Pulau Mataking

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Pulau Mataking merupakan satu salah daripada pulau yang tempat tumpuan pelancong di Tawau negeri Sabah, sebagai tempat beriadah dan bersuka-ria bersama keluarga. Keindahan Pulau Mataking yang mempunyai pantai berpasir yang indah dan air yang jernih menarik para pengunjung untuk berkelah dan mandi-manda bersama keluarga. Di Pulau Mataking, para pengunjung dapat melakukan aktiviti di pantai seperti bermain layang-layang dan membina istana pasir sepanjang hari dan berehat bersama keluarga di situ dan menikmati keindahan alam semula jadi. Pulau Mataking yang terletak di Tawau ini amat popular dikalangan pengunjung tempatan dan luar tempat yang ingin lari daripada kesibukan kota dan mendapat ketenangan dan menikmati suasana pulau yang tenang dengan air laut yang jernih.

Pulau Mataking mempunyai kemudahan resort bagi para pengunjung yang berminat untuk tinggal di situ beberapa hari. Terdapat pelbagai pakej yang ditawarkan di sini, seperti pakej snorkelling, pakej bulan madu, pakej penyelaman skuba dan juga pakej percutian. Pulau Mataking yang terletak di perairan Tawau, Sabah masyhur di kalangan pengunjung kerana mempunyai pemandangan yang cantik, air laut yang jernih serta pasir nya yang putih bersih. Pelbagai hidupan laut yang terdapat di terumbu karang sekelilingnya menjadikan pulau ini sentiasa menjadi destinasi popular di kalangan para 'penyelam'.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Pulau Mataking merupakan pulau yang terletak di negeri Sabah yang terletak berhampiran dengan pulau Mataking Kecil dan pulau Timba-timba. Ia menjadi tumpuan pengunjung tempatan dan luar ke Tawau di negeri Sabah. Pulau Mataking memiliki iklim tropika dan airnya kekal suam sepanjang tahun, selesa untuk berenang dan aktiviti snokel. Suhu air berlegar sekitar 29 hingga 30°C sepanjang tahun sungguhpun ia boleh turun beberapa darjah pada musim tengkujuh.

Pulau Mataking memiliki terumbu karang yang mempunyai pelbagai hidupan laut yang menarik untuk dilihat. Ini menjadikan aktiviti menyelam sebagai aktiviti utama di sini. Pulau Mataking diselitupi hutan dan setinggi 24 meter pada julai pokok. [1]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pembukaan[sunting | sunting sumber]

Fauna dan flora[sunting | sunting sumber]

Pulau Mataking memiliki tumbuhan tropika dan hutan malar hijau.

Kemudahan[sunting | sunting sumber]

Terdapat kemudahan kemudahan resort bagi para pengunjung yang berminat untuk tinggal di Pulau Mataking selama beberapa hari. Selain itu terdapat juga pelbagai pakej yang ditawarkan di sini, seperti pakej snorkelling, pakej bulan madu, pakej menyelam dan juga pakej percutian.[2]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]