Sanglang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Koordinat: 6°15′N 100°12′E / 6.250°N 100.200°E / 6.250; 100.200 Sanglang merupakan sebuah kawasan perkampungan yang sebahagiannya terletak di selatan Perlis dan selebihnya merentasi bahagian utara daerah Kubang Pasu, Kedah, Malaysia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sanglang yang berpusat di Kuala Sanglang pada asalnya merupakan satu mukim di dalam Negeri Kedah. Setelah Perlis diambil dan dibentuk oleh Siam, mukim Sanglang berpecah dua satu di Perlis dari Kuala Sanglang ka Simpang Empat dan satu lagi dari Kuala Sanglang meliputi Kampung Tok Mengkula, Kampung Sanglang hinggalah ke Kuala Jerlun.

Mengikut Pengulu Said bin Jaafar bin Enjang (1860-1960) asal nama Sanglang ini berpunca dari terdapatnya banyak sarang burung helang di kuala sungai. Kuala ini dinamakan Kuala Sarang Helang yang lama kelamaan disebut Kuala Sanglang.

Suasana Kuala Sanglang 1900-1960[sunting | sunting sumber]

Kuala Sanglang di buka oleh Penghulu Said pada sekitar 1900.Sehingga 1902 Kedah di bawah penagruh Siam sebelum diambil aleh oleh pentabiran British. Sejak dari itu berlaku lah aktiviti penyamun dari Daerah Thai menyusup masuk untuk mencuri kerbau dan merompak di Kedah.Kawasan pantai yang lebih makmur disebabkan industri perikanan,perniagaan dan pengakutan menjadi sasaran.Penyamun yang termashur ialah Salleh Tui yang berasal dari Setoi(Satun) sehinggalah dia ditewaskan oleh Penghulu Said.Kematian Salleh Tui tidak melenyapkan aktiviti perompak tetapi diambil aleh oleh perompak yang berkumpulan. Selepas musim menuai di mana petani petani mempunyai wang dari hasil padi aktiviti ekonomi dan perniagaan meningkat di kawasan pantai terutama Kuala Sanglang. Pasukan perompak mengambil kesempatan menjalankan aktiviti mereka.Ketika ini penduduk kampung menghimpun barang kemas dan wang mereka untuk disimpan didalam peti besi di rumah Penghulu Said.Pemuda pemuda kampung bergilir gilir menjaga rumah dan peti besi tersebut. Penyamun mengalih tumpuan mereka ke Kedai Cina berhampiran maka berlaku lah tembak menembak diantara penyamun dan Polis. Selepas Perang Dunia II aktiviti penyamun menurun di sebab semua penduduk jatuh miskin.Sekali pencuri ada mencuri di sekitar Kuala Sanglang sering kali di kejar beramai ramai oleh penduduk. Sekitar tahun 60an tiada lagi aktiviti kecurian tetapi timbul pula pemuda pemuda yang suka bergaduh dan ditakuti oleh penduduk yang suka keamanan.Nama seperti Mat Jepun,Mat Ahia,Salleh Jin menjadi gah kerana sentiasa bersedia untuk bergaduh atas sesuatu isu.

Kampung Sanglang (Kedah)[sunting | sunting sumber]

Kampung Sanglang (Ayer Hitam, Kedah) terletak kira 5 km pendalaman dari Kuala Sanglang, Perlis. Ia adalah Kampung asal di mana Penghulu Said di lahirkan dan tempat mana dia di makamkan apabila dia meninggal. Di kampung ini banyak adik beradik Penghulu Said tinggal . Di antara nya Panglima Hin dan Penghulu Saari.Di kampung ini terletak pejabat Penghulu Sanglang selepas Perang Dunia II. Dengan terbina nya jalan raya dari Alor Setar ka Kangar merentasi Kampung Sanglang ia menjadi persimpangan penting sebagai pusat komersil. Bertambah pula dengan peningkatan ekonomi dengan projek tanaman padi dua kali setahun dalam tahun 70an.

Penghulu di Mukim Sanglang, Kedah ialah Encik Mohamad Amin Bin Yahya (sumber tahun 2011).


