Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn 2

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn 2
Lencana Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn 2.jpg
Lokasi
Persiaran Suadamai, Bandar Tun Hussein Onn, Cheras, Selangor
Malaysia
Maklumat
Jenis sekolahSekolah Kebangsaan, Sekolah kerajaan
MotoILMU PENCETUS MINDA
Nombor sekolah0390757952
Kod sekolahBBA4055
Pengerusi PIBGYDP PIBG Ustaz Mohd Faisal bin Mohd Nor
Guru besarTuan Haji Zainuddin bin Mohd Ali
Penolong Kanan Pentadbiran dan AkademikPuan Zubaidah binti Muhammad
Penolong Kanan Hal Ehwal MuridEncik Mazri bin Ahmad
SingkatanSKBTHO2
KemasukanMurid tahun 1-tahun 6 (7 tahun-12 tahun)
Faks0390756952Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn 2 atau nama ringkasnya SK Bandar Tun Hussein Onn 2, merupakan sebuah Sekolah Kebangsaan yang terletak di Jalan Suadamai, Bandar Tun Hussein Onn.

Pada 2009, Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn 2 memiliki 1022 pelajar lelaki dan 958 pelajar perempuan, menjadikan jumlah keseluruhan murid seramai 1980 orang. Ia mempunyai seramai 98 orang guru.2009

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn (2) mula dibina pada 1999. Bangunan sekolah ini digunakan secara rasmi pada bulan Jun 2003. Sepatutnya P & P bermula pada Januari 2003 tetapi bangunan ini tidak dapat disiapkan dalam tempoh masa yang diberi, jadi seluruh warga sekolah ini terpaksa menumpang selama 6 bulan di Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn. Pada 1 November 2002, Puan Mordziyah bt Bidin selaku Guru Penolong Kanan Kurikulum dan Puan Zaiton bt Salim Guru Penolong Kanan HEM ditempatkan di Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn (2) untuk mengurus kemasukan murid-murid dan guru-guru bagi persekolahan sesi 2003.

Semasa sekolah dibuka bangunan sekolah ini terdiri daripada tiga buah bangunan empat tingkat iaitu blok A, B dan C, serta Dataran Ilmu tempat murid-murid berhimpun. Sekarang bangunan sekolah ini mempunyai 31 buah bilik darjah. Kemudahan bilik khas pula khas bilik guru, pejabat, bilik mesyuarat, makmal sains, bilik kemahiran hidup, bilik kaunseling, pusat Sumber Sekolah, bilik muzik, surau, bilik rawatan, bilik persalinan, makmal komputer, 1 & 2 bilik pendidikan seni dan beberapa buar stor am.

Pada Januari 2007 kelas pra sekolah telah dibuka dengan jumlah murid 25 orang, seorang guru dan seorang pembantu pengurusan murid N17.

Sebuah bangunan baru setingkat yang mempunyai 4 buah bilik darjah telah dibina pada bulan November 2008 bagi menampung bilangan murid tahun satu yang akan bersekolah pada Januari 2009. Bagi keperluan 2010 dua buah kabin telah dipasang untuk menempatkan 4 buah kelas apabila berlaku pertambahan murid.

Sekolah ini besar dan luas .

Kini, sekolah ini ditadbir oleh seorang Guru Besar iaitu Tuan Haji Zainuddin bin Mohd Ali dan dibantu oleh barisan penolong kanan, Penolong Kanan Pentadbiran, Puan Zubaidah bt Muhammad, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid, Encik Mazri bin Ahmad, Penolong Kanan Kokurikulum, Puan Zuhailah bt Semail, Guru Penolong Kanan Petang, Encik Jamil bin Mat Nor serta disokong oleh PIBG yang diterajui oleh Sahibul Fadhilah Al Hafiz Ustaz Mohd Faisal bin Mohd Nor.

Alamat[sunting | sunting sumber]

Sekolah Kebangsaan Bandar Tun Hussein Onn 2
Jalan Suadamai, Bandar Tun Hussein Onn
Selangor, Malaysia
Telefon = 0390757952
Fax = 0390756952

Pautan luar[sunting | sunting sumber]