Kaunselor dan gabenor wilayah. Setiap deposit untuk pencalonan untuk pilihan raya negara ialah 3 juta yen (sekitar 27 ribu ringgit) untuk kawasan satu kerusi dan 6 juta yen (kira-kira 54 ribu ringgit) untuk perwakilan berkadar.

Pilihan raya kebangsaan

[sunting | sunting sumber]

Diet Kebangsaan (国会 Kokkai) mempunyai dua kamar. Dewan Rakyat (衆議院 Shugi-in) mempunyai 465 orang ahli, dipilih untuk tempoh empat tahun, 289 ahli di kawasan satu kerusi dan 176 ahli mengikut perwakilan berkadar dalam 11 daerah blok. Dalam sistem ini, setiap pemilih mengundi dua kali, sekali untuk calon di kawasan pilihan raya tempatan, dan sekali untuk satu parti, masing-masing mempunyai senarai calon untuk setiap daerah blok. Kawasan pilihan raya tempatan diputuskan oleh kemajmukan, dan tempat duduk blok kemudiannya diserahkan kepada senarai parti berkadaran (dengan kaedah D'Hondt) dengan bahagian mereka undi. Selalunya pihak yang memberikan senarai blok tempat kepada calon satu kerusi, supaya calon yang tidak berjaya memenangi satu kerusi mempunyai peluang untuk dipilih dalam blok berkadar. Parti juga boleh meletakkan calon dua daerah dan blok pada kedudukan senarai yang sama; dalam hal ini, sistem Sekihairitsu (惜敗 率, nisbah margin kekalahan) menentukan urutan calon. Pilihan raya umum anggota Dewan Rakyat (衆議院 議員 総 選 挙 Shugi masuk giin SO-senkyo) biasanya diadakan sebelum akhir tempoh empat tahun selepas dibubarkan oleh kabinet (内閣 Naikaku) (melalui Maharaja (天皇 Tennō)). Kebanyakan perdana menteri (総 理 大臣 Sōri-daijin) menggunakan pilihan itu. Satu-satunya pengecualian dalam sejarah pasca perang ialah "pilihan raya Lockheed" pada tahun 1976 di mana Parti Demokratik Liberal kehilangan majoriti kerusi untuk kali pertama.

Dewan Kaunselor (参議院 Sangi-in) mempunyai 242 ahli, dipilih untuk tempoh enam tahun, 146 ahli dalam 47 kawasan pemilihan tunggal dan multi-kerusi (wilayah) oleh satu undi yang tidak dapat dipindahmilik dan 96 oleh wakil berkadar (oleh D 'Hondt method' pada peringkat kebangsaan. Pilihan raya berkadar dengan Dewan Kaunselor membolehkan pengundi untuk membuang undi keutamaan untuk calon tunggal dalam senarai parti. Pilihan undi secara eksklusif menentukan kedudukan calon dalam senarai parti. Separuh daripada ahli-ahli Dewan Kaunselor datang untuk pilihan raya setiap tiga tahun dalam pilihan raya tetap / biasa (参議院 議員 通常 選 挙 Sangi-in giin tsūjō-senkyo).