KAMPUNG BATU 7, JALAN SANGLANG Sejarah Kampung Batu 7, Jalan Sanglang.Kampung Batu 7, Jalan Sanglang ini terletak dalam jarak 3.5km dari persimpangan kampung Sanglang menghala ke Pekan Kodiang. Kampung ini diasaskan pada tahun 1977 apabila penubuhan UMNO dicadangkan untuk cawangan baru di sini yang sebelumnya, kampung ini dikenali sebagai Batu 6 3/4.Pada mulanya UMNO di sini dipimpin oleh Paklong Salleh dan Pakngah Md. Zain Salleh menjadi timbalan Ketua UMNO di sini. Apabila Paklong Saleh meminta penubuhan cawangan UMNO baru iaitu cawangan Sungai Korok 1, UMNO Batu 7 dipimpin oleh Pakngah Md Zain dan setiausahanya merangkap Ketua Pemuda ialah saudara Razali Ibrahim. Sempadan kampung Batu 7 bermula dari kepala Pida 13 sehingga ke kepala Pida 15. Pada awalnya keseluruhan penduduk kampung Pida 13 dan Pida 14 sehingga ke sempadan Kampung Batas Bengkok adalah termasuk sebagai penduduk kampung Batu 7 ini. Namun selepas persempadanan semula, kampung Batu 7 hanya terdiri daripada rumah Pak Lang Hasan di kampung sebelah jalan besar hingga ke kedai runcit Ong Tiak Choon, manakala di seberang jalan pula terdiri daripada Kilang Padi Jelapang Utara sehingga ke rumah En. Ahmad Din B. Yahaya. Bentuk muka bumi kampung ini terdiri daripada lembangan sawah padi yang luas serta 2 batang sungai yang mengalir ke laut di kuala Sanglang serta saliran tali air di pida-pida yang bersambungan dengan Sungai Tambun Tulang di sebelah Perlis dan Sungai Lana Bulu, Sungai tunjang serta Sungai korok Changleh. Selain itu nama lain bagi kampung ini juga dikenali sebagai kampung sungai korok Wan Yahya.

Khairiah masjid Kampung Batu 7 terletak dalam khairiah masjid Batas Bengkok dan imamnya terkini adalah Ustaz Abdullah yang tinggal di Kampung Batu 7. Beliau memegang jawatan imam selepas jawatan tersebut disandang oleh Ustaz Hj. Che Daud Bin Lebai Shuib di kampung Batas Bengkok. Kubur bagi kampung ini terletak di seberang sungai iaitu berhadapan dengan Masjid Batas Bengkok.

Ketua Kampung Batu 7 Ketua kampung biasanya dilantik secara automatik daripada penyandang Ketua UMNO dan JKKK kampung tersebut. Sejak 1978, selepas Paklong Salleh dan Pakngah Md Zain, orang yang pernah menjadi Ketua di situ ialah Mustafa Salleh, Mustafa Awang, Jamil Ahmad dan terkini Azizan Md Zain.

Kampung Batu 7 sekarang (2012) Kampung Batu 7 sekarang ini dalam proses dibangunkan semula bagi tujuan pelancongan berasaskan agro, eko dan budaya oleh sebuah syarikat swasta KCV Events & Recreation dengan kerjasama JKKKP Kampung batu 7 ini sendiri. Bagi tujuan itu, kampung ini akan diperkenalkan sebagai sebuah destinasi pelancongan baru dan kampung kebudayaan yang akan mengambilkira pemuliharaan rumah tradisional, aktiviti, makanan, pertanian dan sebagainya di sini sebagai warisan yang akan dipertahankan. Kampung ini akan dimajukan semula dan dijangka akan memberi manafaat kepada penduduk kampung yang akan mendapat faedah dari kegiatan ini di sini seperti bayaran atas sewaan rumah yang dijadikan homestay di sini, hasil jualan buah-buahan, tanaman, ternakan dan juga peluang pekerjaan sebagai juru tunjuk, jurulatih rekreasi, jurulatih kebudayaan dan lain-lain apabila objektif ini nanti tercapai. Penubuhan "Kedah Cultural Village" ini juga sedang dalam usaha mendapatkan pengiktirafan sebagai sebuah Kampung Budaya daripada pihak UNESCO, Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Warisan, Kementerian Pelancongan dan bekerjasama dengan Pelancongan Malaysia untuk mempromosikan sebagai sebuah destinasi pelancongan baru negara. Untuk maklumat lanjut tentang ini bolehlah melawat blogsite KCV melalui link berikut; www.kedahculturalvillage.blogspot.com

Industri Kuala Sanglang (Perlis)[sunting | sunting sumber]

Sejak 1900 aktiviti utama penduduk Kuala Sanglang ialah menangkap ikan untuk di jual dan juga di buat kering.Dengan pembangunan jalan raya di sekitar 60an juala ikan segar lebih pesat dan aktiviti membuat ikan kering dan belacan agak merosot.Pada tahun 80an aktiviti baru ialah memelihara udang dalam kolam di tepi laut.Aktiviti ini berkembang pesat sehingga kawasan kolam udang meliputi kawasan yang lebih luas dari penduduk Kuala Sanglang. Aktiviti Industri asas tani yang terbaru ialah membuat kopi pracampur.Jenama yang terkenal dan paling enak keluaran Kuala Sanglang ialah D'JERLUN.